Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Golonka pieczona
Dodaj do CookBook

Golonka pieczona

(4)
2 godz 56 min
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżek
Olej rzepakowy
3  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
trochę
Pieprz czarny
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler naciowy
700  g
Wieprzowina surowa
1  szklanka
Piwo jasne
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżka
Miód
2 
Liść laurowy
2  kostek
WINIARY Rosół wołowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.7 g
Wartość energetyczna
516.6 kcal
Tłuszcze
29.7 g
Białko
40.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na pieczoną golonkę, gotowaną wstępnie w wywarze na bazie bulionu wołowego WINIARY, a następnie pieczoną w marynacie z piwa, miodu, warzyw i przyprawy w płynie MAGGI, to idealna propozycja na smakowite danie mięsne na każdy dzień.

Golonka pieczona w piwie nie jest prosta do przygotowania, ale dzięki naszym radom i szczegółowym instrukcjom na pewno ci się uda. Przepis na golonkę pieczoną w piwie można podzielić na trzy etapy: wstępne gotowanie, marynowanie oraz pieczenie.

Zacznij od przygotowania wywaru: rozpuść dwie kostki bulionu wołowego WINIARY w 1,5 l wody, następnie dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler oraz 2 liście laurowe. Wrzuć golonki i gotuj 1,5 godziny.

Przygotuj marynatę: przyprawę w płynie MAGGI zmieszaj ze szklanką piwa, dodaj olej, majeranek, czosnek, miód i pieprz. Gdy golonki się ugotują, natnij ich skórę, a następnie natrzyj marynatą i włóż do lodówki na 3 godziny.

Pora na pieczenie. Zamarynowane golonki wraz z pozostałą marynatą przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 210 stopni. Piecz 20 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni. W czasie pieczenia polewaj mięso marynatą. Wyciągnij, gdy mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.
Przepis na golonkę pieczoną w piwie pozwoli ci perfekcyjnie przyrządzić to niełatwe danie. Podawać je możesz tradycyjnie – z pieczonymi ziemniakami oraz kiszoną kapustą – lub z innymi dodatkami, według własnego uznania.

Przygotowanie

176 min
  • Krok 1

    10 min
    Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    5 min
    Warzywa wraz z liśćmi laurowymi wrzuć do bulionu przygotowanego z Bulionu wołowego WINIARY (2 kostki na 1,5 litra wody).
  • Krok 3

    90 min
    W tak przygotowanym bulionie gotuj golonki przez około 1,5 godziny.
  • Krok 4

    1 min
    Po tym czasie, golonki wyjmij, a wywar użyj np. do zupy.
  • Krok 5

    5 min
    Przyprawę w płynie MAGGI wymieszaj z piwem i olejem oraz majerankiem, czosnkiem (grubo pokrojonym), miodem oraz pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Skórę na golonkach natnij ostrym nożem w kratkę.
  • Krok 7

    20 min
    Przygotowaną marynatą natrzyj golonki i obłóż cebulą pokrojoną w plasterki. Pozostaw na 2-3 godziny w lodówce.
  • Krok 8

    20 min
    Zamarynowane golonki wraz z marynatą piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C do momentu zrumienienia, czyli przez około 20 minut.
  • Krok 9

    20 min
    Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180-190°C i piecz do momentu, kiedy golonki będą miękkie a skóra chrupiąca.
  • Krok 10

    3 min
    Uwaga! – W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby golonka zbyt mocno się nie zrumieniła. W tym celu obróć golonkę lub zmniejsz temperaturę do 160°C.
  • Krok 11

    1 min
    Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
Golonka pieczona

Krok 1 z 11

Składniki: Marchewka, Korzeń pietruszki, bouquet garni ze świeżymi ziołami (lubczyk, gałązka selera, natka pietruszki)

Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki.

Golonka pieczona

Krok 2 z 11

Warzywa wraz z liśćmi laurowymi wrzuć do bulionu przygotowanego z Bulionu wołowego WINIARY (2 kostki na 1,5 litra wody).

Golonka pieczona

Krok 3 z 11

Składniki: Łopatka wieprzowa

W tak przygotowanym bulionie gotuj golonki przez około 1,5 godziny.

Golonka pieczona

Krok 4 z 11

Po tym czasie, golonki wyjmij, a wywar użyj np. do zupy.

Golonka pieczona

Krok 5 z 11

Składniki: Miód, Przyprawa w płynie MAGGI, Olej, Czosnek, Majeranek, Piwo, Pieprz czarny ziarnisty

Przyprawę w płynie MAGGI wymieszaj z piwem i olejem oraz majerankiem, czosnkiem (grubo pokrojonym), miodem oraz pieprzem.

Golonka pieczona

Krok 6 z 11

Skórę na golonkach natnij ostrym nożem w kratkę.

Golonka pieczona

Krok 7 z 11

Przygotowaną marynatą natrzyj golonki i obłóż cebulą pokrojoną w plasterki. Pozostaw na 2-3 godziny w lodówce.

Golonka pieczona

Krok 8 z 11

Zamarynowane golonki wraz z marynatą piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C do momentu zrumienienia, czyli przez około 20 minut.

Golonka pieczona

Krok 9 z 11

Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180-190°C i piecz do momentu, kiedy golonki będą miękkie a skóra chrupiąca.

Golonka pieczona

Krok 10 z 11

Uwaga! – W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby golonka zbyt mocno się nie zrumieniła. W tym celu obróć golonkę lub zmniejsz temperaturę do 160°C.

Golonka pieczona

Krok 11 z 11

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.25
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
11
33
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Golonka po bawarsku

    Golonka po bawarsku

    2 godz 35 min Łatwy
  • Pieczona golonka w szybkiej marynacie

    Pieczona golonka w szybkiej marynacie

    52 min Łatwy
  • Golonka z kapustą z torebki

    Golonka z kapustą z torebki

    2 godz 50 min Łatwy
  • Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

    Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

    25 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu