Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przepisu na smaczną, prostą przekąskę na ciepło, którą możesz zjeść między posiłkami albo zaserwować na rodzinnej imprezie? Mamy coś dla Ciebie. Oto przepis na pieczoną marchewkę w pomidorach i bulionie WINIARY. To małe co nieco przygotujesz bez wysiłku, wystarczy zaledwie kilka składników i gotowe!
Marchewka pieczona dobrze sprawdzi się na co dzień – jako przekąska albo dodatek do dań głównych. Możesz ją też przygotować na grilla – uzupełni smak dań z rusztu i zaskoczy Twoich gości. Z łatwością możesz dopasować ten przepis do siebie, dodając do niego inne warzywa, przyprawy, a nawet mięso lub ryby. Wszystko zależy od tego, na co akurat masz ochotę oraz jakie produkty masz pod ręką. Możesz tu wykorzystać składniki, które zalegają w Twojej kuchni. Będzie smacznie, prosto i zero waste, czyli tak, jak lubisz.
Tak przygotowana marchewka pieczona w piekarniku zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za warzywami. To nowa odsłona tego doskonale znanego warzywa – w sam raz dla dzieci i dorosłych.
Zainspiruj się naszym pomysłem na pieczoną marchewkę i przygotuj ją, gdy masz chęć na smaczną, aromatyczną przekąskę. Sprawdź, jakie to proste!
Przygotowanie
54 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 240°C.
Krok 2
3 min
Natnij skórkę pomidorów, polej je wrzącą wodą i zostaw na 1 minutę we wrzątku. Po tym czasie włóż pomidory do zimnej wody. Wyjmij je i powoli zdejmij skórkę. Następnie pokrój pomidory na kawałki i usuń nasiona.
Krok 3
2 min
Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj je z pomidorami.
Krok 4
1 min
Rozpuść 2 kostki rosołowe WINIARY w litrze wody.
Krok 5
2 min
Naczynie żaroodporne nasmaruj odrobiną oliwy. Włóż do niego marchewki i pomidory. Dodaj bulion WINIARY i gałązki tymianku. W razie potrzeby – dopraw pieprzem.
Krok 6
45 min
Włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj przez około 45 minut.
Krok 1
z
6
Rozgrzej piekarnik do temperatury 240°C.
Krok 2
z
6
Natnij skórkę pomidorów, polej je wrzącą wodą i zostaw na 1 minutę we wrzątku. Po tym czasie włóż pomidory do zimnej wody. Wyjmij je i powoli zdejmij skórkę. Następnie pokrój pomidory na kawałki i usuń nasiona.
Krok 3
z
6
Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj je z pomidorami.
Krok 4
z
6
Rozpuść 2 kostki rosołowe WINIARY w litrze wody.
Krok 5
z
6
Naczynie żaroodporne nasmaruj odrobiną oliwy. Włóż do niego marchewki i pomidory. Dodaj bulion WINIARY i gałązki tymianku. W razie potrzeby – dopraw pieprzem.
Krok 6
z
6
Włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj przez około 45 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0