Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Królik duszony
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
176.6g / 72%
Węglowodany
17.3g / 7%
Tłuszcze
21.5g / 20%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Królik duszony

+

Królik duszony

Wróć

Królik duszony

(10)
1 godz 43 min
Łatwy
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Nogi / Skoki królika
3 
Cebula
2 
Marchewka
2 
Korzeń pietruszki
3 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Tłuszcz
1  dag
Mąka
100  ml
Wytrawne lub półwytrawne białe wino
1  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
176.58 g
Węglowodany
17.32 g
Tłuszcze
21.49 g
Wartość energetyczna
1037.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Królik duszony jest mięsem niezwykle delikatnym i smacznym. Może być serwowane na wiele sposobów, jednak najwięcej serc zdobył przepis na królika duszonego w sosie własnym. Jak przygotować królika, by zachować soczystość mięsa? Poznaj sprawdzony przepis, który przy pomocy ziół tworzy niezwykłą kompozycję smakową.

Jak zrobić duszonego królika? Zacznij od umycia królika pod bieżącą wodą. Osusz go za pomocą ręczników papierowych. Każdą część oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz w mące.

Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i usmaż na niej kawałki królika. Smaż ze wszystkich stron, do momentu, aż panierka nabierze złocistego koloru. Usmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelni po smażeniu mięsa przygotuj sos z wody, białego wina i sosu pieczeniowego WINIARY. Mięso, podsmażone warzywa i sos przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli to potrzebne, dodaj trochę soli i pieprzu.

Duszony królik smakuje wspaniale. Pasuje do niego wiele dodatków – zwłaszcza ziemniaki polane powstałym sosem będą smakowały wybornie. Warto też dodać surówkę lub gotowaną kiszoną kapustę.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

103 min
  • Krok 1

    10 min
    Królika umyć i odsączyć. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
  • Krok 2

    15 min
    Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zdjąć królika.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelnię po mięsie dać pokrojone w większe kawałki warzywa, wcześniej posypane solą i opcjonalnie majerankiem. Podsmażyć ok. 3-5 min, aż lekko zmiękną.
  • Krok 4

    5 min
    Zdjąć warzywa z patelni, wlać na nią białe wino i sos pieczeniowy WINIARY rozpuszczony w 300 ml zimnej wody. Zagotować i zredukować.
  • Krok 5

    3 min
    Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe, podlać zrobionym sosem z sosu pieczeniowego i wina.
  • Krok 6

    60 min
    Piec w przykrytym naczyniu w 180 stopniach przez 60 min. Na 10 ostatnich minut odkryć, by zarumienić skórkę.
  • Krok 7

    1 min
    Królika podawać z ziemniakami polanymi sosem.
Królik duszony

Krok 1 z 7

Królika umyć i odsączyć. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.

Królik duszony

Krok 2 z 7

Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zdjąć królika.

Królik duszony

Krok 3 z 7

Na patelnię po mięsie dać pokrojone w większe kawałki warzywa, wcześniej posypane solą i opcjonalnie majerankiem. Podsmażyć ok. 3-5 min, aż lekko zmiękną.

Królik duszony

Krok 4 z 7

Zdjąć warzywa z patelni, wlać na nią białe wino i sos pieczeniowy WINIARY rozpuszczony w 300 ml zimnej wody. Zagotować i zredukować.

Królik duszony

Krok 5 z 7

Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe, podlać zrobionym sosem z sosu pieczeniowego i wina.

Królik duszony

Krok 6 z 7

Piec w przykrytym naczyniu w 180 stopniach przez 60 min. Na 10 ostatnich minut odkryć, by zarumienić skórkę.

Królik duszony

Krok 7 z 7

Królika podawać z ziemniakami polanymi sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Deszczowy dzień
  • Drugie danie
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Randka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sajgonki z mięsem mielonym

    Sajgonki z mięsem mielonym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Duszona pierś z kurczaka

    Duszona pierś z kurczaka

    27 min Łatwy
  • Prosty gulasz drobiowy

    Prosty gulasz drobiowy

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu