Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

0
561 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2 kg
Łopatka wieprzowa
1 łyżeczka
Papryczka suszona chili
1 łyżeczka
Kumin
0.5 łyżeczka
Pieprz czarny
3 łyżeczek
Cukier trzcinowy
3 łyżeczek
Sól
4 ząbków
Czosnek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
98.41 g
Węglowodany
4.6 g
Tłuszcze
35.86 g
Wartość energetyczna
760.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

561 min
Krok 1
3 min
Mięso umyj i osusz.
Krok 2
2 min
Przyprawy (chili, kumin, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek) wymieszaj na jednolitą masę, dodając stopniowo sól i cukier. Na koniec dolej Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY.
Krok 3
5 min
Mieszanką natrzyj dokładnie ze wszystkich stron mięso.
Krok 4
540 min
Przełóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 95°C i zostaw na minimum 9 godzin, najlepiej na noc.
Krok 5
10 min
Wyjmij garnek i odstaw. Kiedy mięso przestygnie, porozdzielaj je widelcem na włókna i wymieszaj z sosem z pieczenia.
Krok 6
1 min
Możesz podawać w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem majonezowym.
Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 1 z 6

Mięso umyj i osusz.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 2 z 6

Przyprawy (chili, kumin, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek) wymieszaj na jednolitą masę, dodając stopniowo sól i cukier. Na koniec dolej Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 3 z 6

Mieszanką natrzyj dokładnie ze wszystkich stron mięso.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 4 z 6

Przełóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 95°C i zostaw na minimum 9 godzin, najlepiej na noc.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 5 z 6

Wyjmij garnek i odstaw. Kiedy mięso przestygnie, porozdzielaj je widelcem na włókna i wymieszaj z sosem z pieczenia.

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Krok 6 z 6

Możesz podawać w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem majonezowym.

Długo pieczona marynowana łopatka wieprzowa może być podawana nie tylko jako danie główne do ziemniaków czy kaszy gryczanej z sosem, ale również w bułce z ziarnami z ulubionymi dodatkami i sosami (na kształt domowego burgera). Łopatkę wieprzową dokładnie natrzyj przyprawami, które dadzą mięsu znakomity smak i aromat, przenikając je podczas kilkugodzinnego pieczenia. Upieczoną łopatkę porozdzielaj delikatnie widelcem i wymieszaj z sosem, który powstał w czasie pieczenia!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika