Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Młynci ze smażonymi jabłkami
Dodaj do CookBook

Młynci ze smażonymi jabłkami

(0)
39 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Woda gazowana
1  szklanka
Mleko
2 
Jajko
1  szczypta
Sól i cukier
2  łyżek
Olej rzepakowy
4 
Jabłka twarde i kwaśne (średniej wielkości) Zobacz naszą wskazówkę
0.5  łyżeczka
Cynamon (opcjonalnie)
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
3  łyżek
Masło
trochę
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.7 g
Wartość energetyczna
270.6 kcal
Tłuszcze
11.8 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy mówi Ci coś nazwa młynci? Jeśli nie to już wyjaśniamy. Młynci to ukraińskie naleśniki, które przygotowuje się zwykle w wersji wytrawnej – z mięsem, a później smaży się je na głębokim tłuszczu. Ale ten przepis jest nieco inny. Młynci z jabłkami to prawdziwa gratka dla łasuchów i miłośników słodkości.

Oto przepis na młynci ze słodkim nadzieniem – z lekko chrupiącymi jabłkami, aromatycznym cynamonem i rodzynkami. Jeśli wolisz farsz bez rodzynek, nie musisz ich dodawać, a naleśniki i tak będą pyszne. Młynci w takiej wersji to dobry pomysł na prosty i smaczny obiad lub kolację na słodko. Możesz je też zabrać ze sobą np. na lunch do pracy – dobrze smakują podane na ciepło i na zimno. Jeśli chcesz, możesz też jeszcze bardziej podkreślić ich smak. Jak to zrobić? Wystarczy, że gotowe ukraińskie naleśniki obsmażysz na odrobinie masła. Zapach podgrzewanych młynci z jabłkami szybko rozniesie się po całym domu! My już go czujemy!

Faszerowane młynci najlepiej jest podawać z odrobiną kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem lub miodem, ale z powodzeniem możesz wybrać inne dodatki np. konfiturę, jogurt naturalny, a nawet bitą śmietanę. Nie mamy wątpliwości, że Twoi bliscy będą zachwyceni, a młynci z jabłkami na stałe zagości w Twoim menu.

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1 - CIASTO

    10 min
    Wszystkie składniki ciasta (mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, cukier) dokładnie wymieszaj unikając grudek. Odstaw na 10 min.
  • Krok 2

    10 min
    Po tym czasie smaż na średnio rozgrzanej patelni do naleśników lub innej dużej z powłoką nieprzywierającą. Patelnie natłuszczaj od czasu do czasu przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju. Smaż niezbyt cienkie naleśniki, aż się lekko zarumienią z obu stron.
  • Krok 3 - FARSZ

    5 min
    Aby przygotować farsz, obierz jabłka i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój jabłka na średniej wielkości kawałki – kostka czy paski wg uznania.
  • Krok 4

    5 min
    Na patelni rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Smaż na średniej mocy ok. 5 min.
  • Krok 5

    3 min
    Po tym czasie dodaj cukier wanilinowy WINIARY, rodzynki oraz cynamon i smaż jeszcze ok. 3 min.
  • Krok 6

    5 min
    Na każdego naleśnika nałóż porcję jabłek. Zwiń w rulon. Naleśniki możesz dodatkowo obsmażyć na maśle.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem lub miodem.
Młynci ze smażonymi jabłkami

Krok 1 - CIASTO z 7

Wszystkie składniki ciasta (mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, cukier) dokładnie wymieszaj unikając grudek. Odstaw na 10 min.

Młynci ze smażonymi jabłkami

Krok 2 z 7

Po tym czasie smaż na średnio rozgrzanej patelni do naleśników lub innej dużej z powłoką nieprzywierającą. Patelnie natłuszczaj od czasu do czasu przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju. Smaż niezbyt cienkie naleśniki, aż się lekko zarumienią z obu stron.

Młynci ze smażonymi jabłkami

Krok 3 - FARSZ z 7

Aby przygotować farsz, obierz jabłka i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój jabłka na średniej wielkości kawałki – kostka czy paski wg uznania.

Młynci ze smażonymi jabłkami

Krok 4 z 7

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Smaż na średniej mocy ok. 5 min.

Młynci ze smażonymi jabłkami

Krok 5 z 7

Po tym czasie dodaj cukier wanilinowy WINIARY, rodzynki oraz cynamon i smaż jeszcze ok. 3 min.

Młynci ze smażonymi jabłkami

Krok 6 z 7

Na każdego naleśnika nałóż porcję jabłek. Zwiń w rulon. Naleśniki możesz dodatkowo obsmażyć na maśle.

Młynci ze smażonymi jabłkami

Krok 7 z 7

Podawaj z kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem lub miodem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Młynci z twarogiem i ziemniakami

    Młynci z twarogiem i ziemniakami

    34 min Łatwy
  • Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

    Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

    47 min Łatwy
  • Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

    Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu