Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegański poke bowl
Wegański poke bowl
Wegański poke bowl
Dodaj do CookBook

Wegański poke bowl

(0)
32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest deklee
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Dziki ryż
100  g
Sałata lodowa
100  g
Kapusta czerwona
120  g
Szpinak świeży
100  g
Kiełki
90  g
Marchewka
600  g
Mango
200  g
Awokado
3  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Woda
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżek
Olej sezamowy
250  g
Wędzone tofu
1  łyżka
Olej rzepakowy
2  łyżek
Biały ocet balsamiczny
1  łyżka
Oliwa z oliwek
3  łyżek
Orzeszki ziemne prażone
2  łyżek
Czarny sezam
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
84.5 g
Wartość energetyczna
636.7 kcal
Tłuszcze
27.9 g
Białko
20.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz przepisu na niebanalne, wegańskie danie, które zaskoczy Twoich bliskich. Mamy dla Ciebie przepis na smaczny poke bowl z tofu, ryżem, mnóstwem warzyw i owoców. To świetny pomysł na lekki obiad – zwłaszcza w czasie letnich upałów. Sprawdź, jak przygotować to danie i zrób je razem z nami.


Poke bowl – miska pełna smaku

Poke bowl to jeden z popularnych obecnie trendów kulinarnych, który przybył do nas z Hawajów.  Nazwa dania pochodzi od słowa poke, które oznacza pokrojone w kostkę i zwykle odnosi się do ryby oraz innych składników tworzących tę potrawę. W klasycznej wersji przygotowuje się to danie właśnie z dodatkiem surowej ryby, ale my mamy dla Ciebie przepis na wegańską miskę pełną pyszności. Podstawą poke bowl są ugotowany ryż, wspomniana wcześniej ryba i ulubione dodatki, jak warzywa, owoce, tofu, zioła, orzechy czy pestki. Całość uzupełnia aromatyczny sos.


Poke bowl w wegańskim wydaniu

Spróbuj naszej wegańskiej miski z ryżem, mango, awokado, czerwoną kapustą, marchewką tofu i szpinakiem. To pyszne połączenie chrupiących, słodkich oraz wytrawnych, składników, które świetnie do siebie pasują. Tak przygotowany poke bowl możesz zjeść na obiad lub kolację albo zabrać ze sobą na wynos, np. jako lunch do pracy. Smacznego!

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    2 min
    Przygotuj dziki ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 2

    15 min
    Sałatę lodową i czerwoną kapustę po umyciu pokrój w cienkie paski. Szpinak i kiełki dokładnie umyj i osusz. Marchewki obierz, a następnie pokrój je w szerokie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Mango pokrój w kostkę. Usuń pestkę z awokado, wyjmij miąższ ze skórki i pokrój go w paski.
  • Krok 3

    3 min
    Przygotuj sos sojowo-sezamowy: w misce wymieszaj sos sojowy z wodą, przyprawą MAGGI i olejem sezamowym.
  • Krok 4

    10 min
    Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim tofu, aż będzie chrupiące. Odstaw je na chwilę do ostygnięcia, a potem zamarynuj kawałki tofu w dressingu sojowo-sezamowym. Sałatę lodową i czerwoną kapustę wymieszaj w misce z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i dopraw do smaku np. ulubionymi ziołami.
  • Krok 5

    2 min
    Ugotowany ryż rozłóż do 4 misek. Połóż sałatkę na wierzchu i udekoruj przygotowanymi warzywami i owocami. Rozłóż tofu z sosem sojowo-sezamowym i posyp całość orzeszkami ziemnymi oraz czarnym sezamem.
Wegański poke bowl

Krok 1 z 5

Przygotuj dziki ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wegański poke bowl

Krok 2 z 5

Sałatę lodową i czerwoną kapustę po umyciu pokrój w cienkie paski. Szpinak i kiełki dokładnie umyj i osusz. Marchewki obierz, a następnie pokrój je w szerokie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Mango pokrój w kostkę. Usuń pestkę z awokado, wyjmij miąższ ze skórki i pokrój go w paski.

Wegański poke bowl

Krok 3 z 5

Przygotuj sos sojowo-sezamowy: w misce wymieszaj sos sojowy z wodą, przyprawą MAGGI i olejem sezamowym.

Wegański poke bowl

Krok 4 z 5

Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim tofu, aż będzie chrupiące. Odstaw je na chwilę do ostygnięcia, a potem zamarynuj kawałki tofu w dressingu sojowo-sezamowym. Sałatę lodową i czerwoną kapustę wymieszaj w misce z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i dopraw do smaku np. ulubionymi ziołami.

Wegański poke bowl

Krok 5 z 5

Ugotowany ryż rozłóż do 4 misek. Połóż sałatkę na wierzchu i udekoruj przygotowanymi warzywami i owocami. Rozłóż tofu z sosem sojowo-sezamowym i posyp całość orzeszkami ziemnymi oraz czarnym sezamem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

    Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

    35 min Łatwy
  • Wegański krem z pieczarek

    Wegański krem z pieczarek

    23 min Łatwy
  • Bób z Majonezem Wegańskim WINIARY i sosem sojowym

    Bób z Majonezem Wegańskim WINIARY i sosem sojowym

    12 min Łatwy
  • Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

    Wegański sznycel z tofu z sałatką ziemniaczaną

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu