Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
2.6g / 7%
Węglowodany
14.9g / 41%
Tłuszcze
8.5g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

+

Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

Wróć

Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

(1)
21min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Ziemniaki ugotowane
50  g
Szpinak świeży (lub 100 g szpinaku mrożonego)
50  g
Pieczarki lub boczniaki
3  łyżek
Pasta do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY
trochę
Czerstwe pieczywo Zobacz naszą wskazówkę
2  łyżek
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.62 g
Węglowodany
14.93 g
Tłuszcze
8.47 g
Wartość energetyczna
142.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zostaw ziemniaki, zjedz resztę… Wszyscy słyszeliśmy to w dzieciństwie i może dlatego ten składnik obiadu najczęściej wędruje do lodówki, żeby poczekać „na lepsze jutro”. Z drugiej strony, nic nas tak nie nauczy zero waste, jak przetwarzanie ziemniaków z dnia poprzedniego. Dlatego dziś przygotujemy z nich niezwykle aromatyczne kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami.

Do wykonania dania potrzebne będą boczniaki, garść szpinaku i Pasta do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY, która połączy składniki oraz idealnie wszystko doprawi. Ale ilość kulinarnych wariacji jest nieograniczona!  Do kotlecików możemy wykorzystać to, na co mamy ochotę lub to, co akurat znajdziemy w szafce czy lodówce. Dodajmy jeszcze bułkę tartą z suchego pieczywa i możemy ogłosić się mistrzami niemarnowania.

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    1 min
    Czerstwe pieczywo zblenduj na bułkę tartą. Jeśli używasz gotowej bułki tartej, pomiń ten krok.
  • Krok 2

    3 min
    Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć starte na tarce pieczarki lub drobno posiekane boczniaki i smaż przez około 3 minuty.
  • Krok 3

    2 min
    Na patelnię dodaj szpinak i smaż całość przez ok. 2 minuty.
  • Krok 4

    1 min
    Następnie dodaj pastę do dań z patelni WINIARY i smaż danie przez kolejną minutę.
  • Krok 5

    2 min
    Gotowe, ostudzone warzywa z patelni wymieszaj z ugotowanymi i rozgniecionymi ziemniakami oraz bułką tartą.
  • Krok 6

    12 min
    Z masy uformuj małe kotleciki. Usmaż je z obu stron na patelni z dodatkiem tłuszczu lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 min.
Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

Krok 1 z 6

Czerstwe pieczywo zblenduj na bułkę tartą. Jeśli używasz gotowej bułki tartej, pomiń ten krok.

Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć starte na tarce pieczarki lub drobno posiekane boczniaki i smaż przez około 3 minuty.

Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

Krok 3 z 6

Na patelnię dodaj szpinak i smaż całość przez ok. 2 minuty.

Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

Krok 4 z 6

Następnie dodaj pastę do dań z patelni WINIARY i smaż danie przez kolejną minutę.

Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

Krok 5 z 6

Gotowe, ostudzone warzywa z patelni wymieszaj z ugotowanymi i rozgniecionymi ziemniakami oraz bułką tartą.

Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

Krok 6 z 6

Z masy uformuj małe kotleciki. Usmaż je z obu stron na patelni z dodatkiem tłuszczu lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

    Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

    40 min Łatwy
  • Smażony kurczak ze szpinakiem i pomidorkami cherry

    Smażony kurczak ze szpinakiem i pomidorkami cherry

    15 min Łatwy
  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

    Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu