Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną
Dodaj do CookBook

Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

(0)
41 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Tofu
1  kg
Ziemniaki
150  g
Rzodkiewka
100  g
Cebula szalotka
175  ml
Woda
4  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
3  łyżek
Ocet jabłkowy
1  łyżeczka
Musztarda
10  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Pieprz czarny
2  łyżek
Natka pietruszki
80  g
Panko
1.5  łyżek
Mąka pszenna
trochę
Sól
1  łyżeczka
Wędzona papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.7 g
Wartość energetyczna
501.5 kcal
Tłuszcze
29.8 g
Białko
14.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiasz sznycel z chrupiącą panierką? W takim razie powinnaś/powinieneś spróbować również wersji wegańskiej tego dania. Panierowany w panko sznycel z tofu jest super chrupiący. Podawane z pyszną sałatką ziemniaczano-rzodkiewkową. Pyszne!

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    25 min
    Pokrój tofu na 6 plasterków i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Na wierzch połóż kolejną warstwę ręczników papierowych, przykryj talerzem i dociąż go (np. deską kuchenną). W ten sposób odciśniesz płyn, dzięki czemu panierka będzie lepiej się trzymać. Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach przez ok. 20 minut, a następnie obierz i pokrój je w plastry. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Zagotuj 125 ml wody z pokrojonymi w kostkę szalotkami. Rozpuść w nim bulion warzywny WINIARY. Dodaj ocet jabłkowy, musztardę, 4 łyżki oleju oraz pieprz i wymieszaj. Sosem polej ziemniaki. Włóż rzodkiewki. Udekoruj natką pietruszki.
  • Krok 3

    5 min
    Wymieszaj mąkę, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu, wędzoną paprykę w proszku i 4,5 łyżki wody, aż powstanie gładki, kremowy płyn. Obtocz w nim plastry tofu, aż kawałki będą dobrze pokryte ze wszystkich stron. Następnie tofu panieruj w panko.
  • Krok 4

    6 min
    Na patelni rozgrzej 6 łyżek oleju. Smaż na nim sznycle z tofu przez około 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Usmażone podawaj z sałatką ziemniaczaną.
Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

Krok 1 z 4

Pokrój tofu na 6 plasterków i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Na wierzch połóż kolejną warstwę ręczników papierowych, przykryj talerzem i dociąż go (np. deską kuchenną). W ten sposób odciśniesz płyn, dzięki czemu panierka będzie lepiej się trzymać. Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach przez ok. 20 minut, a następnie obierz i pokrój je w plastry. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę.

Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

Krok 2 z 4

Zagotuj 125 ml wody z pokrojonymi w kostkę szalotkami. Rozpuść w nim bulion warzywny WINIARY. Dodaj ocet jabłkowy, musztardę, 4 łyżki oleju oraz pieprz i wymieszaj. Sosem polej ziemniaki. Włóż rzodkiewki. Udekoruj natką pietruszki.

Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

Krok 3 z 4

Wymieszaj mąkę, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu, wędzoną paprykę w proszku i 4,5 łyżki wody, aż powstanie gładki, kremowy płyn. Obtocz w nim plastry tofu, aż kawałki będą dobrze pokryte ze wszystkich stron. Następnie tofu panieruj w panko.

Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

Krok 4 z 4

Na patelni rozgrzej 6 łyżek oleju. Smaż na nim sznycle z tofu przez około 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Usmażone podawaj z sałatką ziemniaczaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

    Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

    35 min Łatwy
  • Wegański poke bowl

    Wegański poke bowl

    32 min Łatwy
  • Wegański krem z pieczarek

    Wegański krem z pieczarek

    23 min Łatwy
  • Bób z Majonezem Wegańskim WINIARY i sosem sojowym

    Bób z Majonezem Wegańskim WINIARY i sosem sojowym

    12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu