
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa marchewkowa z imbirem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
W tym przepisie słodycz marchewki przełamuję imbirem, chili, sokiem z pomarańczy i mlekiem kokosowym. Imbir nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia niezwykle orzeźwiającą nutę. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa marchewkowa nabiera kremowej, aksamitnej wręcz konsystencji. W efekcie otrzymujemy krem z zadziwiająco wieloma przenikającymi się smakami.
Szukasz więcej przepisów na zupy z imbirem? Zobacz nasze inne wpisy:
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
3 minKrok 3
5 minKrok 4
1 minKrok 5
20 minKrok 6
1 minKrok 7
2 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Przygotuj warzywa – marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Krok 2 z 8
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek oraz imbir i podsmaż przez 2-3 minuty.

Krok 3 z 8
Dodaj pokrojone marchewki, dopraw słodką papryką i kurkumą. Warzywa smaż jeszcze przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.

Krok 4 z 8
Wyciśnij sok z połowy pomarańczy i wlej do warzyw.

Krok 5 z 8
Bulion (3 łyżki na litr wody) zagotuj w osobnym garnku. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem. Całość gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Krok 6 z 8
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 7 z 8
Garnek zestaw z palnika, dodaj mleko kokosowe, a następnie zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

Krok 8 z 8
Zupę nałóż do talerzy, posyp szczypta płatków chili i płatkami migdałowymi.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0