Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Długo pieczona łopatka wieprzowa
Dodaj do CookBook

Długo pieczona łopatka wieprzowa

(1)
9 godz 21 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2  kg
Łopatka wieprzowa, opcjonalnie inne ulubione mięso, np. wołowina na gulasz lub schab
1  łyżeczka
Papryczka suszona chili
1  łyżeczka
Kumin
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny
3  łyżeczek
Cukier trzcinowy
3  łyżeczek
Sól
4  ząbków
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.6 g
Wartość energetyczna
625.9 kcal
Tłuszcze
13.1 g
Białko
114.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Długo pieczona marynowana łopatka wieprzowa może być podawana nie tylko jako danie główne do ziemniaków czy kaszy gryczanej z sosem, ale również w bułce z ziarnami z ulubionymi dodatkami i sosami (na kształt domowego burgera). Łopatkę wieprzową dokładnie natrzyj przyprawami, które dadzą mięsu znakomity smak i aromat, przenikając je podczas kilkugodzinnego pieczenia. Upieczoną łopatkę porozdzielaj delikatnie widelcem i wymieszaj z sosem, który powstał w czasie pieczenia! W ten sam sposób możesz przygotować również inne mięso, np. schab lub kawałki na gulasz.

Przygotowanie

561 min
  • Krok 1

    3 min
    Mięso umyj i osusz.
  • Krok 2

    2 min
    Przyprawy (chili, kumin, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek) wymieszaj na jednolitą masę, dodając stopniowo sól i cukier. Na koniec dolej Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY.
  • Krok 3

    5 min
    Mieszanką natrzyj dokładnie ze wszystkich stron mięso.
  • Krok 4

    540 min
    Przełóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 95°C i zostaw na minimum 9 godzin, najlepiej na noc.
  • Krok 5

    10 min
    Wyjmij garnek i odstaw. Kiedy mięso przestygnie, porozdzielaj je widelcem na włókna i wymieszaj z sosem z pieczenia.
  • Krok 6

    1 min
    Możesz podawać w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem majonezowym.
Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 1 z 6

Mięso umyj i osusz.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 2 z 6

Przyprawy (chili, kumin, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek) wymieszaj na jednolitą masę, dodając stopniowo sól i cukier. Na koniec dolej Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 3 z 6

Mieszanką natrzyj dokładnie ze wszystkich stron mięso.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 4 z 6

Przełóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 95°C i zostaw na minimum 9 godzin, najlepiej na noc.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 5 z 6

Wyjmij garnek i odstaw. Kiedy mięso przestygnie, porozdzielaj je widelcem na włókna i wymieszaj z sosem z pieczenia.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 6 z 6

Możesz podawać w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem majonezowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

(Brak tytułu)

Super delikatna, co prawda dodałem nieco innych przypraw, ale to kwestia indywidualnych upodobań. Krucha, delikatna, jak w programach kulinarnych w TV 🤠 polecam, szczególnie, że można w nocy upiec mieć gotową np.na śniadanie do świeżej bułeczki, i na obiadek, bo jeszcze nie ostygnie 👍
Beatle (niezweryfikowany) 07/02/2024-12:39 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/21/2024-05:10 CEST
Takie opinie to dla nas najlepszy prezent! Dziękujemy 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu