Długo pieczona łopatka wieprzowa
561min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
98.41 g
Węglowodany
4.6 g
Tłuszcze
35.86 g
Wartość energetyczna
760.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
561 min
Krok 1
3 min
Mięso umyj i osusz.
Krok 2
2 min
Przyprawy (chili, kumin, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek) wymieszaj na jednolitą masę, dodając stopniowo sól i cukier. Na koniec dolej Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY.
Krok 3
5 min
Mieszanką natrzyj dokładnie ze wszystkich stron mięso.
Krok 4
540 min
Przełóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 95°C i zostaw na minimum 9 godzin, najlepiej na noc.
Krok 5
10 min
Wyjmij garnek i odstaw. Kiedy mięso przestygnie, porozdzielaj je widelcem na włókna i wymieszaj z sosem z pieczenia.
Krok 6
1 min
Możesz podawać w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem majonezowym.
Długo pieczona marynowana łopatka wieprzowa może być podawana nie tylko jako danie główne do ziemniaków czy kaszy gryczanej z sosem, ale również w bułce z ziarnami z ulubionymi dodatkami i sosami (na kształt domowego burgera). Łopatkę wieprzową dokładnie natrzyj przyprawami, które dadzą mięsu znakomity smak i aromat, przenikając je podczas kilkugodzinnego pieczenia. Upieczoną łopatkę porozdzielaj delikatnie widelcem i wymieszaj z sosem, który powstał w czasie pieczenia!
Komentarze 0