Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami
95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
17.1g / 14%
Węglowodany
57.2g / 48%
Tłuszcze
20.5g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

+

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Wróć

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

(0)
47min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Ukraiński

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka gryczana
0.5  szklanka
Woda
1  szklanka
Mleko
3 
Jajko duże
1  szczypta
Sól i cukier
2  łyżek
Olej
2 
Cebula
3 
Ziemniaki ugotowane
2  ząbków
Czosnek
200  g
Pieczarki
200  g
Boczniaki
1 
Papryka czerwona
1  łyżeczka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  łyżka
Musztarda
4 
Ogórek kiszony
1 
Cebula czerwona
1  łyżeczka
Miód
1  łyżeczka
Musztarda francuska
0.5  pęczek
Koperek
trochę
Sól i pieprz do smaku
2  łyżek
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.11 g
Węglowodany
57.17 g
Tłuszcze
20.48 g
Wartość energetyczna
460.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Młynci to ukraińska wersja doskonale nam znanych naleśników. Tym razem pokażemy Wam trochę inny pomysł na te naleśniki, pomysł inspirowany właśnie naszymi sąsiadami. Jest to danie, które bardzo często je się w Ukrainie. Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami szybko zyska swoich zwolenników także w Polsce. To propozycja obiadowa dla całej rodziny – zwłaszcza dla tych, którzy lubią proste dania o wyrazistym smaku.

Czym różni się ta potrawa od przygotowywanych przez nas naleśników? Ciasto na młynci z naszego przepisu robi się z mąki gryczanej, która dodaje im nieco orzechowego posmaku i jest dobra dla osób na diecie bezglutenowej. Bezmięsny farsz do tych ukraińskich naleśników to ciekawa i smaczna alternatywa dla mięsnych dań. Nadzienie m.in. z boczniaków, cebulki, ziemniaków i papryki może być nieco zaskakujące, ale takiemu połączeniu smaków nie oprą się nawet najwięksi mięsożercy. Jeśli chcesz urozmaicić smak lub wykorzystać produkty, które akurat masz pod ręką, możesz dodać inne grzyby oraz ziemniaki, które zostały z wczorajszego dnia. Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami podawaj ze słodko-kwaśną salsą zrobioną z ogórków kiszonych, miodu, oliwy i koperku… Mniam – zapowiada się smaczny obiad!

Zainspiruj się naszym przepisem na młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami i przygotuj je dla swoich bliskich. To pewne, będą zachwyceni i z apetytem zjedzą swoją porcję. A może nawet poproszą o dokładkę? Przygotuj się na to!

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1 - CIASTO

    10 min
    Wszystkie składniki ciasta (mąkę, wodę, mleko, jajka, sól i cukier) dokładnie wymieszaj, unikając grudek. Odstaw na 10 min.
  • Krok 2

    6 min
    Po tym czasie smaż ciasto na średnio rozgrzanej patelni (najlepiej takiej do naleśników lub innej dużej z powłoką nieprzywierającą). Patelnię natłuszczaj od czasu do czasu przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju. Smaż niezbyt cienkie naleśniki, aż się lekko zarumienią z obu stron.
  • Krok 3 - FARSZ

    10 min
    Aby przygotować farsz, na początku pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Pieczarki i boczniaki pokrój w paski. Paprykę pokrój w kostkę. Ziemniaki pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    4 min
    Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż, aż się lekko zarumieni oraz zmięknie. Dodaj grzyby i smaż, aż się zarumienią, mieszając od czasu do czasu. Dodaj paprykę oraz czosnek i smaż ok. 2 min.
  • Krok 5

    5 min
    Na końcu dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz musztardę i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw bulionem WINIARY i smaż jeszcze 5 min.
  • Krok 6

    3 min
    Ogórki kiszone pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    3 min
    Czerwoną cebulę i koperek posiekaj bardzo drobno. Dodaj je do ogórków. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przegryzienia i podawaj jako salsę do naleśników.
  • Krok 8

    5 min
    Na każdego naleśnika nałóż 2-3 łyżki farszu. Zwiń w trójkąt lub kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmaż na oliwie lub maśle z obu stron aby się zarumieniły.
  • Krok 9

    1 min
    Naleśniki młynci podawaj z salsą z kiszonych ogórków.
Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Krok 1 - CIASTO z 9

Wszystkie składniki ciasta (mąkę, wodę, mleko, jajka, sól i cukier) dokładnie wymieszaj, unikając grudek. Odstaw na 10 min.

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Krok 2 z 9

Po tym czasie smaż ciasto na średnio rozgrzanej patelni (najlepiej takiej do naleśników lub innej dużej z powłoką nieprzywierającą). Patelnię natłuszczaj od czasu do czasu przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju. Smaż niezbyt cienkie naleśniki, aż się lekko zarumienią z obu stron.

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Krok 3 - FARSZ z 9

Aby przygotować farsz, na początku pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Pieczarki i boczniaki pokrój w paski. Paprykę pokrój w kostkę. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Krok 4 z 9

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż, aż się lekko zarumieni oraz zmięknie. Dodaj grzyby i smaż, aż się zarumienią, mieszając od czasu do czasu. Dodaj paprykę oraz czosnek i smaż ok. 2 min.

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Krok 5 z 9

Na końcu dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz musztardę i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw bulionem WINIARY i smaż jeszcze 5 min.

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Krok 6 z 9

Ogórki kiszone pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Krok 7 z 9

Czerwoną cebulę i koperek posiekaj bardzo drobno. Dodaj je do ogórków. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przegryzienia i podawaj jako salsę do naleśników.

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Krok 8 z 9

Na każdego naleśnika nałóż 2-3 łyżki farszu. Zwiń w trójkąt lub kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmaż na oliwie lub maśle z obu stron aby się zarumieniły.

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Krok 9 z 9

Naleśniki młynci podawaj z salsą z kiszonych ogórków.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    20 min Łatwy
  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Młynci z twarogiem i ziemniakami

    Młynci z twarogiem i ziemniakami

    34 min Łatwy
  • Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

    Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu