Zupa marchewkowa z imbirem
34min
Łatwy
3
łyżek
700
g
Marchewka
200
ml
Mleko kokosowe
2
łyżeczek
Świeżo starty imbir
1
Cebula
2
ząbków
0.5
Pomarańcza
1
płaska łyżeczka
Słodka mielona papryka
0.5
łyżeczka
Kurkuma
1
szczypta
Płatki chilli
2
łyżek
Oliwa z oliwek
0.33
szklanka
Płatki migdałowe
1
szczypta
Sól, pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
6.69 g
Węglowodany
26.22 g
Tłuszcze
26.02 g
Wartość energetyczna
348.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
34 min
Krok 1
1 min
Przygotuj warzywa – marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Krok 2
3 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek oraz imbir i podsmaż przez 2-3 minuty.
Krok 3
5 min
Dodaj pokrojone marchewki, dopraw słodką papryką i kurkumą. Warzywa smaż jeszcze przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Krok 4
1 min
Wyciśnij sok z połowy pomarańczy i wlej do warzyw.
Krok 5
20 min
Bulion (3 łyżki na litr wody) zagotuj w osobnym garnku. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem. Całość gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
1 min
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
2 min
Garnek zestaw z palnika, dodaj mleko kokosowe, a następnie zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krok 8
1 min
Zupę nałóż do talerzy, posyp szczypta płatków chili i płatkami migdałowymi.
Marchew to warzywo korzeniowe. Jest dostępne przez okrągły rok i świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do rosołu czy jarzynówki, ale również jako główny składnik kremowej zupy. Zupa marchewkowa jest bardzo smaczna i pożywna.
W tym przepisie słodycz marchewki przełamuję imbirem, chili, sokiem z pomarańczy i mlekiem kokosowym. Imbir nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia niezwykle orzeźwiającą nutę. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa marchewkowa nabiera kremowej, aksamitnej wręcz konsystencji. W efekcie otrzymujemy krem z zadziwiająco wieloma przenikającymi się smakami.
W tym przepisie słodycz marchewki przełamuję imbirem, chili, sokiem z pomarańczy i mlekiem kokosowym. Imbir nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia niezwykle orzeźwiającą nutę. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa marchewkowa nabiera kremowej, aksamitnej wręcz konsystencji. W efekcie otrzymujemy krem z zadziwiająco wieloma przenikającymi się smakami.
Szukasz więcej przepisów na zupy z imbirem? Zobacz nasze inne wpisy:
Komentarze 0