Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Łosoś smażony z warzywami
Dodaj do CookBook

Łosoś smażony z warzywami

(0)
15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest deriegelan
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Oliwa z oliwek
50  g
Cebula dymka
300  g
Papryka czerwona
2  łyżek
Orzeszki ziemne prażone
3  łyżek
Pasta do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY
200  g
Filet z łososia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.1 g
Wartość energetyczna
278.1 kcal
Tłuszcze
13 g
Białko
23.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Smażony łosoś z warzywami - dlaczego warto przygotować to danie?


Łosoś do smażenia z warzywami to danie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie prezentuje się w sposób niezwykle efektowny. Jednocześnie jego przygotowania nie wymaga posiadania zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nawet amator będzie w stanie ugotować ten prosty, a zarazem pyszny posiłek. Oprócz tego, jest on niezwykle smakowity. Jego charakterystyczną cechą jest uniwersalność. Takie doskonale zbilansowane danie może być doskonałym pomysłem na szybki, lekki i zdrowy obiad, ale sprawdzi się ono równie świetnie na wyjątkowe okazje, podczas których dom odwiedzą goście. To doskonały wybór na zaskoczenie osób, które zostały zaproszone na ostatnią chwilę, ponieważ smażony łosoś z warzywami może być przygotowany wręcz błyskawicznie. Łączny czas, który należy na to wygospodarować to jedynie 15 minut.


Łosoś smażony z warzywami w azjatyckim wydaniu - jak przygotować takie danie?

Do przygotowania tego niezwykle efektownego dania, wystarczy użyć kilku prostych składników takich, jak łosoś, papryka, orzeszki piniowe, ząbki czosnku, zielona cebulka, oliwa z oliwek, jak również nadający całości orientalnego aromatu sos do dań azjatyckich. Zawiera takie składniki, jak sos sojowy, imbir czy odrobina czosnku. Na początku konieczne będzie pokrojenie w kostkę składników bazowych takich jak papryka, czy łosoś, a także posiekanie cebulki i orzeszków oraz zmiażdżenie czosnku. Podsmażanie należy rozpocząć od papryki. Po kilku minutach można dodać rybę, a następnie wymieszać całość z azjatycką pastą. Po około 2 minutach danie będzie gotowe do spożycia. Ostatnim krokiem będzie posypanie całości cebulką i orzeszkami, co doda do tego posiłku ciekawego, smakowitego akcentu.


Smażony łosoś z warzywami z lodówki - czyli kuchnia zero waste

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób poszukuje przyjaznych dla środowiska rozwiązań. Choć podstawowym warzywem wykorzystywanym w przepisie na smażonego łososia z warzywami jest papryka, danie jest na tyle uniwersalne, że do jego przygotowania można wykorzystać pozostałości warzyw znajdujących się w lodówce. Do podsmażania można wykorzystać pomidorki koktajlowe, brokuły, szpinak, pietruszkę, marchewkę, cukinie czy groszek. Całość smakuje równie dobrze z dodatkiem podsmażanych ziemniaków, czy klasycznej sałatki. Z tego względu smażony łosoś z resztkami warzyw jest posiłkiem, który doskonałe wpisuje się trend polegający na niemarnowaniu żywności w swojej kuchni.

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyj rybę, osusz ją, zdejmij skórę, a następnie pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Cebulkę dymkę również umyj i pokrój w krążki. Posiekaj orzeszki ziemne. Łosoś smażony z warzywami
  • Krok 2

    3 min
    Na patelni rozgrzej oliwę i smaż paprykę przez około 3 minuty. Łosoś smażony z warzywami
  • Krok 3

    4 min
    Na patelnię przełóż kawałki łososia i podsmażaj całość przez ok. 4 minuty. Łosoś smażony z warzywami
  • Krok 4

    3 min
    Do łososia smażonego z warzywami dodaj Pastę do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników). Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2 minuty. Podaj od razu po przygotowaniu. Nasz łosoś po azjatycku najlepiej smakuje posypany cebulką dymką i orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw. Łosoś smażony z warzywami
Łosoś smażony z warzywami

Krok 1 z 4

Umyj rybę, osusz ją, zdejmij skórę, a następnie pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Cebulkę dymkę również umyj i pokrój w krążki. Posiekaj orzeszki ziemne.

Łosoś smażony z warzywami

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż paprykę przez około 3 minuty.

Łosoś smażony z warzywami

Krok 3 z 4

Na patelnię przełóż kawałki łososia i podsmażaj całość przez ok. 4 minuty.

Łosoś smażony z warzywami

Krok 4 z 4

Do łososia smażonego z warzywami dodaj Pastę do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników). Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2 minuty. Podaj od razu po przygotowaniu. Nasz łosoś po azjatycku najlepiej smakuje posypany cebulką dymką i orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia azjatycka
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    37 min Łatwy
  • Szaszłyki z łososia w formie tacos

    Szaszłyki z łososia w formie tacos

    30 min Łatwy
  • Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    49 min Łatwy
  • Przepis na tatar z łososia z kaparami

    Przepis na tatar z łososia z kaparami

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu