Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki.
Warzywa wraz z liśćmi laurowymi wrzuć do bulionu przygotowanego z Bulionu na żeberkach Winiary (2 kostki na 1,5 litra wody).
W tak przygotowanym bulionie gotuj golonki przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie, golonki wyjmij, a wywar użyj np. do zupy.
Przyprawę w płynie MAGGI wymieszaj z piwem i olejem oraz majerankiem, czosnkiem (grubo pokrojonym), miodem oraz pieprzem.
Skórę na golonkach natnij ostrym nożem w kratkę.
Przygotowaną marynatą natrzyj golonki i obłóż cebulą pokrojoną w plasterki. Pozostaw na 2-3 godziny w lodówce.
Zamarynowane golonki wraz z marynatą piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C do momentu zrumienienia, czyli przez około 20 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180-190°C i piecz do momentu, kiedy golonki będą miękkie a skóra chrupiąca.
Uwaga! – W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby golonka zbyt mocno się nie zrumieniła. W tym celu obróć golonkę lub zmniejsz temperaturę do 160°C.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.