Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchew to warzywo korzeniowe. Jest dostępne przez okrągły rok i świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do rosołu czy jarzynówki, ale również jako główny składnik kremowej zupy. Zupa marchewkowa jest bardzo smaczna i pożywna.
W tym przepisie słodycz marchewki przełamuję imbirem, chili, sokiem z pomarańczy i mlekiem kokosowym. Imbir nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia niezwykle orzeźwiającą nutę. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa marchewkowa nabiera kremowej, aksamitnej wręcz konsystencji. W efekcie otrzymujemy krem z zadziwiająco wieloma przenikającymi się smakami.
Szukasz więcej przepisów na zupy z imbirem? Zobacz nasze inne wpisy:
Przygotuj warzywa – marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek oraz imbir i podsmaż przez 2-3 minuty.
Dodaj pokrojone marchewki, dopraw słodką papryką i kurkumą. Warzywa smaż jeszcze przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Wyciśnij sok z połowy pomarańczy i wlej do warzyw.
Bulion (3 łyżki na litr wody) zagotuj w osobnym garnku. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem. Całość gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Garnek zestaw z palnika, dodaj mleko kokosowe, a następnie zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Zupę nałóż do talerzy, posyp szczypta płatków chili i płatkami migdałowymi.