Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karkówka pieczona z jabłkami
Dodaj do CookBook

Karkówka pieczona z jabłkami

(0)
1 godz 46 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  plastrów
Karkówka wieprzowa
2 
Jabłka twarde i kwaśne (średniej wielkości)
2 
Cebula
1  szklanka
Sok jabłkowy
2  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
trochę
Sól i pieprz do smaku
2  szklanek
Kasza jęczmienna pęczak
4  szklanek
Woda
2  łyżek
Bulion warzywny lub drobiowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
84.4 g
Wartość energetyczna
516.9 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
28.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Karkówka pieczona z jabłkami to pomysł na pyszny, domowy obiad dla fanów klasycznych smaków. Połączenie kruchego mięsa, lekko pikantnej i wyrazistej cebuli oraz słodko-kwaśnych jabłek doskonale do siebie pasuje. Chcesz zrobić taki posiłek dla siebie i bliskich? Koniecznie sprawdź ten przepis.


Pieczona karkówka w sam raz na domowy obiad

Przygotowanie domowego obiadu wcale nie musi być skomplikowane, a to jeden z tych przepisów, który robi się bez większego wysiłku. Wystarczy przyprawić plastry karkówki i obsmażyć je przez kilka minut na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy później cebulkę i jabłka. Przekładamy wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, a następnie zalewamy całość sokiem jabłkowym i pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku. Do tego kasza pęczak zapiekana w bulionie WINIARY i gotowe. Jeśli wolisz, możesz też ugotować kaszę lub wykorzystać tę, która została np. z wczorajszego obiadu. Dzięki temu ograniczysz marnowanie jedzenia i zadbasz o domowy budżet. Do takiego mięsnego posiłku super pasuje surówka ze świeżych warzyw, buraczki na ciepło albo pieczone warzywa korzeniowe. Smacznego!

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    5 min
    Plastry mięsa dopraw bulionem WINIARY, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką z każdej strony. Odstaw do zamarynowania. Cebulę pokrój w grube piórka. Jabłka pokrój na ósemki.
  • Krok 2

    40 min
    Do naczynia żaroodpornego wsyp kaszę pęczak. Dodaj wodę oraz bulion WINIARY i wymieszaj. Przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30-40 min.
  • Krok 3

    60 min
    Mięso obsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Kiedy będzie rumiane z obu stron, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni przesmaż cebulę, aż stanie się miękka. Dodaj następnie jabłka i smaż krótko razem z cebulą. Przełóż na mięso i całość polej sokiem jabłkowym. Przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 min. Pod koniec pieczenia mięso odkryj, aby się przyrumieniło.
  • Krok 4

    1 min
    Jeżeli nie przepadasz za kaszą pęczak, zamień ją na ziemniaki (również możesz je opiec w naczyniu żaroodpornym) lub z kluskami na parze.
Karkówka pieczona z jabłkami

Krok 1 z 4

Plastry mięsa dopraw bulionem WINIARY, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką z każdej strony. Odstaw do zamarynowania. Cebulę pokrój w grube piórka. Jabłka pokrój na ósemki.

Karkówka pieczona z jabłkami

Krok 2 z 4

Do naczynia żaroodpornego wsyp kaszę pęczak. Dodaj wodę oraz bulion WINIARY i wymieszaj. Przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30-40 min.

Karkówka pieczona z jabłkami

Krok 3 z 4

Mięso obsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Kiedy będzie rumiane z obu stron, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni przesmaż cebulę, aż stanie się miękka. Dodaj następnie jabłka i smaż krótko razem z cebulą. Przełóż na mięso i całość polej sokiem jabłkowym. Przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 min. Pod koniec pieczenia mięso odkryj, aby się przyrumieniło.

Karkówka pieczona z jabłkami

Krok 4 z 4

Jeżeli nie przepadasz za kaszą pęczak, zamień ją na ziemniaki (również możesz je opiec w naczyniu żaroodpornym) lub z kluskami na parze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Z piekarnika
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karkówka po cygańsku

    Karkówka po cygańsku

    2 godz Łatwy
  • Karkówka marynowana z grilla

    Karkówka marynowana z grilla

    25 min Łatwy
  • Grillowana karkówka

    Grillowana karkówka

    10 godz 24 min Łatwy
  • Karkówka marynowana w piwie

    Karkówka marynowana w piwie

    2 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu