Pasztet z kurczaka w kruchym cieście
232min
Średni
3 kostek
3
Ziele angielskie
1 szczypta
Gałka muszkatołowa
1.7 kg
Kurczak
1
Cebula
2 łyżek
Masło
1
Czerstwa Bułka
4
Jajko
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
Pieprz czarny
300 g
Mąka pszenna
200 g
Masło
2
Żółtko
1 trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
39.29 g
Węglowodany
25.86 g
Tłuszcze
48.58 g
Wartość energetyczna
699.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
232 min
Krok 1
15 min
Zagotuj 1,5 l wody i rozpuść w niej kostki Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 2
30 min
Kurczaka podziel na mniejsze części, ugotuj w bulionie grzybowym. Następnie ostudź go i obierz.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
Krok 4
5 min
Bułkę pokrój, namocz w 0,5 szklanki wywaru z kurczaka.
Krok 5
10 min
Następnie dwukrotnie zmiel kurczaka, bułkę i cebulę w maszynce do mięsa.
Krok 6
5 min
Dodaj jajka, dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką.
Krok 7
2 min
Przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy.
Krok 8
65 min
Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudź.
Krok 9
5 min
Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto.
Krok 10
60 min
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 11
5 min
Po wyjęciu z lodówki, ciasto zagnieć i rozwałkuj na prostokąt.
Krok 12
5 min
Zawiń pasztet, posmaruj jajkiem.
Krok 13
20 min
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20 minut.
Pasztet z kurczaka w kruchym cieście świetnie nadaje się jako zamiennik tradycyjnego polskiego pasztetu. Przygotowanie pasztetu najlepiej zacząć od przyrządzenia ciasta, które musi się chłodzić w lodówce min. godzinę. Wyrabiamy je jak najszybciej i od razu wkładamy do lodówki (aby po upieczeniu nie stwardniało), zawinięte szczelnie w folię (łatwo chłonie zapachy). Smakowity farsz przyrządzamy z kurczaka, gotowanego w esencjonalnym Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz podsmażanej na maśle cebuli. Masę mięsną doprawiamy Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką muszkatołową. Pasztet urozmaici Twój wielkanocny stół, ale to także dobry sposób na odrobinę niecodzienności w ciągu roku.
Komentarze 0