Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z kaszy gryczanej

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Kasza gryczana
1 
Cebula
250 g
Pieczarki
2 łyżek
Masło
200 ml
Kwaśna śmietana
100 g
Ser żółty
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.42 g
Tłuszcze
23.61 g
Węglowodany
38.55 g
Wartość energetyczna
429.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
20 min
Zagotuj 1,5 szklanki wody, a następnie wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Krok 2
10 min
Cebulę i pieczarki oczyść i pokrój. Na maśle zeszklij cebulę i dodaj pieczarki, a następnie podsmaż.
Krok 3
5 min
Połącz z kaszą, po czym studź.
Krok 4
5 min
Dodaj Sos borowikowy WINIARY rozprowadzony ze śmietaną zamiast wody.
Krok 5
2 min
Dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pieprzem.
Krok 6
20 min
Przełóż do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania i posyp serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj pod przykryciem 20 minut.
Zapiekanka z kaszy gryczanej

Krok 1 z 6

Zagotuj 1,5 szklanki wody, a następnie wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Krok 2 z 6

Cebulę i pieczarki oczyść i pokrój. Na maśle zeszklij cebulę i dodaj pieczarki, a następnie podsmaż.

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Krok 3 z 6

Połącz z kaszą, po czym studź.

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Krok 4 z 6

Dodaj Sos borowikowy WINIARY rozprowadzony ze śmietaną zamiast wody.

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Krok 5 z 6

Dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pieprzem.

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Krok 6 z 6

Przełóż do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania i posyp serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj pod przykryciem 20 minut.

Podczas gdy kasza gryczana ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż ziemniaki czy makarony i ryże, wciąż przegrywa ona z tymi produktami w rankingu popularności. Kasze zawierają minerały takie jak: fosfor, magnez, żelazo, cynk, krzem, wapń, sama zaś kasza gryczana jest najbogatszą w błonnik kaszą – w jej 100 g zawiera się 6 g błonnika wspomagającego przemianę materii. Doceniając właściwości odżywcze kasz, podpowiadamy, jak przygotować pyszną zapiekankę z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i aromatycznego Sosu borowikowego Jak u Mamy WINIARY – doskonałą jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. I niech nie zwiedzie Cię przekonanie, że zapiekanki często bywają kaloryczne i tłuste – zapiekanka z kaszy gryczanej to wersja light tego typu dań – nie zawiera ani kalorycznego makaronu, ani tłustego sera.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika