Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

(3)
44min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łodyga
Trawa cytrynowa
3  łyżeczek
Pasta Tom Yum
2  łyżek
Sos rybny
2 
Ostra papryczka chilli
1 
3 cm kawałek imbiru
5  liści
Limonka (Kaffir)
2  łyżek
Brązowy cukier
300  ml
Woda
2 
Pomidory
2 
Cebula szalotka
2  ząbków
Czosnek
1  puszka
Mleko kokosowe
0.5 
Limonka
5 
Grzyby shiitake
1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
trochę
Olej kokosowy
3  gałązek
Świeża kolendra
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.48 g
Węglowodany
25.62 g
Tłuszcze
17.26 g
Wartość energetyczna
299.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kremowa, ostro – słodka zupa tajska Tom-Yum to jeden z klasyków kuchni tajskiej. Połączenie ostrej papryczki chilli z kwaśną limonką i słodkim cukrem trzcinowym to jedyne w swoim rodzaju doświadczenie smakowe. Dziś przepis na wersję z kurczakiem, mimo że zupa tajska Tom-Yum często przyrządzana jest także z krewetkami. Chcąc przyrządzić tajską zupę Tom-Yum, w składniki kuchni azjatyckiej najlepiej zaopatrzyć się na halach targowych lub w sklepach z szerokim asortymentem produktów z kuchni świata. Wyjątkowo aromatyczne używane są w małych ilościach – raz kupione, starczą na długo.

Smakowała ci zupa tajska Tom-Yum? Zobacz też inne przepisy na zupy z kurczakiem:
Zupa cebulowa z kurczakiem
Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
Grochówka z kurczakiem i curry
Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę, czosnek, imbir oraz papryczki chilli posiekać.
  • Krok 2

    5 min
    Mięso z kurczaka oraz pomidory umyć, obrać i pokroić w kawałki.
  • Krok 3

    8 min
    W dużym garnku (lub woku) rozgrzać olej kokosowy, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, imbirem i papryczkami chilli. Dodać kurczaka i chwilę przesmażyć.
  • Krok 4

    3 min
    Podsmażone składniki zalać wodą.
  • Krok 5

    10 min
    Do gotującej się wody dorzucić łodygę trawy cytrynowej, liście limonki, cukier i pokrojone w paski grzyby Shiitake. Pogotować chwilę na małym ogniu.
  • Krok 6

    10 min
    Do gotującej się zupy tajskiej dodać pokrojone pomidory, mleko kokosowe, pastę Tom-Tum, sos rybny, sok z limonki. Gotować przez ok. 10 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Tajską zupę Tom-Yum podawać z posiekaną kolendrą, jeśli lubimy jej wyrazisty smak.
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

Krok 1 z 7

Cebulę, czosnek, imbir oraz papryczki chilli posiekać.

Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

Krok 2 z 7

Mięso z kurczaka oraz pomidory umyć, obrać i pokroić w kawałki.

Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

Krok 3 z 7

W dużym garnku (lub woku) rozgrzać olej kokosowy, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, imbirem i papryczkami chilli. Dodać kurczaka i chwilę przesmażyć.

Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

Krok 4 z 7

Podsmażone składniki zalać wodą.

Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

Krok 5 z 7

Do gotującej się wody dorzucić łodygę trawy cytrynowej, liście limonki, cukier i pokrojone w paski grzyby Shiitake. Pogotować chwilę na małym ogniu.

Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

Krok 6 z 7

Do gotującej się zupy tajskiej dodać pokrojone pomidory, mleko kokosowe, pastę Tom-Tum, sos rybny, sok z limonki. Gotować przez ok. 10 minut.

Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

Krok 7 z 7

Tajską zupę Tom-Yum podawać z posiekaną kolendrą, jeśli lubimy jej wyrazisty smak.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z fasolką

    38 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z mięsem wołowym

    50 min Łatwy
  • Wietnamska zupa krewetkowa

    50 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa tajska

    56 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu