Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

0
31min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Duża lub 2 mniejsze cebule
1  kg
Marchewka
3  łodyg
Seler naciowy
2  cm
Kawałek imbiru
1  puszka
(400 ml) mleka kokosowego
1 
Pomarańcza
3  łyżek
Masło
1  l
Bulion warzywny
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Ostra papryka
1  łyżeczka
Czarnuszka
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.38 g
Węglowodany
24.87 g
Tłuszcze
12.31 g
Wartość energetyczna
210.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
1 min
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Krok 2
3 min
Marchewki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
1 min
Łodygi selera naciowego umyć, pokroić w półksiężyce.
Krok 4
2 min
Kawałek imbiru zetrzeć na tarce, wycisnąć sok z pomarańczy.
Krok 5
4 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.
Krok 6
2 min
Dodać pokrojoną marchewkę oraz seler naciowy, imbir i przyprawy (kurkumę i ostrą paprykę). Całość wymieszać i chwilę podsmażyć.
Krok 7
15 min
Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości wszystkich składników.
Krok 8
1 min
Kiedy warzywa zmiękną dolać sok z pomarańczy.
Krok 9
1 min
Całość zmiksować na gładką masę, dolewając w trakcie mleko kokosowe (zostawić odrobinę do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 10
1 min
Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym będzie się ładnie prezentowała udekorowana fantazyjnie mlekiem kokosowym i posypana czarnuszką.
Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Krok 1 z 10

Cebulę obrać, drobno posiekać.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Krok 2 z 10

Marchewki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Krok 3 z 10

Łodygi selera naciowego umyć, pokroić w półksiężyce.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Krok 4 z 10

Kawałek imbiru zetrzeć na tarce, wycisnąć sok z pomarańczy.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Krok 5 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Krok 6 z 10

Dodać pokrojoną marchewkę oraz seler naciowy, imbir i przyprawy (kurkumę i ostrą paprykę). Całość wymieszać i chwilę podsmażyć.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Krok 7 z 10

Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości wszystkich składników.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Krok 8 z 10

Kiedy warzywa zmiękną dolać sok z pomarańczy.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Krok 9 z 10

Całość zmiksować na gładką masę, dolewając w trakcie mleko kokosowe (zostawić odrobinę do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Krok 10 z 10

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym będzie się ładnie prezentowała udekorowana fantazyjnie mlekiem kokosowym i posypana czarnuszką.

Choć w kalendarzu już połowa marca pogoda wciąż płata nam figle! Zapowiada się mroźny weekend, sięgamy zatem po coś sycącego i rozgrzewającego. Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym to propozycja dla całej rodziny! Delikatnie słodka przypadnie do gustu także najmłodszym domownikom. Pociechy warto zaangażować również w sam proces gotowania. I choć obieranie marchewki lepiej zostawić dorosłym, to z krojeniem selera nie powinno być już najmniejszego problemu.

Marchewka to bogactwo witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, H, K. Jakby tego było mało, na dokładkę: żelazo, miedź, wapń, fosfor oraz pektyny. Tyle zdrowia! Ponadto pomarańczowe warzywo zawiera w sobie mnóstwo beta karotenu, który m.in. poprawia wygląd naszej skóry. W środku zimy zapewni naszej cerze dodatkowy zastrzyk energii!

Do zupy dodajemy na rozgrzewkę imbir oraz szczyptę ostrej papryki. Kremowej konsystencji oraz nieco łagodniejszego smaku przyda mleko kokosowe. Jeśli ktoś nie przepada za aromatem kokosowym – mleko można zastąpić śmietaną kremówką. Osobiście obstaję jednak przy mleczku, bo to właśnie ono nadaje tej zupie charakteru.

Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym dobrze smakowała będzie bez żadnych dodatków, posypana czarnuszką. Jeśli jednak mamy ochotę nieco podnieść kaloryczność posiłku, sugerowałabym sięgnąć po chrupiące grzanki lub paluchy doprawione ziołami np. rozmarynem.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4- 6 porcji zupy.


Mleczko kokosowe sprawdzi się również w tych przepisach:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika