Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Golonka pieczona

0
176 min
Trudny

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2 łyżek
Olej rzepakowy
3 ząbków
Czosnek
1 
Cebula
1 trochę
Pieprz czarny
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 kawałek
Seler naciowy
700 g
Wieprzowina surowa
1 szklanka
Piwo jasne
1 łyżeczka
Majeranek
1 łyżka
Miód
2 
Liść laurowy
20 g
Bulion na żeberkach WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.31 g
Węglowodany
16.69 g
Wartość energetyczna
518.2 kcal
Tłuszcze
29.68 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

176 min
Krok 1
10 min
Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
5 min
Warzywa wraz z liśćmi laurowymi wrzuć do bulionu przygotowanego z Bulionu na żeberkach Winiary (2 kostki na 1,5 litra wody).
Krok 3
90 min
W tak przygotowanym bulionie gotuj golonki przez około 1,5 godziny.
Krok 4
1 min
Po tym czasie, golonki wyjmij, a wywar użyj np. do zupy.
Krok 5
5 min
Przyprawę w płynie MAGGI wymieszaj z piwem i olejem oraz majerankiem, czosnkiem (grubo pokrojonym), miodem oraz pieprzem.
Krok 6
1 min
Skórę na golonkach natnij ostrym nożem w kratkę.
Krok 7
20 min
Przygotowaną marynatą natrzyj golonki i obłóż cebulą pokrojoną w plasterki. Pozostaw na 2-3 godziny w lodówce.
Krok 8
20 min
Zamarynowane golonki wraz z marynatą piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C do momentu zrumienienia, czyli przez około 20 minut.
Krok 9
20 min
Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180-190°C i piecz do momentu, kiedy golonki będą miękkie a skóra chrupiąca.
Krok 10
3 min
Uwaga! – W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby golonka zbyt mocno się nie zrumieniła. W tym celu obróć golonkę lub zmniejsz temperaturę do 160°C.
Krok 11
1 min
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
Golonka pieczona

Krok 1 z 11

Składniki: Marchewka, Pietruszka, Seler naciowy

Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki.

Golonka pieczona

Krok 2 z 11

Składniki: Marchewka, Pietruszka, Seler naciowy, Liść laurowy, Bulion na żeberkach WINIARY

Warzywa wraz z liśćmi laurowymi wrzuć do bulionu przygotowanego z Bulionu na żeberkach Winiary (2 kostki na 1,5 litra wody).

Golonka pieczona

Krok 3 z 11

Składniki: Wieprzowina surowa

W tak przygotowanym bulionie gotuj golonki przez około 1,5 godziny.

Golonka pieczona

Krok 4 z 11

Po tym czasie, golonki wyjmij, a wywar użyj np. do zupy.

Golonka pieczona

Krok 5 z 11

Składniki: Przyprawa w płynie MAGGI, Olej rzepakowy, Czosnek, Pieprz czarny, Piwo jasne, Majeranek, Miód

Przyprawę w płynie MAGGI wymieszaj z piwem i olejem oraz majerankiem, czosnkiem (grubo pokrojonym), miodem oraz pieprzem.

Golonka pieczona

Krok 6 z 11

Skórę na golonkach natnij ostrym nożem w kratkę.

Golonka pieczona

Krok 7 z 11

Przygotowaną marynatą natrzyj golonki i obłóż cebulą pokrojoną w plasterki. Pozostaw na 2-3 godziny w lodówce.

Golonka pieczona

Krok 8 z 11

Zamarynowane golonki wraz z marynatą piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C do momentu zrumienienia, czyli przez około 20 minut.

Golonka pieczona

Krok 9 z 11

Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180-190°C i piecz do momentu, kiedy golonki będą miękkie a skóra chrupiąca.

Golonka pieczona

Krok 10 z 11

Uwaga! – W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby golonka zbyt mocno się nie zrumieniła. W tym celu obróć golonkę lub zmniejsz temperaturę do 160°C.

Golonka pieczona

Krok 11 z 11

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

Przepis na pieczoną golonkę, gotowaną wstępnie w wywarze na bazie bulionu na żeberkach WINIARY, a następnie pieczoną w marynacie z piwa, miodu, warzyw i przyprawy w płynie MAGGI, to idealna propozycja na smakowite danie mięsne na każdy dzień.

Golonka pieczona w piwie nie jest prosta do przygotowania, ale dzięki naszym radom i szczegółowym instrukcjom na pewno ci się uda. Przepis na golonkę pieczoną w piwie można podzielić na trzy etapy: wstępne gotowanie, marynowanie oraz pieczenie.

Zacznij od przygotowania wywaru: rozpuść dwie kostki bulionu na żeberkach WINIARY w 1,5 l wody, następnie dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler oraz 2 liście laurowe. Wrzuć golonki i gotuj 1,5 godziny.

Przygotuj marynatę: przyprawę w płynie MAGGI zmieszaj ze szklanką piwa, dodaj olej, majeranek, czosnek, miód i pieprz. Gdy golonki się ugotują, natnij ich skórę, a następnie natrzyj marynatą i włóż do lodówki na 3 godziny.

Pora na pieczenie. Zamarynowane golonki wraz z pozostałą marynatą przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 210 stopni. Piecz 20 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni. W czasie pieczenia polewaj mięso marynatą. Wyciągnij, gdy mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.

Przepis na golonkę pieczoną w piwie pozwoli ci perfekcyjnie przyrządzić to niełatwe danie. Podawać je możesz tradycyjnie – z pieczonymi ziemniakami oraz kiszoną kapustą – lub z innymi dodatkami, według własnego uznania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika