Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
14.1g / 11%
Węglowodany
45.7g / 37%
Tłuszcze
29.8g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

+

Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

Wróć

Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

(0)
41min
Łatwy
Autorem przepisu jest demsu

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Tofu
1  kg
Ziemniaki
150  g
Rzodkiewka
100  g
Cebula szalotka
175  ml
Woda
4  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
3  łyżek
Ocet jabłkowy
1  łyżeczka
Musztarda
10  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Pieprz czarny
2  łyżek
Natka pietruszki
80  g
Panko
1.5  łyżek
Mąka pszenna
trochę
Sól
1  łyżeczka
Wędzona papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.07 g
Węglowodany
45.72 g
Tłuszcze
29.83 g
Wartość energetyczna
501.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiasz sznycel z chrupiącą panierką? W takim razie powinnaś/powinieneś spróbować również wersji wegańskiej tego dania. Panierowany w panko sznycel z tofu jest super chrupiący. Podawane z pyszną sałatką ziemniaczano-rzodkiewkową. Pyszne!

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    25 min
    Pokrój tofu na 6 plasterków i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Na wierzch połóż kolejną warstwę ręczników papierowych, przykryj talerzem i dociąż go (np. deską kuchenną). W ten sposób odciśniesz płyn, dzięki czemu panierka będzie lepiej się trzymać. Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach przez ok. 20 minut, a następnie obierz i pokrój je w plastry. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Zagotuj 125 ml wody z pokrojonymi w kostkę szalotkami. Rozpuść w nim bulion warzywny WINIARY. Dodaj ocet jabłkowy, musztardę, 4 łyżki oleju oraz pieprz i wymieszaj. Sosem polej ziemniaki. Włóż rzodkiewki. Udekoruj natką pietruszki.
  • Krok 3

    5 min
    Wymieszaj mąkę, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu, wędzoną paprykę w proszku i 4,5 łyżki wody, aż powstanie gładki, kremowy płyn. Obtocz w nim plastry tofu, aż kawałki będą dobrze pokryte ze wszystkich stron. Następnie tofu panieruj w panko.
  • Krok 4

    6 min
    Na patelni rozgrzej 6 łyżek oleju. Smaż na nim sznycle z tofu przez około 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Usmażone podawaj z sałatką ziemniaczaną.
Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

Krok 1 z 4

Pokrój tofu na 6 plasterków i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Na wierzch połóż kolejną warstwę ręczników papierowych, przykryj talerzem i dociąż go (np. deską kuchenną). W ten sposób odciśniesz płyn, dzięki czemu panierka będzie lepiej się trzymać. Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach przez ok. 20 minut, a następnie obierz i pokrój je w plastry. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę.

Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

Krok 2 z 4

Zagotuj 125 ml wody z pokrojonymi w kostkę szalotkami. Rozpuść w nim bulion warzywny WINIARY. Dodaj ocet jabłkowy, musztardę, 4 łyżki oleju oraz pieprz i wymieszaj. Sosem polej ziemniaki. Włóż rzodkiewki. Udekoruj natką pietruszki.

Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

Krok 3 z 4

Wymieszaj mąkę, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu, wędzoną paprykę w proszku i 4,5 łyżki wody, aż powstanie gładki, kremowy płyn. Obtocz w nim plastry tofu, aż kawałki będą dobrze pokryte ze wszystkich stron. Następnie tofu panieruj w panko.

Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

Krok 4 z 4

Na patelni rozgrzej 6 łyżek oleju. Smaż na nim sznycle z tofu przez około 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Usmażone podawaj z sałatką ziemniaczaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Sałatka wielowarzywna na zimę

    Sałatka wielowarzywna na zimę

    50 min Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Naleśniki z mascarpone i owocami

    Naleśniki z mascarpone i owocami

    32 min Łatwy
  • Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    29 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu