Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami
Dodaj do CookBook

Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

(0)
47 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Woda gazowana
1  szklanka
Mleko
2 
Jajka
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól i cukier
400  g
Mięso mielone wieprzowe (najlepiej z szynki lub łopatki)
2 
Cebula
2 
Ziemniaki ugotowane
1.5  łyżek
Musztarda
0.5  łyżeczka
Papryka słodka mielona
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.3 g
Wartość energetyczna
367.5 kcal
Tłuszcze
20.8 g
Białko
26.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Młynci to nic innego, jak ukraińskie naleśniki - bardzo popularne w całej Ukrainie. Jest to niedrogie danie, które można przygotować z łatwo dostępnych składników oraz wykorzystać produkty, które akurat ma się pod ręką. Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, podsmażoną cebulką i ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami. Młynci po lwowsku z mięsem i ziemniakami to smaczny pomysł na obiad w stylu zero waste – dzięki niemu wykorzystasz ziemniaki, jakie zostaną Ci z poprzedniego obiadu.

Wytrawne naleśniki to ciekawa alternatywa dla doskonale znanych naleśników z serem, owocami czy z dżemem. W tym nowym, ukraińskim wydaniu posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Młynci po lwowsku z mięsem i ziemniakami to pożywny posiłek dla całej rodziny – w sam raz nie tylko na weekend, ale też na co dzień. Możesz urozmaicić smak tego dania i serwować je z dodatkami, które lubią Twoi bliscy – pasują do nich np. kwaśna śmietana lub sos pomidorowy.

Przygotowanie młynci nie jest trudne ani nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zazwyczaj, po nadziewaniu młynci, smaży się je w głębokim tłuszczu – nie jest to zatem potrawa dietetyczna. My proponujemy wersję nieco lżejszą - podsmażoną na odrobinie masła lub oliwy. Dasz się skusić? Odkryj z WINIARY kuchnię naszych sąsiadów i przygotuj ukraińskie naleśniki, które z apetytem zjedzą zarówno dzieci, jak i dorośli. Młynci po lwowsku z mięsem i ziemniakami z pewnością urozmaicą Twoje codzienne menu, a bliscy będą prosić o dokładkę.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1 - CIASTO

    10 min
    Wszystkie składniki ciasta (mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, cukier) dokładnie wymieszaj unikając grudek. Odstaw na 10 min.
  • Krok 2

    10 min
    Po tym czasie smaż na średnio rozgrzanej patelni do naleśników lub innej dużej z powłoką nieprzywierającą. Patelnię natłuszczaj od czasu do czasu przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju. Smaż niezbyt cienkie naleśniki, aż się lekko zarumienią z obu stron.
  • Krok 3 - FARSZ

    2 min
    Aby przygotować farsz, na początku pokrój cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż, aż się lekko zarumieni.
  • Krok 4

    10 min
    Do cebuli dodaj mielone mięso i dokładnie wymieszaj. Smaż ok. 10 min od czasu do czasu mieszając, aż mięso się lekko zarumieni, a cebula będzie miękka.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso i cebulę dopraw papryką, musztardą oraz solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dodaj utłuczone ziemniaki i smaż całość jeszcze 5 min.
  • Krok 6

    10 min
    Na każdego naleśnika nałóż 2-3 łyżki farszu. Zwiń w trójkąt lub kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmaż na oliwie lub maśle z obu stron, aby się zarumieniły. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

Krok 1 - CIASTO z 6

Wszystkie składniki ciasta (mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, cukier) dokładnie wymieszaj unikając grudek. Odstaw na 10 min.

Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

Krok 2 z 6

Po tym czasie smaż na średnio rozgrzanej patelni do naleśników lub innej dużej z powłoką nieprzywierającą. Patelnię natłuszczaj od czasu do czasu przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju. Smaż niezbyt cienkie naleśniki, aż się lekko zarumienią z obu stron.

Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

Krok 3 - FARSZ z 6

Aby przygotować farsz, na początku pokrój cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż, aż się lekko zarumieni.

Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

Krok 4 z 6

Do cebuli dodaj mielone mięso i dokładnie wymieszaj. Smaż ok. 10 min od czasu do czasu mieszając, aż mięso się lekko zarumieni, a cebula będzie miękka.

Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

Krok 5 z 6

Mięso i cebulę dopraw papryką, musztardą oraz solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dodaj utłuczone ziemniaki i smaż całość jeszcze 5 min.

Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

Krok 6 z 6

Na każdego naleśnika nałóż 2-3 łyżki farszu. Zwiń w trójkąt lub kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmaż na oliwie lub maśle z obu stron, aby się zarumieniły. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Młynci z twarogiem i ziemniakami

    Młynci z twarogiem i ziemniakami

    34 min Łatwy
  • Młynci ze smażonymi jabłkami

    Młynci ze smażonymi jabłkami

    39 min Łatwy
  • Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

    Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu