Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Warzywa gruntowe

Ziemniaki

Poznaj przepisy na dania z ziemniakami. Zakochaj się w polskiej kuchni ziemniaczanej, ale nie tylko!

Przepisy 437

Lwowski winegret

26 min Łatwy

Grillowany kurczak curry z ziemniakami i sałatkami

85 ze 100
3 godz Łatwy

Kalafior zapiekany z warzywami

70 ze 100
1 godz 1 min Łatwy

Ziemniaki podsmażane z kabaczkiem i pieczarkami

58 min Łatwy

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

100 ze 100
45 min Łatwy

Kiełbasa w miodowej marynacie z ziemniaczkami

45 ze 100
3 godz 3 min Łatwy

Zapiekanka z puree z ziemniaków i mięsa mielonego

70 ze 100
1 godz 40 min Łatwy

Kurczak na butelce piwa

80 ze 100
2 godz 10 min Łatwy

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

80 ze 100
1 godz 7 min Łatwy

Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

30 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Zapiekanka ziemniaczana Fixer

80 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

75 ze 100
1 godz 18 min Łatwy

Zapiekanka ziemniaczana z rybą

80 ze 100
1 godz 13 min Łatwy

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

1 godz 30 min Łatwy

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

1 godz Łatwy

Zupa chłopska z boczkiem

47 min Łatwy

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

43 min Łatwy

Babka ziemniaczana z boczkiem

70 ze 100
1 godz 2 min Łatwy

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

95 ze 100
47 min Łatwy

Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

70 ze 100
37 min Łatwy

Kremowa zupa dyniowa z curry

1 godz Łatwy

Zapiekanka ziemniaczana

80 ze 100
39 min Łatwy

Zapiekanka z kurczaka z warzywami

75 ze 100
1 godz 37 min Łatwy

Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

80 ze 100
47 min Łatwy

Młynci z twarogiem i ziemniakami

100 ze 100
34 min Łatwy

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

95 ze 100
47 min Łatwy

Varenyky z ziemniakami

50 ze 100
46 min Łatwy

Knedle z truskawkami

95 ze 100
55 min Łatwy

Sałatka ze szparagami, bekonem i młodymi ziemniakami

28 min Łatwy

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

80 ze 100
1 godz Łatwy

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

45 ze 100
56 min Łatwy

Grillowana dorada z pieczonymi ziemniaczkami

90 ze 100
50 min Łatwy

Łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem

50 ze 100
1 godz 5 min Łatwy

Zupa krem z barszczem czerwonym, serkiem pleśniowym i prażonymi nasionami

50 min Łatwy

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

85 ze 100
30 min

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

1 godz 45 min Łatwy

Zapiekanka ziemniaczana ze szczypiorkiem i serkiem topionym

100 ze 100
1 godz 14 min Łatwy

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

100 ze 100
1 godz Łatwy

Ryba z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

100 ze 100
1 godz 5 min Łatwy

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

48 min Średni

Zupa buraczkowa z ziemniakami

50 min Łatwy

Zupa jarzynowa z bobem

30 min Łatwy

Zupa grochowa z łuskanego grochu

1 godz 21 min Średni

Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

50 ze 100
1 godz 29 min Łatwy

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

1 godz 5 min Łatwy

Zupa czosnkowa krem

45 min Łatwy

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

30 ze 100
2 godz 48 min Łatwy

Wiosenna zupa jarzynowa

1 godz 5 min Łatwy

Chłodnik ogórkowy z ziemniakami

1 godz 13 min Łatwy

Kapuśniak na zasmażce

55 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Ziemniaki – warzywa często niedoceniane 

Ziemniaki pojawiają się na naszych stołach bardzo często, znane są w Polsce od dawna. Może dlatego podchodzimy do nich jak do pospolitych warzyw, często nie doceniając ich kulinarnego potencjału. A przecież nawet w popularnych przepisach ziemniaki wykorzystuje się na różne sposoby. Każdy próbował placków ziemniaczanych czy frytek. A na tym potencjał tego warzywa wcale się nie kończy!  

Pomysł na ziemniaki w nieco innym wydaniu 

Przygotowanie ziemniaków w niebanalny sposób wcale nie jest takie trudne, o czym świadczą nasze przepisy. Mogą uchodzić za banalny dodatek do obiadu, ale odrobina chęci pozwoli zamienić je w atrakcyjny akcent każdego dania. Poza wspomnianymi plackami i frytkami ziemniaki można podać w formie klusek, kopytek czy kotlecików. Świetnie wypadają pieczone, grillowane czy faszerowane. Nie należy też zapominać o bogatych możliwościach, jakie stwarza zapiekanka z ziemniaków – dzięki swobodzie w doborze składników czy sosów takie dania to cała osobna grupa przepisów. 

Możemy znaleźć też sporo różnych przepisów na puree z ziemniaków, chociaż wydawałoby się, że nic prostszego z tych warzyw nie można przygotować. A jednak ziemniaczane puree może znacząco się różnić, w zależności od tego, jakich dodatków użyjemy. Może to być masło, odrobina śmietany, jajko, a nawet inne warzywa – jak marchewka, groszek czy kukurydza. Możliwości jest sporo, warto je poznać i przetestować. 

Ziemniaki w kuchniach świata 

Ziemniaki popularne są nie tylko w Polsce. Dociera do nas coraz więcej przepisów na ziemniaki inspirowanych kuchniami świata. Warto wypróbować między innymi wywodzący się z Turcji kumpir, czyli ziemniak pieczony z farszem. Do nadziania takiego ziemniaka wykorzystać można wiele składników, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Dzięki temu kumpir stanowi samodzielne, sycące danie. Na nasze stoły coraz częściej trafiają też bataty, czyli słodkie ziemniaki popularne między innymi w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Je również warto wypróbować, bo stwarzają nowe możliwości kulinarne i zapewniają ciekawe doznania smakowe. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu