Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

0
3 godz 52 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Ziele angielskie
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1.7  kg
Kurczak
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
1 
Czerstwa Bułka
4 
Jajko
trochę
Liść laurowy
trochę
Pieprz czarny
300  g
Mąka pszenna
200  g
Masło
2 
Żółtko
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.29 g
Węglowodany
25.86 g
Tłuszcze
48.58 g
Wartość energetyczna
699.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

232 min
Krok 1
15 min
Zagotuj 1,5 l wody i rozpuść w niej kostki Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 2
30 min
Kurczaka podziel na mniejsze części, ugotuj w bulionie grzybowym. Następnie ostudź go i obierz.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
Krok 4
5 min
Bułkę pokrój, namocz w 0,5 szklanki wywaru z kurczaka.
Krok 5
10 min
Następnie dwukrotnie zmiel kurczaka, bułkę i cebulę w maszynce do mięsa.
Krok 6
5 min
Dodaj jajka, dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką.
Krok 7
2 min
Przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy.
Krok 8
65 min
Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudź.
Krok 9
5 min
Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto.
Krok 10
60 min
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 11
5 min
Po wyjęciu z lodówki, ciasto zagnieć i rozwałkuj na prostokąt.
Krok 12
5 min
Zawiń pasztet, posmaruj jajkiem.
Krok 13
20 min
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20 minut.
Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 1 z 13

Składniki: Bulion grzybowy z borowikami WINIARY, Gałka muszkatołowa, Ziele angielskie

Zagotuj 1,5 l wody i rozpuść w niej kostki Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 2 z 13

Składniki: Bulion grzybowy z borowikami WINIARY, Kurczak

Kurczaka podziel na mniejsze części, ugotuj w bulionie grzybowym. Następnie ostudź go i obierz.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 3 z 13

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 4 z 13

Bułkę pokrój, namocz w 0,5 szklanki wywaru z kurczaka.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 5 z 13

Następnie dwukrotnie zmiel kurczaka, bułkę i cebulę w maszynce do mięsa.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 6 z 13

Składniki: Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, Jajko, Gałka muszkatołowa, Pieprz czarny

Dodaj jajka, dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 7 z 13

Przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 8 z 13

Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudź.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 9 z 13

Składniki: Żółtko, Sól, Masło, Mąka pszenna

Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 10 z 13

Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 11 z 13

Po wyjęciu z lodówki, ciasto zagnieć i rozwałkuj na prostokąt.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 12 z 13

Zawiń pasztet, posmaruj jajkiem.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 13 z 13

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście świetnie nadaje się jako zamiennik tradycyjnego polskiego pasztetu. Przygotowanie pasztetu najlepiej zacząć od przyrządzenia ciasta, które musi się chłodzić w lodówce min. godzinę. Wyrabiamy je jak najszybciej i od razu wkładamy do lodówki (aby po upieczeniu nie stwardniało), zawinięte szczelnie w folię (łatwo chłonie zapachy). Smakowity farsz przyrządzamy z kurczaka, gotowanego w esencjonalnym Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz podsmażanej na maśle cebuli. Masę mięsną doprawiamy Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką muszkatołową. Pasztet urozmaici Twój wielkanocny stół, ale to także dobry sposób na odrobinę niecodzienności w ciągu roku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.3g / 22%
Węglowodany
25.9g / 15%
Tłuszcze
48.6g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika