Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Przepisy zero waste – jak ograniczyć marnowanie żywności i wykorzystać resztki jedzenia?

Zero waste w kuchni to podejście, w którym wykorzystujemy do gotowania, rzeczy dotychczas uznawane za odpady.

Kupując warzywa zwracaj uwagę jak wyglądają ich liście. Dzieki temu będzie można wykorzystać je w kuchni, by nie produkować zbyt wielu odpadów. 
Jeśli kupujesz rzodkiewkę, wybieraj taką, która będzie miała ładne, zielone liście. Są jadalne! Wystarczy je dobrze umyć i wysuszyć, świetnie nadadzą się do sałatek, pesto lub tart:

  • PESTO - Do jednego sporego bukietu liści rzodkiewki dodaj pestki słonecznika lub płatki migdałów, oliwę, ser dojrzewający jak grana padano czy parmezan i zblenduj na gładką masę. 

  • TARTA - Francuska quiche lorraine, czyli tarta na kruchym spodzie z masą na bazie śmietanki i jajka. Liście rzodkiewki dodaj do masy wraz z ulubionymi dodatkami jak np. smażony boczek, wędzony łosoś lub pstrąg, siekane zioła takie jak szczypiorek, pietruszka czy koperek. 

  • ZUPY KREM - Ugotuj ziemniaki (jest teraz sezon na młode ziemniaki, więc warto skorzystać), dodaj bulion, jednego pora i liście rzodkiewki i zblenduj na krem. Serwuj ze świeżym kozim serem. 
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek porady PWGiN

Pesto z liści rzodkiewek

Liście rzodkiewki to świetna baza do smacznego, domowego pesto, które urozmaici smak Twoich potraw. Poznaj naszą kuchnię zero waste i zrób z nami pesto z liści rzodkiewek.
Zobacz więcej
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie porady PWGiN

Pesto z liści selera korzeniowego

Chcesz przestać marnować żywność i jeszcze lepiej wykorzystywać warzywa w swojej kuchni? Sprawdź, jakie to proste! Zobacz nasz pomysł na pesto z liści selera korzeniowego.
Zobacz więcej
Pesto z liści kalarepy - idea zero waste porady PWGiN

Pesto z liści kalarepy

Liście kalarepy to smaczny dodatek do wielu dań. Nie wyrzucaj ich! Zobacz nasz pomysł na pesto z liści kalarepy i odkryj gotowanie zero waste.
Zobacz więcej

Co jeszcze możesz wykorzystać w kuchni?

  • liście marchewki (w ten sam sposób jak liście rzodkiewki);
  • liście botwinki - do sałat, krótko smażone jak szpinak, do gołąbków: siekane jako farsz, lub całe, zamiast liści kapusty, do zawinięcia;
  • łodygi ziół, takich jak natka pietruszki, kolendra, czy koperek, do aromatyzowania rosołów, bulionów, zup, sosów, do zmiksowania razem z liśćmi na szybkie pesto.
  • obierki z rabarbaru - mają dużo witamin oraz ten niepowtarzalny różowo-czerwony kolor! Zalej obierki wodą, skrop cytryną i dopraw łyżką cukru. Gotuj ok 15 min, aż woda stanie się różowa. Możesz pić na ciepło, jako kompot, lub schłodzić i serwować jako lemoniadę, idealną na upalne dni.

Jeśli masz kilka '"zmęczonych” truskawek, kwiaty z czarnego bzu lub kwiaty akacji, dodaj podczas gotowania, dodadzą pysznego aromatu :)

Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN

Ragout warzywne

Warzywne ragout to doskonały sposób na wykorzystanie warzyw, które masz w swojej kuchni. Przygotujesz z nich proste, smaczne danie jednogarnkowe w stylu zero waste.
Zobacz więcej
Ocet jabłkowy – sposób na obierki porady PWGiN

Ocet jabłkowy z obierek

Co robisz z obierkami po jabłkach? Wyrzucasz je? Czas to zmienić. Czas na ideę zero waste w Twojej kuchni. Sprawdź, jak przygotować domowy ocet jabłkowy z obierek!
Zobacz więcej
Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN

Pesto z liści warzyw sezonowych

Domowe pesto to świetny pomysł na wykorzystanie liści sezonowych warzyw oraz natki marchewki. Przygotuj z nami pyszne, zielone pesto w stylu zero waste.
Zobacz więcej
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN

Pasztet z resztek po rosole

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać warzywa z zupy? Zainspiruj się naszym przepisem na pasztet z resztek po rosole i ogranicz wyrzucanie jedzenia!
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Jaki będzie najlepszy spód do tarty?
Jaki będzie najlepszy spód do tarty?
Jakie wybrać dodatki do tarty?
Jakie wybrać dodatki do tarty?
7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień
7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu