Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szare kluski
Dodaj do CookBook

Szare kluski

(0)
16 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  kg
Ziemniaki mączyste
1 
Jajko
1.5  łyżek
Mąka ziemniaczana
0.75  szklanka
Mąka pszenna
trochę
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
53.9 g
Wartość energetyczna
255.5 kcal
Tłuszcze
1.9 g
Białko
7.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ty i Twoi bliscy lubicie dania kuchni polskiej? Mamy coś w sam raz dla was. Co powiesz na szare kluski? To prosty i tani obiad, który polubią wszyscy miłośnicy klasycznych potraw. Do przygotowania tego posiłku wystarczą tylko ziemniaki, mąka i jajko. Z łatwością możesz też urozmaicić to danie, dodając np. mięsne skwarki, zrumienioną cebulkę albo pokruszony biały ser. Wybierz swoje ulubioną wersję i ciesz się smakiem prostego obiadu, który nie nadwyręży domowego budżetu.

Szare kluski to tradycyjna potrawa kuchni wielkopolskiej. To właśnie tutaj bardzo często wykorzystuje się ziemniaki i przygotowuje się z nich dania znane i lubiane niemal przez wszystkich. Bardzo często podaje się do nich zasmażaną kiszoną kapustę. Dziś szare kluski są popularne w wielu innych regionach. Ich nazwa wzięła się od koloru, jaki nadają kluskom odstane ziemniaki.

Przygotowując szare kluski, wybierz mączyste ziemniaki, które zawierają sporo skrobi. Gdy będą zbyt wodniste, masa będzie wymagała dodania większej ilości mąki, ale wtedy kluski będą zbyt twarde. Odpowiednia zawartość skrobi sprawi, że kluski nie będą się rozpadać i będą miękkie.

Szare kluski dobrze sprawdzą się jako pożywny obiad, zwłaszcza dla tych, którzy lubią dania z ziemniaków. Najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, ale jeśli zostaną Ci na następny dzień, możesz je odsmażyć na maśle lub odrobinie oleju.

Przygotowanie

16 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito lub gazę, a następnie dokładnie odciskamy, starając się pozbyć nadmiaru wody. Powstały płyn wylewamy, a na dnie powinna się osadzić skrobia ziemniaczana, którą zostawiamy.
  • Krok 2

    3 min
    Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą skrobię, jajko i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Krok 3

    3 min
    W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przy pomocy zwilżonej łyżki nabieramy odrobinę ciasta i przekładamy do wody. Gotujemy ok. 3 min. Po tym czasie kluski powinny wypłynąć na powierzchnię.
Szare kluski

Krok 1 z 3

Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito lub gazę, a następnie dokładnie odciskamy, starając się pozbyć nadmiaru wody. Powstały płyn wylewamy, a na dnie powinna się osadzić skrobia ziemniaczana, którą zostawiamy.

Szare kluski

Krok 2 z 3

Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą skrobię, jajko i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Szare kluski

Krok 3 z 3

W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przy pomocy zwilżonej łyżki nabieramy odrobinę ciasta i przekładamy do wody. Gotujemy ok. 3 min. Po tym czasie kluski powinny wypłynąć na powierzchnię.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie szare

    Kluski śląskie szare

    35 min Łatwy
  • Szare kluski z kurkami

    Szare kluski z kurkami

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu