Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Golonka pieczona
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
40.3g / 32%
Węglowodany
16.7g / 14%
Tłuszcze
29.7g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Golonka pieczona

+

Golonka pieczona

Wróć

Golonka pieczona

(4)
2 godz 56 min
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżek
Olej rzepakowy
3  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
trochę
Pieprz czarny
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler naciowy
700  g
Wieprzowina surowa
1  szklanka
Piwo jasne
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżka
Miód
2 
Liść laurowy
20  g
Bulion na żeberkach WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
40.31 g
Węglowodany
16.69 g
Tłuszcze
29.68 g
Wartość energetyczna
518.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na pieczoną golonkę, gotowaną wstępnie w wywarze na bazie bulionu na żeberkach WINIARY, a następnie pieczoną w marynacie z piwa, miodu, warzyw i przyprawy w płynie MAGGI, to idealna propozycja na smakowite danie mięsne na każdy dzień.

Golonka pieczona w piwie nie jest prosta do przygotowania, ale dzięki naszym radom i szczegółowym instrukcjom na pewno ci się uda. Przepis na golonkę pieczoną w piwie można podzielić na trzy etapy: wstępne gotowanie, marynowanie oraz pieczenie.

Zacznij od przygotowania wywaru: rozpuść dwie kostki bulionu na żeberkach WINIARY w 1,5 l wody, następnie dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler oraz 2 liście laurowe. Wrzuć golonki i gotuj 1,5 godziny.

Przygotuj marynatę: przyprawę w płynie MAGGI zmieszaj ze szklanką piwa, dodaj olej, majeranek, czosnek, miód i pieprz. Gdy golonki się ugotują, natnij ich skórę, a następnie natrzyj marynatą i włóż do lodówki na 3 godziny.

Pora na pieczenie. Zamarynowane golonki wraz z pozostałą marynatą przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 210 stopni. Piecz 20 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni. W czasie pieczenia polewaj mięso marynatą. Wyciągnij, gdy mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.

Przepis na golonkę pieczoną w piwie pozwoli ci perfekcyjnie przyrządzić to niełatwe danie. Podawać je możesz tradycyjnie – z pieczonymi ziemniakami oraz kiszoną kapustą – lub z innymi dodatkami, według własnego uznania.

Przygotowanie

176 min
  • Krok 1

    10 min
    Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    5 min
    Warzywa wraz z liśćmi laurowymi wrzuć do bulionu przygotowanego z Bulionu na żeberkach Winiary (2 kostki na 1,5 litra wody).
  • Krok 3

    90 min
    W tak przygotowanym bulionie gotuj golonki przez około 1,5 godziny.
  • Krok 4

    1 min
    Po tym czasie, golonki wyjmij, a wywar użyj np. do zupy.
  • Krok 5

    5 min
    Przyprawę w płynie MAGGI wymieszaj z piwem i olejem oraz majerankiem, czosnkiem (grubo pokrojonym), miodem oraz pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Skórę na golonkach natnij ostrym nożem w kratkę.
  • Krok 7

    20 min
    Przygotowaną marynatą natrzyj golonki i obłóż cebulą pokrojoną w plasterki. Pozostaw na 2-3 godziny w lodówce.
  • Krok 8

    20 min
    Zamarynowane golonki wraz z marynatą piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C do momentu zrumienienia, czyli przez około 20 minut.
  • Krok 9

    20 min
    Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180-190°C i piecz do momentu, kiedy golonki będą miękkie a skóra chrupiąca.
  • Krok 10

    3 min
    Uwaga! – W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby golonka zbyt mocno się nie zrumieniła. W tym celu obróć golonkę lub zmniejsz temperaturę do 160°C.
  • Krok 11

    1 min
    Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
Golonka pieczona

Krok 1 z 11

Składniki: Marchewka, Pietruszka, Seler naciowy

Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki.

Golonka pieczona

Krok 2 z 11

Składniki: Liść laurowy, Bulion na żeberkach WINIARY, Pietruszka, Marchewka, Seler naciowy

Warzywa wraz z liśćmi laurowymi wrzuć do bulionu przygotowanego z Bulionu na żeberkach Winiary (2 kostki na 1,5 litra wody).

Golonka pieczona

Krok 3 z 11

Składniki: Wieprzowina surowa

W tak przygotowanym bulionie gotuj golonki przez około 1,5 godziny.

Golonka pieczona

Krok 4 z 11

Po tym czasie, golonki wyjmij, a wywar użyj np. do zupy.

Golonka pieczona

Krok 5 z 11

Składniki: Miód, Przyprawa w płynie MAGGI, Olej rzepakowy, Czosnek, Majeranek, Piwo jasne, Pieprz czarny

Przyprawę w płynie MAGGI wymieszaj z piwem i olejem oraz majerankiem, czosnkiem (grubo pokrojonym), miodem oraz pieprzem.

Golonka pieczona

Krok 6 z 11

Skórę na golonkach natnij ostrym nożem w kratkę.

Golonka pieczona

Krok 7 z 11

Przygotowaną marynatą natrzyj golonki i obłóż cebulą pokrojoną w plasterki. Pozostaw na 2-3 godziny w lodówce.

Golonka pieczona

Krok 8 z 11

Zamarynowane golonki wraz z marynatą piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C do momentu zrumienienia, czyli przez około 20 minut.

Golonka pieczona

Krok 9 z 11

Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180-190°C i piecz do momentu, kiedy golonki będą miękkie a skóra chrupiąca.

Golonka pieczona

Krok 10 z 11

Uwaga! – W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby golonka zbyt mocno się nie zrumieniła. W tym celu obróć golonkę lub zmniejsz temperaturę do 160°C.

Golonka pieczona

Krok 11 z 11

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Golonka po bawarsku

    Golonka po bawarsku

    2 godz 35 min Łatwy
  • Galareta wieprzowa

    Galareta wieprzowa

    3 godz 45 min Łatwy
  • Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

    Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

    25 godz 55 min Łatwy
  • Grochowa z kapustą i golonką

    Grochowa z kapustą i golonką

    1 godz 7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu