Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Królik w sosie z rozmarynem

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Królik
3 łyżek
Smalec
2 łyżek
Słodka papryka
2 ząbków
Czosnek
1 łyżka
Cebula granulowana
3 
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
1 trochę
Sól
0.5 łyżeczka
Pieprz syczuański
4 gałązek
Rozmaryn
2 łyżek
Skrobia kukurydziana
50 ml
Śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
618.72 kcal
Węglowodany
22.49 g
Białko
74.68 g
Tłuszcze
24.93 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
15 min
Mięso z królika myje i osuszam, aby nie pryskało podczas smażenia. W rondlu rozpuszczam smalec i opiekam porcje królika z każdej strony.
Krok 2
2 min
Następnie dodaję przyprawy i rozmaryn.
Krok 3
30 min
Podlewam gorącą wodą i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa.
Krok 4
5 min
Miękkie mięso wyciągam na talerz i nakrywam folią, aby nie stygło. Z sosu wyjmuję (łyżką cedzakową) przyprawy.
Krok 5
10 min
Następnie sos zagęszczam skrobią wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną kremówką. Najlepiej smakuje z ziemniakami i marynowanymi burakami.
Królik w sosie z rozmarynem

Krok 1 z 5

Mięso z królika myje i osuszam, aby nie pryskało podczas smażenia. W rondlu rozpuszczam smalec i opiekam porcje królika z każdej strony.

Królik w sosie z rozmarynem

Krok 2 z 5

Następnie dodaję przyprawy i rozmaryn.

Królik w sosie z rozmarynem

Krok 3 z 5

Podlewam gorącą wodą i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa.

Królik w sosie z rozmarynem

Krok 4 z 5

Miękkie mięso wyciągam na talerz i nakrywam folią, aby nie stygło. Z sosu wyjmuję (łyżką cedzakową) przyprawy.

Królik w sosie z rozmarynem

Krok 5 z 5

Następnie sos zagęszczam skrobią wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną kremówką. Najlepiej smakuje z ziemniakami i marynowanymi burakami.

Mięso królika jest zdrowe i delikatne, odpowiednio przyprawione smakuje wybornie.
Dzisiejsza propozycja to królik w sosie z rozmarynem i syczuańskim pieprzem. Przepis wbrew pozorom jest prosty, a smak soczystego mięsa jest nie do opisania! Jako dodatek do pysznego obiadu możesz podać ziemniakami lub kaszę gryczaną oraz marynowane buraczki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika