Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łosoś pieczony

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Łosoś różowy
40 g
Oliwa z oliwek
15 g
Sok z cytryny
0.5 łyżeczka
Oregano
0.5 łyżeczka
Rozmaryn
0.5 łyżeczka
Bazylia
0.5 łyżeczka
Słodka papryka
1 kawałek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
299.4 kcal
Tłuszcze
18.16 g
Węglowodany
1.77 g
Białko
31.02 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
2 min
Filety z łososia umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i ułóż filety na blaszce skórą do dołu.
Krok 2
3 min
W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 3
2 min
Od strony mięsa posmaruj filety z łososia wymieszaną oliwą z przyprawami.
Krok 4
12 min
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C przez 10-12 minut.
Krok 5
1 min
Upieczonego łososia podawaj z Sosem ziołowym WINIARY, pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem z dodatkiem ulubionych świeżych warzyw, sałatki lub surówki.
Łosoś pieczony

Krok 1 z 5

Filety z łososia umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i ułóż filety na blaszce skórą do dołu.

Łosoś pieczony

Krok 2 z 5

W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Łosoś pieczony

Krok 3 z 5

Od strony mięsa posmaruj filety z łososia wymieszaną oliwą z przyprawami.

Łosoś pieczony

Krok 4 z 5

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C przez 10-12 minut.

Łosoś pieczony

Krok 5 z 5

Upieczonego łososia podawaj z Sosem ziołowym WINIARY, pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem z dodatkiem ulubionych świeżych warzyw, sałatki lub surówki.

Łosoś to jedna z tych ryb, które można przygotować stosunkowo łatwo. Jednocześnie zawsze jest to wartościowy posiłek, zaś jako filet, ma niewiele ości. Dzięki temu jest dobrą alternatywą dla innych ryb, po które nie sięgamy właśnie ze względu na obecność ości. Poza tym dania z łososiem niemal zawsze można przyrządzić bardzo szybko. Jego różowa barwa świetnie komponuje się z kolorowymi warzywami, dlatego możesz go podawać z sałatą, pieczonymi ziemniaczkami, batatem albo ryżem. Smak łososia podkreśli Sos czosnkowy WINIARY.

Przygotowanie pieczonego łososia zajmuje około 20 minut, więc jest to znakomity sposób na szybkie danie. Zacznij od umycia filetów z łososia. Dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie ułóż na blaszce skórką do dołu. W miseczce przygotuj marynatę z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw: oregano, bazylii, słodkiej papryki, rozmarynu, soli i pieprzu.

Posmaruj dokładnie fileta marynatą od strony mięsa i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Piecz przez około 10-12 minut. W tym czasie możesz przygotować sałatkę z pomidorów i ugotować ryż. Upieczonego łososia możesz podawać z Sosem czosnkowym WINIARY, a także z pieczonymi ziemniaczkami. Nie zapominaj też o dodaniu odrobiny soku z cytryny, np. na koniec pieczenia lub do marynaty. Łosoś świetnie smakuje w jej towarzystwie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika