Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Królik duszony

0
78 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Królik
3 
Cebula
3 
Liść laurowy
4 kulek
Ziele angielskie
2 ząbków
Czosnek
1 łyżka
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Tłuszcz
1 dag
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
282.64 kcal
Węglowodany
8.48 g
Białko
44.74 g
Tłuszcze
6.98 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

78 min
Krok 1
10 min
Królika umyć, osączyć, podzielić na kawałki. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
Krok 2
15 min
Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Krok 3
20 min
Usmażone mięso przełożyć do garnka, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe, podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu.
Krok 4
5 min
Cebulę obrać pokroić w krążki, przesmażyć na tłuszczu po mięsie.
Krok 5
3 min
Do duszonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę i majeranek.
Krok 6
25 min
Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać królika z ziemniakami, polanymi sosem.
Królik duszony

Krok 1 z 6

Królika umyć, osączyć, podzielić na kawałki. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.

Królik duszony

Krok 2 z 6

Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Królik duszony

Krok 3 z 6

Usmażone mięso przełożyć do garnka, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe, podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu.

Królik duszony

Krok 4 z 6

Cebulę obrać pokroić w krążki, przesmażyć na tłuszczu po mięsie.

Królik duszony

Krok 5 z 6

Do duszonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę i majeranek.

Królik duszony

Krok 6 z 6

Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać królika z ziemniakami, polanymi sosem.

Królik duszony jest mięsem niezwykle delikatnym i smacznym. Może być serwowane na wiele sposobów, jednak najwięcej serc zdobył przepis na królika duszonego w sosie własnym. Jak przygotować królika, by zachować soczystość mięsa? Poznaj sprawdzony przepis, który przy pomocy ziół tworzy niezwykłą kompozycję smakową.

Jak zrobić duszonego królika? Zacznij od umycia królika pod bieżącą wodą. Osusz go za pomocą ręczników papierowych, a następnie podziel na kawałki. Każdą część oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz w mące.

Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i usmaż na niej kawałki królika. Smaż ze wszystkich stron, do momentu, aż panierka nabierze złocistego koloru. Usmażone mięso przełóż do garnka. Dodaj czosnek, ziele angielskie i listki laurowe. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Jeśli w trakcie duszenia zauważysz, że wody jest za mało, dolej trochę.

Obierz i pokrój w krążki cebulę. Przesmaż ją na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, nie zmieniając tłuszczu. Dodaj do duszonego królika, dosypując przy okazji łyżkę majeranku. Duś wszystko do momentu, aż mięso stanie się miękkie. Jeśli to potrzebne, dodaj trochę soli i pieprzu.

Duszony królik smakuje wspaniale. Pasuje do niego wiele dodatków – zwłaszcza ziemniaki polane powstałym sosem będą smakowały wybornie. Warto też dodać surówkę lub gotowaną kiszoną kapustę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika