Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Znasz to uczucie, gdy nagle masz chęć na coś słodkiego i zaczynasz szukać przepisu na deser, który możesz przygotować bez wychodzenia na zakupy? Jeśli tak, to przepis na clafoutis warto mieć pod ręką. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, które zapewne zwykle masz w domu.
Clafoutis to francuski deser, a dokładniej - ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstego budyniu i zapiekane z owocami. Jego zaletą jest to, że możesz zmieniać i dopasowywać ten przepis do swoich smaków. Wystarczy, że dodasz dowolne owoce. W naszym przepisie użyliśmy jabłek, ale dobrze sprawdzą się też gruszki, maliny, truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, nektarynki i wiele, wiele innych… Wszystko zależy od tego, na co akurat masz ochotę i na co jest sezon. Możesz też dodać przyprawy korzenne, np. cynamon, imbir, mielone goździki, kardamon lub anyż, a wierzch posypać posiekanymi orzechami albo migdałami. Dzięki temu za każdym razem będzie smakować inaczej i nigdy się nie znudzi.
Czy już czas na deser? Odkryj nasz przepis na clafoutis z jabłkami i przygotuj ten deser dla siebie i bliskich. Będzie smacznie, dokładnie tak, jak lubisz.
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Wymieszaj jajka, mąkę i cukier, a następnie stopniowo dodawaj napój roślinny. Wlej mieszankę do naczynia do zapiekania.
Krok 2
1 min
Na wierzch dodaj pokrojone w kostkę jabłka.
Krok 3
45 min
Piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C (bez termoobiegu).
Krok 1
z
3
Wymieszaj jajka, mąkę i cukier, a następnie stopniowo dodawaj napój roślinny. Wlej mieszankę do naczynia do zapiekania.
Krok 2
z
3
Na wierzch dodaj pokrojone w kostkę jabłka.
Krok 3
z
3
Piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C (bez termoobiegu).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0