Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Królik na ostro w paprykowej posypce

0
151 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

460 g
Królik
50 ml
Oliwa
1 
Cebula
1 trochę
Pieprz cayenne
1 trochę
Czosnek granulowany
1 trochę
Cebula granulowana
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Sól morska
1 trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
510.4 kcal
Tłuszcze
28.85 g
Węglowodany
9.82 g
Białko
51.48 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

151 min
Krok 1
75 min
Nogi z królika dokładnie umyć, osuszyć, posmarować oliwą. Posypać solą morską, szczyptą gałki muszkatołowej, czosnek i cebulą granulowaną, ostrą papryką oraz pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Krok 2
75 min
Cebulę obrać, umyć, pokroić w plastry. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Na cebulce ułożyć nogi królika. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.
Krok 3
1 min
Podawać z ziemniakami i surówką.
Królik na ostro w paprykowej posypce

Krok 1 z 3

Nogi z królika dokładnie umyć, osuszyć, posmarować oliwą. Posypać solą morską, szczyptą gałki muszkatołowej, czosnek i cebulą granulowaną, ostrą papryką oraz pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.

Królik na ostro w paprykowej posypce

Krok 2 z 3

Cebulę obrać, umyć, pokroić w plastry. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Na cebulce ułożyć nogi królika. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.

Królik na ostro w paprykowej posypce

Krok 3 z 3

Podawać z ziemniakami i surówką.

Królik na ostro w paprykowej posypce to przepis na niecodzienne danie. Dlaczego? Królik nie jest tak popularny w naszej codziennej kuchni jak drób czy wieprzowina. Warto zatem sięgnąć po sprawdzony przepis, na mięsną potrawę, której nie znamy. Zapiekane nogi królika na ostro wyjdą delikatne i bardzo aromatyczne. Danie dobrze smakuje z ryżem lub z kaszą ugotowaną w lekko osolonej wodzie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika