Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

0
202 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Kurczak
1 
Cebula
2 płaskich łyżek
Masło
1 
Bułki, obiad, pszenica
3 
Jajko
1 trochę
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie mielone
1 szczypta
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Pieprz czarny
300 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
200 g
Masło
2 
Żółtko
1 trochę
Sól
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

202 min
Krok 1
10 min
Zagotuj 1,5 l wody i rozpuść w niej kostki Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 2
15 min
Kurczaka podziel na mniejsze części, ugotuj w bulionie grzybowym. Następnie ostudź go i obierz.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
Krok 4
5 min
Bułkę pokrój, namocz w 0,5 szklanki wywaru z kurczaka.
Krok 5
10 min
Następnie dwukrotnie zmiel kurczaka, bułkę i cebulę w maszynce do mięsa.
Krok 6
5 min
Dodaj jajka, dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką.
Krok 7
2 min
Przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy.
Krok 8
50 min
Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudź.
Krok 9
5 min
Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto.
Krok 10
0 min
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 11
5 min
Po wyjęciu z lodówki, ciasto zagnieć i rozwałkuj na prostokąt.
Krok 12
5 min
Zawiń pasztet, posmaruj jajkiem.
Krok 13
20 min
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20 minut.
Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 1 z 13

Zagotuj 1,5 l wody i rozpuść w niej kostki Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 2 z 13

Kurczaka podziel na mniejsze części, ugotuj w bulionie grzybowym. Następnie ostudź go i obierz.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 3 z 13

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 4 z 13

Bułkę pokrój, namocz w 0,5 szklanki wywaru z kurczaka.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 5 z 13

Następnie dwukrotnie zmiel kurczaka, bułkę i cebulę w maszynce do mięsa.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 6 z 13

Dodaj jajka, dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 7 z 13

Przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 8 z 13

Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudź.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 9 z 13

Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 10 z 13

Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 11 z 13

Po wyjęciu z lodówki, ciasto zagnieć i rozwałkuj na prostokąt.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 12 z 13

Zawiń pasztet, posmaruj jajkiem.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Krok 13 z 13

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście świetnie nadaje się jako zamiennik tradycyjnego polskiego pasztetu. Przygotowanie pasztetu najlepiej zacząć od przyrządzenia ciasta, które musi się chłodzić w lodówce min. godzinę. Wyrabiamy je jak najszybciej i od razu wkładamy do lodówki (aby po upieczeniu nie stwardniało), zawinięte szczelnie w folię (łatwo chłonie zapachy). Smakowity farsz przyrządzamy z kurczaka, gotowanego w esencjonalnym Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz podsmażanej na maśle cebuli. Masę mięsną doprawiamy Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i gałką muszkatołową. Pasztet urozmaici Twój wielkanocny stół, ale to także dobry sposób na odrobinę niecodzienności w ciągu roku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika