Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Młynci to ukraińska wersja doskonale nam znanych naleśników. Tym razem pokażemy Wam trochę inny pomysł na te naleśniki, pomysł inspirowany właśnie naszymi sąsiadami. Jest to danie, które bardzo często je się w Ukrainie. Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami szybko zyska swoich zwolenników także w Polsce. To propozycja obiadowa dla całej rodziny – zwłaszcza dla tych, którzy lubią proste dania o wyrazistym smaku.
Czym różni się ta potrawa od przygotowywanych przez nas naleśników? Ciasto na młynci z naszego przepisu robi się z mąki gryczanej, która dodaje im nieco orzechowego posmaku i jest dobra dla osób na diecie bezglutenowej. Bezmięsny farsz do tych ukraińskich naleśników to ciekawa i smaczna alternatywa dla mięsnych dań. Nadzienie m.in. z boczniaków, cebulki, ziemniaków i papryki może być nieco zaskakujące, ale takiemu połączeniu smaków nie oprą się nawet najwięksi mięsożercy. Jeśli chcesz urozmaicić smak lub wykorzystać produkty, które akurat masz pod ręką, możesz dodać inne grzyby oraz ziemniaki, które zostały z wczorajszego dnia. Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami podawaj ze słodko-kwaśną salsą zrobioną z ogórków kiszonych, miodu, oliwy i koperku… Mniam – zapowiada się smaczny obiad!
Zainspiruj się naszym przepisem na młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami i przygotuj je dla swoich bliskich. To pewne, będą zachwyceni i z apetytem zjedzą swoją porcję. A może nawet poproszą o dokładkę? Przygotuj się na to!
Wszystkie składniki ciasta (mąkę, wodę, mleko, jajka, sól i cukier) dokładnie wymieszaj, unikając grudek. Odstaw na 10 min.
Po tym czasie smaż ciasto na średnio rozgrzanej patelni (najlepiej takiej do naleśników lub innej dużej z powłoką nieprzywierającą). Patelnię natłuszczaj od czasu do czasu przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju. Smaż niezbyt cienkie naleśniki, aż się lekko zarumienią z obu stron.
Aby przygotować farsz, na początku pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Pieczarki i boczniaki pokrój w paski. Paprykę pokrój w kostkę. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż, aż się lekko zarumieni oraz zmięknie. Dodaj grzyby i smaż, aż się zarumienią, mieszając od czasu do czasu. Dodaj paprykę oraz czosnek i smaż ok. 2 min.
Na końcu dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz musztardę i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw bulionem WINIARY i smaż jeszcze 5 min.
Ogórki kiszone pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Czerwoną cebulę i koperek posiekaj bardzo drobno. Dodaj je do ogórków. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przegryzienia i podawaj jako salsę do naleśników.
Na każdego naleśnika nałóż 2-3 łyżki farszu. Zwiń w trójkąt lub kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmaż na oliwie lub maśle z obu stron aby się zarumieniły.
Naleśniki młynci podawaj z salsą z kiszonych ogórków.