Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bez mięsa, bez śmietany czy jakichkolwiek innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy w taki sposób da się w ogóle ugotować zupę, zapytają tradycjonaliści? Naszym babciom faktycznie czasem trudno w to uwierzyć. Jednak młodsze pokolenia, ze względu na swoje różny styl życia, dietę, przekonania, czy upodobania smakowe, odważnie eksperymentują w kuchni. Wiedzą też, że zwykle mniej znaczy więcej, posiadają wiedzę jak pewne składniki stosować wymiennie – tak, aby móc uzyskać pełnię smaku.
Wegański krem z pieczarek to zupa przygotowana na bazie warzyw. Kremowej konsystencji nadaje zupie mleko kokosowe. Zamiast grzanek czy makaronu, użyłam złociste pieczarki. Wegański krem z pieczarek powinien zasmakować także najmłodszym.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
A jeśli zostanie Ci więcej marchewki, spróbuj również:
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plasterki.
Krok 3
1 min
Brukselkę umyć, część przekroić na połówki.
Krok 4
15 min
Pokrojone ziemniaki i marchewki umieścić w garnku, zalać ok. 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu. Po ok. 15 minutach gotowania dodać brukselkę. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pieczarki i chwilkę podsmażyć.
Krok 5
1 min
Kiedy warzywa w garnku będą miękkie, dodać do nich podsmażoną z cebulą i czosnkiem pieczarki (odkładając uprzednio odrobinę do dekoracji zupy).
Krok 6
2 min
Całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać mleko kokosowe, dodać gałkę muszkatołową.
Krok 7
1 min
Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Wegański krem z pieczarek podawać z podsmażonymi pieczarkami.
Krok 1
z
8
Ziemniaki i marchewki umyć i obrać.
Krok 2
z
8
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plasterki.
Krok 3
z
8
Brukselkę umyć, część przekroić na połówki.
Krok 4
z
8
Pokrojone ziemniaki i marchewki umieścić w garnku, zalać ok. 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu. Po ok. 15 minutach gotowania dodać brukselkę. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pieczarki i chwilkę podsmażyć.
Krok 5
z
8
Kiedy warzywa w garnku będą miękkie, dodać do nich podsmażoną z cebulą i czosnkiem pieczarki (odkładając uprzednio odrobinę do dekoracji zupy).
Krok 6
z
8
Całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać mleko kokosowe, dodać gałkę muszkatołową.
Krok 7
z
8
Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 8
z
8
Wegański krem z pieczarek podawać z podsmażonymi pieczarkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0