Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Carbonada
Dodaj do CookBook

Carbonada

(0)
2 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Dynia
3 
Pomidory
1 
Cebula
3 
Ziemniaki
3 
Kolba kukurydzy
1 
Papryka czerwona
3 
Marchewka
0.5  l
Woda
500  g
Łopatka wieprzowa, opcjonalnie inne ulubione mięso, np. wołowina na gulasz lub schab
2  łyżek
Olej
2  kostek
WINIARY Rosół wołowy
1  szklanka
Suszone morele
1  łyżka
Oregano
2  łyżeczek
Papryka chili
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
3  łyżek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.6 g
Wartość energetyczna
433.4 kcal
Tłuszcze
17 g
Białko
24 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Carbonada - co to za potrawa? Wiele osób może zadawać sobie to pytanie. Nie da się ukryć, że nie jest ono jeszcze tak rozpowszechnione w Europie, aczkolwiek niektóre restauracje już wprowadzają je do swojego menu. Chcąc odpowiedzieć na pytanie, czym właściwie jest carbonada, najprościej będzie się udać do Ameryki Południowej, a w szczególności do Chile. To właśnie tam po raz pierwszy przygotowana została sycąca zupa mięsna z dodatkiem aromatycznego, czerwonego wina. Carbonada charakteryzuje się unikalnym, głębokim smakiem, więc z całą pewnością jest to jedna z tych zup, którą warto jest spróbować. Wbrew pozorom, nie jest ona tak trudna do przygotowania, a z dodatku alkoholu również można zrezygnować. Przygotujmy więc smakowitą carbonadę we własnej kuchni i zaskoczmy naszych domowników.

Carbonada - danie o wyjątkowo oryginalnym wyglądzie


Jeśli zapytamy rodowitego Chilijczyka, czym właściwie jest carbonada, to możemy otrzymać wiele, różnych odpowiedzi. Okazuje się, że każdy tę zupę przygotowuje inaczej, z wykorzystaniem odmiennych dodatków. Jednak to, co wyróżnia carbonadę na tle innych zup, to z całą pewnością sposób jej serwowania. Podstawę stanowi bowiem dynia, która spełnia tu rolę nie tylko produktu spożywczego i dodatku, ale także i naczynia. To właśnie od niej rozpoczyna się przygotowanie zupy. Należy odciąć jej górną część, a następnie wydrążyć środek. Oczywiście nie wyrzucamy miąższu, który wykorzystamy później. Do tak przygotowanej dyni wlewa się zupę, a samo warzywo nadaje jej jeszcze bardziej wyjątkowego smaku. Możemy sobie teraz tylko wyobrazić zaskoczone miny naszych gości, kiedy na stole pojawi się dyniowa miska wypełniona aromatyczną zupą.

Co dodaje się do carbonady?


Co do zasady, carbonada jest zupą mięsną. Wobec tego, to właśnie wołowinę pokrojoną w kostkę trzeba dodać do niej jako pierwszą. Jeśli zaś chodzi o pozostałe składniki, to panuje tutaj dość duża dowolność. Niektóre przepisy postulują wykorzystanie suszonych lub świeżych moreli, kukurydzy, a nawet i fasoli. Możemy także dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pomidory, ziemniaki, a nawet i cebulę. Ważnym aspektem są także przyprawy. Carbonada jest zupą pikantną o ziołowym aromacie. Wobec tego koniecznie dodajmy do niej mielone lub świeże chilli, oregano, a nawet i rozmaryn. By nieco urozmaicić wygląd potrawy, tuż przed podaniem możemy jej wierzch posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dekorowanie gotowej carbonady zależy już wyłącznie od nas.

Przygotowanie

127 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyj dynię. Odetnij jej górną część i łyżką wybierz włókna i nasiona ze środka warzywa.
  • Krok 2

    60 min
    Dynię owiń folią aluminiową, wyłóż na blachę lub do brytfanny. Przygotuj kąpiel wodną - na blaszkę lub do brytfanki nalej wodę, tak aby sięgała ok. 2 cm. Dynię piecz przez około 1 godzinę (lub do momentu, aż będzie miękka) w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
  • Krok 3

    10 min
    W rondelku rozgrzej olej i zrumień pokrojone w kostkę mięso. Dodaj posiekaną cebulę i paprykę. Wszystko razem podsmaż, dodaj pokrojone i obrane pomidory, obrane marchewki pokrojone w plastry i obrane ziemniaki (pokrojone w kostkę). Całość dopraw mielonym chili, liśćmi laurowymi i oregano.
  • Krok 4

    50 min
    Dodaj kostki rosołowe WINIARY i gorącą wodę (musi przykryć wszystkie składniki). Gotuj na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie - około 50 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Dodaj morele, plasterki kukurydzy i dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Usuń folię z upieczonej dyni i napełnij ją nadzieniem z mięsa i warzyw duszonych w rosole. Przykryj dynię pokrywką z jej górnej części. Jeśli lubisz, posyp całość natką pietruszki.
Carbonada

Krok 1 z 6

Umyj dynię. Odetnij jej górną część i łyżką wybierz włókna i nasiona ze środka warzywa.

Carbonada

Krok 2 z 6

Dynię owiń folią aluminiową, wyłóż na blachę lub do brytfanny. Przygotuj kąpiel wodną - na blaszkę lub do brytfanki nalej wodę, tak aby sięgała ok. 2 cm. Dynię piecz przez około 1 godzinę (lub do momentu, aż będzie miękka) w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

Carbonada

Krok 3 z 6

W rondelku rozgrzej olej i zrumień pokrojone w kostkę mięso. Dodaj posiekaną cebulę i paprykę. Wszystko razem podsmaż, dodaj pokrojone i obrane pomidory, obrane marchewki pokrojone w plastry i obrane ziemniaki (pokrojone w kostkę). Całość dopraw mielonym chili, liśćmi laurowymi i oregano.

Carbonada

Krok 4 z 6

Dodaj kostki rosołowe WINIARY i gorącą wodę (musi przykryć wszystkie składniki). Gotuj na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie - około 50 minut.

Carbonada

Krok 5 z 6

Dodaj morele, plasterki kukurydzy i dopraw solą i pieprzem.

Carbonada

Krok 6 z 6

Usuń folię z upieczonej dyni i napełnij ją nadzieniem z mięsa i warzyw duszonych w rosole. Przykryj dynię pokrywką z jej górnej części. Jeśli lubisz, posyp całość natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu