Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

(0)
27min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Młoda cukinia
4 
Marchewka
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebulka
1 
Sok z połówki cytryny
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Miód
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
0.25  szklanka
Śmietana lub jogurt
3  gałązek
Świeży tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.28 g
Węglowodany
20.18 g
Tłuszcze
8.92 g
Wartość energetyczna
161.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Najprostszy sposób na cukinię, który docenią nie tylko osoby zabiegane, ale też zwyczajne leniuchy. Nie ma opcji, by się przy tej zupie narobić, zwłaszcza kiedy cukinie są jeszcze młode i nawet nie wymagają usuwania pestek i obierania. Czy Ty też dzisiaj potrzebujesz szybkiego pomysłu na zupę?

Zupa krem z cukinii i marchewki może być podana z każdym chrupiącym albo zupełnie niechrupiącym dodatkiem (na szybko mogą to być kiełki lub uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub dyni), ale dziś niestandardowo przygotowałam do niej marchewkę karmelizowaną w miodzie. Świetne połączenie, zwłaszcza kiedy łagodny smak zupy przełamany jest sokiem z cytryny – nie rezygnujcie z niego! Zamiast cytryny można wykorzystać sok z limonki.

Zupę można zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną, jednak nie jest to konieczne i jeśli uważasz, że dwie łyżki masła wykorzystane do przygotowania tej zupy to już wystarczająca ilość tłuszczu, możesz zupełnie zrezygnować z jej zabielania.

Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    2 min
    Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest taka konieczność, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    2 min
    Marchewki obieramy, myjemy. Dwie kroimy w kostkę, dwie w cienkie talarki.
  • Krok 3

    6 min
    W garnku roztapiamy łyżkę masła, podduszamy posiekaną cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
  • Krok 4

    15 min
    Do podduszonej cebulki dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę marchewki. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości ok. 15 minut.
  • Krok 5

    1 min
    W tym czasie na patelni roztapiamy łyżkę masła z dodatkiem miodu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, dusimy do miękkości, często mieszając. Do karmelizowanej marchewki można dodać oberwane z gałązki listki świeżego tymianku.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietany lub jogurtu, doprawiamy sokiem z cytryny oraz w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z karmelizowaną marchewką, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 1 z 6

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest taka konieczność, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 2 z 6

Marchewki obieramy, myjemy. Dwie kroimy w kostkę, dwie w cienkie talarki.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 3 z 6

W garnku roztapiamy łyżkę masła, podduszamy posiekaną cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 4 z 6

Do podduszonej cebulki dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę marchewki. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości ok. 15 minut.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 5 z 6

W tym czasie na patelni roztapiamy łyżkę masła z dodatkiem miodu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, dusimy do miękkości, często mieszając. Do karmelizowanej marchewki można dodać oberwane z gałązki listki świeżego tymianku.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 6 z 6

Zupę miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietany lub jogurtu, doprawiamy sokiem z cytryny oraz w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z karmelizowaną marchewką, dekorujemy świeżym tymiankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    53 min Łatwy
  • Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

    Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

    35 min
  • Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

    Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu