MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Łosoś smażony z warzywami
15 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
43 13g / 43%
23 16.1g / 23%
34 23.1g / 34%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Łosoś smażony z warzywami

(0)
15 min
Łatwy
Autorem przepisu jest deriegelan

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

2 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Oliwa z oliwek
50  g
Cebula dymka
300  g
Papryka czerwona
2  łyżek
Orzeszki ziemne prażone
3  łyżek
Pasta do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY
200  g
Filet z łososia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.11 g
Wartość energetyczna
278.1 kcal
Tłuszcze
13.01 g
Białko
23.15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Smażony łosoś z warzywami - dlaczego warto przygotować to danie?


Łosoś do smażenia z warzywami to danie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie prezentuje się w sposób niezwykle efektowny. Jednocześnie jego przygotowania nie wymaga posiadania zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nawet amator będzie w stanie ugotować ten prosty, a zarazem pyszny posiłek. Oprócz tego, jest on niezwykle smakowity. Jego charakterystyczną cechą jest uniwersalność. Takie doskonale zbilansowane danie może być doskonałym pomysłem na szybki, lekki i zdrowy obiad, ale sprawdzi się ono równie świetnie na wyjątkowe okazje, podczas których dom odwiedzą goście. To doskonały wybór na zaskoczenie osób, które zostały zaproszone na ostatnią chwilę, ponieważ smażony łosoś z warzywami może być przygotowany wręcz błyskawicznie. Łączny czas, który należy na to wygospodarować to jedynie 15 minut.


Łosoś smażony z warzywami w azjatyckim wydaniu - jak przygotować takie danie?

Do przygotowania tego niezwykle efektownego dania, wystarczy użyć kilku prostych składników takich, jak łosoś, papryka, orzeszki piniowe, ząbki czosnku, zielona cebulka, oliwa z oliwek, jak również nadający całości orientalnego aromatu sos do dań azjatyckich. Zawiera takie składniki, jak sos sojowy, imbir czy odrobina czosnku. Na początku konieczne będzie pokrojenie w kostkę składników bazowych takich jak papryka, czy łosoś, a także posiekanie cebulki i orzeszków oraz zmiażdżenie czosnku. Podsmażanie należy rozpocząć od papryki. Po kilku minutach można dodać rybę, a następnie wymieszać całość z azjatycką pastą. Po około 2 minutach danie będzie gotowe do spożycia. Ostatnim krokiem będzie posypanie całości cebulką i orzeszkami, co doda do tego posiłku ciekawego, smakowitego akcentu.


Smażony łosoś z warzywami z lodówki - czyli kuchnia zero waste

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób poszukuje przyjaznych dla środowiska rozwiązań. Choć podstawowym warzywem wykorzystywanym w przepisie na smażonego łososia z warzywami jest papryka, danie jest na tyle uniwersalne, że do jego przygotowania można wykorzystać pozostałości warzyw znajdujących się w lodówce. Do podsmażania można wykorzystać pomidorki koktajlowe, brokuły, szpinak, pietruszkę, marchewkę, cukinie czy groszek. Całość smakuje równie dobrze z dodatkiem podsmażanych ziemniaków, czy klasycznej sałatki. Z tego względu smażony łosoś z resztkami warzyw jest posiłkiem, który doskonałe wpisuje się trend polegający na niemarnowaniu żywności w swojej kuchni.

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyj rybę, osusz ją, zdejmij skórę, a następnie pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Cebulkę dymkę również umyj i pokrój w krążki. Posiekaj orzeszki ziemne. Łosoś smażony z warzywami
  • Krok 2

    3 min
    Na patelni rozgrzej oliwę i smaż paprykę przez około 3 minuty. Łosoś smażony z warzywami
  • Krok 3

    4 min
    Na patelnię przełóż kawałki łososia i podsmażaj całość przez ok. 4 minuty. Łosoś smażony z warzywami
  • Krok 4

    3 min
    Do łososia smażonego z warzywami dodaj Pastę do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników). Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2 minuty. Podaj od razu po przygotowaniu. Nasz łosoś po azjatycku najlepiej smakuje posypany cebulką dymką i orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw. Łosoś smażony z warzywami
Łosoś smażony z warzywami

Krok 1 z 4

Umyj rybę, osusz ją, zdejmij skórę, a następnie pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Cebulkę dymkę również umyj i pokrój w krążki. Posiekaj orzeszki ziemne.

Łosoś smażony z warzywami

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż paprykę przez około 3 minuty.

Łosoś smażony z warzywami

Krok 3 z 4

Na patelnię przełóż kawałki łososia i podsmażaj całość przez ok. 4 minuty.

Łosoś smażony z warzywami

Krok 4 z 4

Do łososia smażonego z warzywami dodaj Pastę do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników). Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2 minuty. Podaj od razu po przygotowaniu. Nasz łosoś po azjatycku najlepiej smakuje posypany cebulką dymką i orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite