Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet z kurczaka w kruchym cieście
Dodaj do CookBook

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

(1)
3 godz 52 min
Średni
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
3 
Ziele angielskie
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1700  g
Kurczak cały
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
1 
Czerstwa Bułka
4 
Jajko
trochę
Liść laurowy
trochę
Pieprz i sól
300  g
Mąka pszenna
200  g
Masło
2 
Żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.7 g
Wartość energetyczna
588.4 kcal
Tłuszcze
35.8 g
Białko
39.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasztet z kurczaka w kruchym cieście świetnie nadaje się jako zamiennik tradycyjnego polskiego pasztetu. Przygotowanie pasztetu z kurczaka najlepiej zacząć od przyrządzenia ciasta, które musi się chłodzić w lodówce min. godzinę. Wyrabiamy je jak najszybciej i od razu wkładamy do lodówki (aby po upieczeniu nie stwardniało), zawinięte szczelnie w folię (łatwo chłonie zapachy). Smakowity farsz przyrządzamy z kurczaka, gotowanego w esencjonalnym Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz podsmażanej na maśle cebuli. Masę mięsną doprawiamy Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką muszkatołową. Pasztet z kurczaka urozmaici Twój wielkanocny stół, ale to także dobry sposób na odrobinę niecodzienności w ciągu roku.

Przygotowanie

232 min
  • Krok 1

    15 min
    Zagotuj 1,5 l wody i rozpuść w niej kostki Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  • Krok 2

    30 min
    Kurczaka podziel na mniejsze części, ugotuj w bulionie grzybowym. Następnie ostudź go i obierz.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  • Krok 4

    5 min
    Bułkę pokrój, namocz w 0,5 szklanki wywaru z kurczaka.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie dwukrotnie zmiel kurczaka, bułkę i cebulę w maszynce do mięsa.
  • Krok 6

    5 min
    Dodaj jajka, dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką.
  • Krok 7

    2 min
    Przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy.
  • Krok 8

    65 min
    Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudź.
  • Krok 9

    5 min
    Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto.
  • Krok 10

    60 min
    Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Krok 11

    5 min
    Po wyjęciu z lodówki, ciasto zagnieć i rozwałkuj na prostokąt.
  • Krok 12

    5 min
    Zawiń pasztet, posmaruj jajkiem.
  • Krok 13

    20 min
    Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20 minut.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet w galarecie żurawinowej

    Pasztet w galarecie żurawinowej

    2 godz 46 min Łatwy
  • Wegetariański pasztet z soczewicy

    Wegetariański pasztet z soczewicy

    1 godz 37 min Łatwy
  • Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

    Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

    2 godz Łatwy
  • Pyzy z pasztetem

    Pyzy z pasztetem

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu