Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do przepisu na łososia z sosem koperkowym możesz użyć filetów z łososia ze skórą. Dzięki pieczeniu łososia w piekarniku minimalizujemy ilość zużytych tłuszczów – filety z łososia tylko skrapiamy olejem i przyprawiamy je przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY. Polecamy także użycie Sosu koperkowego ze śmietaną do ryby WINIARY, do którego możesz dodać świeżego koperku dla wyrazistszego smaku. Łosoś w sosie koperkowym smakuje dobrze z pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody.
Łososia umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Wyporcjowane filety z łososia od strony mięsa posyp przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY.
Filety ułóż na blaszce skórą do dołu i skrop olejem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C przez 10-12 minut.
Zawartość opakowania z sosem koperkowym dokładnie rozprowadź w 250 ml wody i 50 ml śmietany.
Postaw na ogniu i mieszaj do momentu zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj tak ok. 3 minut.
Na koniec drobno posiekaj koperek i dorzuć go do już ugotowanego sosu.
Na środku dużego talerza ułóż rybę, polej ją sosem i udekoruj koperkiem.
Jako dodatek do dania podawaj warzywa z wody oraz pieczone ziemniaczki.