Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto kukurydziane
Dodaj do CookBook

Ciasto kukurydziane

(1)
1 godz 15 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Jose Troya
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
7 
Jajka
2  szklanek
Kukurydza
4  szklanek
Mleko
100  g
Ser Queso Fresco
50  g
Tarty parmezan
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.7 g
Wartość energetyczna
152.2 kcal
Tłuszcze
8.3 g
Białko
10.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz ciekawe przepisy inspirowane kuchniami świata? Co powiesz na wytrawne ciasto, które może zaskoczyć Twoich bliskich? Dziś mamy dla Ciebie przepis na ciasto kukurydziane, które nieco przypomina znaną i lubianą babkę ziemniaczaną. Przekonaj się, jak smakuje ten niebanalny wypiek. Sprawdź nasz przepis!

Ciasto zwykle może kojarzyć się z czymś słodkim. Ale nie tym razem. Oto nasz pomysł na ciasto kukurydziane w wytrawnej wersji. Jego bazą jest kukurydza, jajka, mleko, cebula, sery i przyprawy. Całość uzupełnia bulion drobiowy WINIARY, który nadaje głębszego i bardziej wyrazistego smaku.

Najpierw na patelni podsmażamy cebulę oraz czosnek i dodajemy do nich bulion drobiowy WINIARY. Gdy cebulka będzie stygła, miksujemy ze sobą jajka i mleko, a po chwili dodajemy kukurydzę i ponownie mieszamy. Podsmażoną cebulkę łączymy z masą jajeczną, dodajmy starte sery, mieszamy i przekładamy na blaszkę do pieczenia (możemy ją też wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do formy i łatwiej będzie je z niej wyjąć).

Ciasto kukurydziane to ciekawy dodatek do wielu dań. Sprawdzi się też jako przekąska na rodzinną imprezę, piknik w plenerze lub spotkanie ze znajomymi.

Jeśli chcesz przygotować nasze ciasto kukurydziane, przepis znajdziesz poniżej. Jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych kłopotów. A ten smak… zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    5 min
    Na odrobinie oleju podsmaż cebulę z posiekanymi ząbkami czosnku. Dopraw bulionem drobiowym WINIARY.
  • Krok 2

    5 min
    Zmiksuj jajka, mleko i kukurydzę.
  • Krok 3

    5 min
    Połącz podsmażoną cebulę, czosnek i bulion WINIARY z masą jajeczną. Do wymieszanych składników dodaj starty parmezan i ser Queso Fresco (lub inny świeży ser).
  • Krok 4

    60 min
    Ciasto przełóż do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez ok. 60 minut (najlepiej w kąpieli wodnej).
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Tapas
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z makiem i kokosem

    Ciasto z makiem i kokosem

    35 min Łatwy
  • Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

    Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

    1 godz 45 min Łatwy
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    9 godz 27 min Łatwy
  • Ciasto wykwintne

    Ciasto wykwintne

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu