Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Najprostszy sposób na cukinię, który docenią nie tylko osoby zabiegane, ale też zwyczajne leniuchy. Nie ma opcji, by się przy tej zupie narobić, zwłaszcza kiedy cukinie są jeszcze młode i nawet nie wymagają usuwania pestek i obierania. Czy Ty też dzisiaj potrzebujesz szybkiego pomysłu na zupę?
Zupa krem z cukinii i marchewki może być podana z każdym chrupiącym albo zupełnie niechrupiącym dodatkiem (na szybko mogą to być kiełki lub uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub dyni), ale dziś niestandardowo przygotowałam do niej marchewkę karmelizowaną w miodzie. Świetne połączenie, zwłaszcza kiedy łagodny smak zupy przełamany jest sokiem z cytryny – nie rezygnujcie z niego! Zamiast cytryny można wykorzystać sok z limonki.
Zupę można zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną, jednak nie jest to konieczne i jeśli uważasz, że dwie łyżki masła wykorzystane do przygotowania tej zupy to już wystarczająca ilość tłuszczu, możesz zupełnie zrezygnować z jej zabielania.
Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
27 min
Krok 1
2 min
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest taka konieczność, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę.
Krok 2
2 min
Marchewki obieramy, myjemy. Dwie kroimy w kostkę, dwie w cienkie talarki.
Krok 3
6 min
W garnku roztapiamy łyżkę masła, podduszamy posiekaną cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
Krok 4
15 min
Do podduszonej cebulki dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę marchewki. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości ok. 15 minut.
Krok 5
1 min
W tym czasie na patelni roztapiamy łyżkę masła z dodatkiem miodu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, dusimy do miękkości, często mieszając. Do karmelizowanej marchewki można dodać oberwane z gałązki listki świeżego tymianku.
Krok 6
1 min
Zupę miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietany lub jogurtu, doprawiamy sokiem z cytryny oraz w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z karmelizowaną marchewką, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Krok 1
z
6
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest taka konieczność, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę.
Krok 2
z
6
Marchewki obieramy, myjemy. Dwie kroimy w kostkę, dwie w cienkie talarki.
Krok 3
z
6
W garnku roztapiamy łyżkę masła, podduszamy posiekaną cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
Krok 4
z
6
Do podduszonej cebulki dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę marchewki. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości ok. 15 minut.
Krok 5
z
6
W tym czasie na patelni roztapiamy łyżkę masła z dodatkiem miodu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, dusimy do miękkości, często mieszając. Do karmelizowanej marchewki można dodać oberwane z gałązki listki świeżego tymianku.
Krok 6
z
6
Zupę miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietany lub jogurtu, doprawiamy sokiem z cytryny oraz w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z karmelizowaną marchewką, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0