Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Królik duszony
Dodaj do CookBook

Królik duszony

(12)
1 godz 43 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Nogi / Skoki królika
3 
Cebula
2 
Marchewka
2 
Korzeń pietruszki
3 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Tłuszcz
1  dag
Mąka
100  ml
Wytrawne lub półwytrawne białe wino
1  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.3 g
Wartość energetyczna
1037.7 kcal
Tłuszcze
21.5 g
Białko
176.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Królik duszony jest mięsem niezwykle delikatnym i smacznym. Może być serwowane na wiele sposobów, jednak najwięcej serc zdobył przepis na królika duszonego w sosie własnym. Jak przygotować królika, by zachować soczystość mięsa? Poznaj sprawdzony przepis, który przy pomocy ziół tworzy niezwykłą kompozycję smakową.

Jak zrobić duszonego królika? Zacznij od umycia królika pod bieżącą wodą. Osusz go za pomocą ręczników papierowych. Każdą część oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz w mące.

Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i usmaż na niej kawałki królika. Smaż ze wszystkich stron, do momentu, aż panierka nabierze złocistego koloru. Usmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelni po smażeniu mięsa przygotuj sos z wody, białego wina i sosu pieczeniowego WINIARY. Mięso, podsmażone warzywa i sos przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli to potrzebne, dodaj trochę soli i pieprzu.

Duszony królik smakuje wspaniale. Pasuje do niego wiele dodatków – zwłaszcza ziemniaki polane powstałym sosem będą smakowały wybornie. Warto też dodać surówkę lub gotowaną kiszoną kapustę.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

103 min
  • Krok 1

    10 min
    Królika umyć i odsączyć. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
  • Krok 2

    15 min
    Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zdjąć królika.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelnię po mięsie dać pokrojone w większe kawałki warzywa, wcześniej posypane solą i opcjonalnie majerankiem. Podsmażyć ok. 3-5 min, aż lekko zmiękną.
  • Krok 4

    5 min
    Zdjąć warzywa z patelni, wlać na nią białe wino i sos pieczeniowy WINIARY rozpuszczony w 300 ml zimnej wody. Zagotować i zredukować.
  • Krok 5

    3 min
    Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe, podlać zrobionym sosem z sosu pieczeniowego i wina.
  • Krok 6

    60 min
    Piec w przykrytym naczyniu w 180 stopniach przez 60 min. Na 10 ostatnich minut odkryć, by zarumienić skórkę.
  • Krok 7

    1 min
    Królika podawać z ziemniakami polanymi sosem.
Królik duszony

Krok 1 z 7

Królika umyć i odsączyć. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.

Królik duszony

Krok 2 z 7

Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zdjąć królika.

Królik duszony

Krok 3 z 7

Na patelnię po mięsie dać pokrojone w większe kawałki warzywa, wcześniej posypane solą i opcjonalnie majerankiem. Podsmażyć ok. 3-5 min, aż lekko zmiękną.

Królik duszony

Krok 4 z 7

Zdjąć warzywa z patelni, wlać na nią białe wino i sos pieczeniowy WINIARY rozpuszczony w 300 ml zimnej wody. Zagotować i zredukować.

Królik duszony

Krok 5 z 7

Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe, podlać zrobionym sosem z sosu pieczeniowego i wina.

Królik duszony

Krok 6 z 7

Piec w przykrytym naczyniu w 180 stopniach przez 60 min. Na 10 ostatnich minut odkryć, by zarumienić skórkę.

Królik duszony

Krok 7 z 7

Królika podawać z ziemniakami polanymi sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.8 z 5
4.8
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
44
11
00
00
00

Opinie

5

Angelika

ale on nie jest w sosie własnym, tylko pieczeniowym z Wniary...
Anonim (niezweryfikowany) 10/24/2023-06:39 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Deszczowy dzień
  • Drugie danie
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Randka
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet z królika

    Pasztet z królika

    2 godz 52 min Średni
  • Królik na ostro w paprykowej posypce

    Królik na ostro w paprykowej posypce

    2 godz 31 min Łatwy
  • Królik w sosie musztardowym

    Królik w sosie musztardowym

    1 godz 15 min Łatwy
  • Potrawka z królika na sposób francuski

    Potrawka z królika na sposób francuski

    1 godz 42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu