Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szare kluski z kurkami
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
4.9g / 9%
Węglowodany
32.4g / 63%
Tłuszcze
6.5g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Szare kluski z kurkami

+

Szare kluski z kurkami

Wróć

Szare kluski z kurkami

(0)
23min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ziemniaki mączyste
1 
Jajko
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  szklanka
Mąka pszenna
trochę
Pieprz i sól
500  g
Oczyszczone kurki
2  łyżek
Masło
trochę
Oliwa do smażenia
2  łyżek
Pasta do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY
0.5  pęczek
Natka pietruszki
100  ml
Śmietanka 30% (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.92 g
Węglowodany
32.43 g
Tłuszcze
6.51 g
Wartość energetyczna
202.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubisz dania inspirowane polską kuchnią i szukasz przepisu, który urozmaici Twoje menu? Szare kluski z kurkami to coś w sam raz dla Ciebie! Polubią je nie tylko fani klasycznych smaków. To danie przygotujesz z zaledwie kilku łatwo dostępnych i niedrogich składników. Dobrze sprawdzi się w sezonie na świeże kurki, ale jeśli chcesz je zrobić zimą lub wczesną wiosną, możesz dodać mrożone grzyby.

W przepisie na szare kluski najważniejsze są oczywiście ziemniaki. Nie powinny być zbyt wodniste, bo kluski nie będą chciały się sklejać i będą wymagały dodania większej ilości mąki (ale wtedy kluski po ugotowaniu będą twarde). Najlepsze będą mączyste ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Wtedy kluski nie będą się rozpadać podczas gotowania lub nakładania na talerz.

Nasze szare kluski z kurkami to propozycja dla tych, którzy chcą w kilka chwil przygotować tradycyjne, polskie danie z lekkim twistem. Smak tej potrawy podkręca dodatek Pasty do dań z patelni WINIARY, która nadaje głęboki, grzybowy smak. Jeśli lubisz śmietanowe sosy, możesz dodać śmietankę – dzięki niej sos będzie kremowy i nieco delikatniejszy. Masz chęć na wersję mięsną? Wystarczy, że posypiesz danie chrupiącymi skwarkami. Z łatwością dopasujesz ten przepis do tego, co Ty i Twoi bliscy najbardziej lubicie. Sprawdź, jakie to proste!

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito lub gazę, a następnie dokładnie odciskamy, starając się pozbyć nadmiaru wody. Powstały płyn wylewamy, a na dnie powinna się osadzić skrobia ziemniaczana, którą zostawiamy.
  • Krok 2

    3 min
    Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą skrobię, jajko i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Krok 3

    3 min
    W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przy pomocy zwilżonej łyżki nabieramy odrobinę ciasta i przekładamy do wody. Gotujemy ok. 3 min. Po tym czasie kluski powinny wypłynąć na powierzchnię.
  • Krok 4

    5 min
    Oczyszczone kurki wrzucamy na patelnię razem z masłem i odrobiną oliwy. Smażymy, aż grzyby lekko stracą objętość i zyskają rumiany kolor. Natkę pietruszki siekamy drobno.
  • Krok 5

    2 min
    Na patelnię dodajemy pastę WINIARY i śmietankę (jeśli używamy) i całość smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy natkę pietruszki.
Szare kluski z kurkami

Krok 1 z 5

Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito lub gazę, a następnie dokładnie odciskamy, starając się pozbyć nadmiaru wody. Powstały płyn wylewamy, a na dnie powinna się osadzić skrobia ziemniaczana, którą zostawiamy.

Szare kluski z kurkami

Krok 2 z 5

Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą skrobię, jajko i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Szare kluski z kurkami

Krok 3 z 5

W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przy pomocy zwilżonej łyżki nabieramy odrobinę ciasta i przekładamy do wody. Gotujemy ok. 3 min. Po tym czasie kluski powinny wypłynąć na powierzchnię.

Szare kluski z kurkami

Krok 4 z 5

Oczyszczone kurki wrzucamy na patelnię razem z masłem i odrobiną oliwy. Smażymy, aż grzyby lekko stracą objętość i zyskają rumiany kolor. Natkę pietruszki siekamy drobno.

Szare kluski z kurkami

Krok 5 z 5

Na patelnię dodajemy pastę WINIARY i śmietankę (jeśli używamy) i całość smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy natkę pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni

Polecane przepisy

  • Szybka zupa krem z zielonego groszku

    Szybka zupa krem z zielonego groszku

    13 min Łatwy
  • Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    43 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa z ziemniakami

    Fasolka szparagowa z ziemniakami

    27 min Łatwy
  • Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

    Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

    1 godz 5 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu