Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito lub gazę, a następnie dokładnie odciskamy, starając się pozbyć nadmiaru wody. Powstały płyn wylewamy, a na dnie powinna się osadzić skrobia ziemniaczana, którą zostawiamy.
Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą skrobię, jajko i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przy pomocy zwilżonej łyżki nabieramy odrobinę ciasta i przekładamy do wody. Gotujemy ok. 3 min. Po tym czasie kluski powinny wypłynąć na powierzchnię.
Oczyszczone kurki wrzucamy na patelnię razem z masłem i odrobiną oliwy. Smażymy, aż grzyby lekko stracą objętość i zyskają rumiany kolor. Natkę pietruszki siekamy drobno.
Na patelnię dodajemy pastę WINIARY i śmietankę (jeśli używamy) i całość smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy natkę pietruszki.