Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wegański krem z pieczarek

(0)
23min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Pieczarki
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3 
Duża marchewka (u mnie żółta)
200  g
Brukselka
200  ml
Mleko kokosowe
2  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.5 g
Węglowodany
19.94 g
Tłuszcze
19.4 g
Wartość energetyczna
262.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bez mięsa, bez śmietany czy jakichkolwiek innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy w taki sposób da się w ogóle ugotować zupę, zapytają tradycjonaliści? Naszym babciom faktycznie czasem trudno w to uwierzyć. Jednak młodsze pokolenia, ze względu na swoje różny styl życia, dietę, przekonania, czy upodobania smakowe, odważnie eksperymentują w kuchni. Wiedzą też, że zwykle mniej znaczy więcej, posiadają wiedzę jak pewne składniki stosować wymiennie – tak, aby móc uzyskać pełnię smaku.

Wegański krem z pieczarek to zupa przygotowana na bazie warzyw. Kremowej konsystencji nadaje zupie mleko kokosowe. Zamiast grzanek czy makaronu, użyłam złociste pieczarki. Wegański krem z pieczarek powinien zasmakować także najmłodszym.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

A jeśli zostanie Ci więcej marchewki, spróbuj również:

  • Zupa krem z marchewki z pomarańczą
  • Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym
  • Zupa krem z groszku i marchewki
  • Zupa marchewkowa z imbirem
  • Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym
  • Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    1 min
    Ziemniaki i marchewki umyć i obrać.
  • Krok 2

    1 min
    Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plasterki.
  • Krok 3

    1 min
    Brukselkę umyć, część przekroić na połówki.
  • Krok 4

    15 min
    Pokrojone ziemniaki i marchewki umieścić w garnku, zalać ok. 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu. Po ok. 15 minutach gotowania dodać brukselkę. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pieczarki i chwilkę podsmażyć.
  • Krok 5

    1 min
    Kiedy warzywa w garnku będą miękkie, dodać do nich podsmażoną z cebulą i czosnkiem pieczarki (odkładając uprzednio odrobinę do dekoracji zupy).
  • Krok 6

    2 min
    Całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać mleko kokosowe, dodać gałkę muszkatołową.
  • Krok 7

    1 min
    Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
  • Krok 8

    1 min
    Wegański krem z pieczarek podawać z podsmażonymi pieczarkami.
Wegański krem z pieczarek

Krok 1 z 8

Ziemniaki i marchewki umyć i obrać.

Wegański krem z pieczarek

Krok 2 z 8

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plasterki.

Wegański krem z pieczarek

Krok 3 z 8

Brukselkę umyć, część przekroić na połówki.

Wegański krem z pieczarek

Krok 4 z 8

Pokrojone ziemniaki i marchewki umieścić w garnku, zalać ok. 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu. Po ok. 15 minutach gotowania dodać brukselkę. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pieczarki i chwilkę podsmażyć.

Wegański krem z pieczarek

Krok 5 z 8

Kiedy warzywa w garnku będą miękkie, dodać do nich podsmażoną z cebulą i czosnkiem pieczarki (odkładając uprzednio odrobinę do dekoracji zupy).

Wegański krem z pieczarek

Krok 6 z 8

Całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać mleko kokosowe, dodać gałkę muszkatołową.

Wegański krem z pieczarek

Krok 7 z 8

Na koniec zupę doprawić obficie solą i pieprzem.

Wegański krem z pieczarek

Krok 8 z 8

Wegański krem z pieczarek podawać z podsmażonymi pieczarkami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pieczarek

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

    37 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z ziemniakami

    38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu