Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Młynci z twarogiem i ziemniakami
Dodaj do CookBook

Młynci z twarogiem i ziemniakami

(0)
34 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Woda gazowana
1  szklanka
Mleko
2 
Jajko
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól i cukier
2 
Cebula
4 
Ziemniaki ugotowane
250  g
Twaróg tłusty lub półtłusty
0.5  pęczek
Koperek
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.4 g
Wartość energetyczna
308.4 kcal
Tłuszcze
14.4 g
Białko
14.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Młynci to ukraińskie naleśniki. Tym razem zrobimy je w wersji wegetariańskiej. Są smaczną propozycją na obiad dla fanów mącznych dań. Jeśli do tej pory w Twoim menu były głównie naleśniki w słodkim wydaniu – czas to zmienić. Młynci z twarogiem i ziemniakami zasmakują nie tylko miłośnikom bezmięsnych dań, ale też mięsożercom. Będą ciekawym urozmaiceniem w codziennym menu. To pożywne danie z pewnością szybko zyska zwolenników i na stałe zagości na stołach. Odkryj ciekawy przepisy na nadziewane młynci, które przygotujesz szybko i bez wysiłku.

Ciasto na młynci robi się dokładnie tak samo, jak na dobrze Ci już znane naleśniki na słodko. Ciekawostką może być farsz, który nieco przypomina ten do pierogów. Wystarczy, że połączysz ugotowane ziemniaki, twaróg, podsmażoną cebulę i koperek. Młynci z twarogiem i ziemniakami oraz inne dania wegetariańskie są popularne w czasie Wielkiego Postu, kiedy to potrawy z mięsem są zakazane.

Młynci, czyli ukraińskie naleśniki zarówno te w wersji mięsne, jak i wegetariańskiej nie należą do dietetycznych posiłków. W tradycyjnym wydaniu smaży się je na głębokim oleju, ale my proponujemy nieco lżejszą wersję tej potrawy. Nasze naleśniki podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż do zrumienienia i od razu podawaj. Tak przygotowane młynci z twarogiem i ziemniakami najlepiej smakują na ciepło, polane niewielką ilością kwaśnej śmietany.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1 - CIASTO

    10 min
    Wszystkie składniki ciasta (mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, cukier) dokładnie wymieszaj unikając grudek. Odstaw na 10 min.
  • Krok 2

    10 min
    Po tym czasie smaż na średnio rozgrzanej patelni do naleśników lub innej dużej z powłoką nieprzywierającą. Patelnie natłuszczaj od czasu do czasu przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju. Smaż niezbyt cienkie naleśniki, aż się lekko zarumienią z obu stron.
  • Krok 3 - FARSZ

    2 min
    Aby przygotować farsz, na początku pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż, aż się lekko zarumieni oraz zmięknie.
  • Krok 4

    4 min
    Do miski przeciśnij ziemniaki przez praskę lub dokładnie utłucz. Dodaj twaróg oraz cebulę i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj drobno posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Na każdego naleśnika nałóż 2-3 łyżki farszu. Zwiń w trójkąt lub kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmaż na oliwie lub maśle z obu stron aby się zarumieniły.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj z kwaśną śmietaną.
Młynci z twarogiem i ziemniakami

Krok 1 - CIASTO z 6

Wszystkie składniki ciasta (mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, cukier) dokładnie wymieszaj unikając grudek. Odstaw na 10 min.

Młynci z twarogiem i ziemniakami

Krok 2 z 6

Po tym czasie smaż na średnio rozgrzanej patelni do naleśników lub innej dużej z powłoką nieprzywierającą. Patelnie natłuszczaj od czasu do czasu przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju. Smaż niezbyt cienkie naleśniki, aż się lekko zarumienią z obu stron.

Młynci z twarogiem i ziemniakami

Krok 3 - FARSZ z 6

Aby przygotować farsz, na początku pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż, aż się lekko zarumieni oraz zmięknie.

Młynci z twarogiem i ziemniakami

Krok 4 z 6

Do miski przeciśnij ziemniaki przez praskę lub dokładnie utłucz. Dodaj twaróg oraz cebulę i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj drobno posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.

Młynci z twarogiem i ziemniakami

Krok 5 z 6

Na każdego naleśnika nałóż 2-3 łyżki farszu. Zwiń w trójkąt lub kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmaż na oliwie lub maśle z obu stron aby się zarumieniły.

Młynci z twarogiem i ziemniakami

Krok 6 z 6

Podawaj z kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Młynci ze smażonymi jabłkami

    Młynci ze smażonymi jabłkami

    39 min Łatwy
  • Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

    Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

    47 min Łatwy
  • Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

    Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu