Lubisz ciekawe przepisy inspirowane kuchniami świata? Co powiesz na wytrawne ciasto, które może zaskoczyć Twoich bliskich? Dziś mamy dla Ciebie przepis na ciasto kukurydziane, które nieco przypomina znaną i lubianą babkę ziemniaczaną. Przekonaj się, jak smakuje ten niebanalny wypiek. Sprawdź nasz przepis!
Ciasto zwykle może kojarzyć się z czymś słodkim. Ale nie tym razem. Oto nasz pomysł na ciasto kukurydziane w wytrawnej wersji. Jego bazą jest kukurydza, jajka, mleko, cebula, sery i przyprawy. Całość uzupełnia bulion drobiowy WINIARY, który nadaje głębszego i bardziej wyrazistego smaku.
Najpierw na patelni podsmażamy cebulę oraz czosnek i dodajemy do nich bulion drobiowy WINIARY. Gdy cebulka będzie stygła, miksujemy ze sobą jajka i mleko, a po chwili dodajemy kukurydzę i ponownie mieszamy. Podsmażoną cebulkę łączymy z masą jajeczną, dodajmy starte sery, mieszamy i przekładamy na blaszkę do pieczenia (możemy ją też wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do formy i łatwiej będzie je z niej wyjąć).
Ciasto kukurydziane to ciekawy dodatek do wielu dań. Sprawdzi się też jako przekąska na rodzinną imprezę, piknik w plenerze lub spotkanie ze znajomymi.
Jeśli chcesz przygotować nasze ciasto kukurydziane, przepis znajdziesz poniżej. Jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych kłopotów. A ten smak… zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich.
Komentarze 0