Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kremowa, ostro – słodka zupa tajska Tom-Yum to jeden z klasyków kuchni tajskiej. Połączenie ostrej papryczki chilli z kwaśną limonką i słodkim cukrem trzcinowym to jedyne w swoim rodzaju doświadczenie smakowe. Dziś przepis na wersję z kurczakiem, mimo że zupa tajska Tom-Yum często przyrządzana jest także z krewetkami.
Chcąc przyrządzić tajską zupę Tom-Yum, w składniki kuchni azjatyckiej najlepiej zaopatrzyć się na halach targowych lub w sklepach z szerokim asortymentem produktów z kuchni świata. Wyjątkowo aromatyczne używane są w małych ilościach – raz kupione, starczą na długo.
Cebulę, czosnek, imbir oraz papryczki chilli posiekać.
Krok 2
5 min
Mięso z kurczaka oraz pomidory umyć, obrać i pokroić w kawałki.
Krok 3
8 min
W dużym garnku (lub woku) rozgrzać olej kokosowy, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, imbirem i papryczkami chilli. Dodać kurczaka i chwilę przesmażyć.
Krok 4
3 min
Podsmażone składniki zalać wodą.
Krok 5
10 min
Do gotującej się wody dorzucić łodygę trawy cytrynowej, liście limonki, cukier i pokrojone w paski grzyby Shiitake. Pogotować chwilę na małym ogniu.
Krok 6
10 min
Do gotującej się zupy tajskiej dodać pokrojone pomidory, mleko kokosowe, pastę Tom-Tum, sos rybny, sok z limonki. Gotować przez ok. 10 minut.
Krok 7
3 min
Tajską zupę Tom-Yum podawać z posiekaną kolendrą, jeśli lubimy jej wyrazisty smak.
Krok 1
z
7
Cebulę, czosnek, imbir oraz papryczki chilli posiekać.
Krok 2
z
7
Mięso z kurczaka oraz pomidory umyć, obrać i pokroić w kawałki.
Krok 3
z
7
W dużym garnku (lub woku) rozgrzać olej kokosowy, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, imbirem i papryczkami chilli. Dodać kurczaka i chwilę przesmażyć.
Krok 4
z
7
Podsmażone składniki zalać wodą.
Krok 5
z
7
Do gotującej się wody dorzucić łodygę trawy cytrynowej, liście limonki, cukier i pokrojone w paski grzyby Shiitake. Pogotować chwilę na małym ogniu.
Krok 6
z
7
Do gotującej się zupy tajskiej dodać pokrojone pomidory, mleko kokosowe, pastę Tom-Tum, sos rybny, sok z limonki. Gotować przez ok. 10 minut.
Krok 7
z
7
Tajską zupę Tom-Yum podawać z posiekaną kolendrą, jeśli lubimy jej wyrazisty smak.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0