Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szare kluski z kurkami
Dodaj do CookBook

Szare kluski z kurkami

(0)
23 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Ziemniaki mączyste
1 
Jajko
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
0.75  szklanka
Mąka pszenna
trochę
Pieprz i sól
190  g
Oczyszczone kurki
1  łyżka
Masło
trochę
Oliwa do smażenia
1  łyżka
Pasta do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY
0.5  pęczek
Natka pietruszki
35  ml
Śmietanka 30% (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.1 g
Wartość energetyczna
105.5 kcal
Tłuszcze
3.6 g
Białko
2.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubisz dania inspirowane polską kuchnią i szukasz przepisu, który urozmaici Twoje menu? Szare kluski z kurkami to coś w sam raz dla Ciebie! Polubią je nie tylko fani klasycznych smaków. To danie przygotujesz z zaledwie kilku łatwo dostępnych i niedrogich składników. Dobrze sprawdzi się w sezonie na świeże kurki, ale jeśli chcesz je zrobić zimą lub wczesną wiosną, możesz dodać mrożone grzyby.

W przepisie na szare kluski najważniejsze są oczywiście ziemniaki. Nie powinny być zbyt wodniste, bo kluski nie będą chciały się sklejać i będą wymagały dodania większej ilości mąki (ale wtedy kluski po ugotowaniu będą twarde). Najlepsze będą mączyste ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Wtedy kluski nie będą się rozpadać podczas gotowania lub nakładania na talerz.

Nasze szare kluski z kurkami to propozycja dla tych, którzy chcą w kilka chwil przygotować tradycyjne, polskie danie z lekkim twistem. Smak tej potrawy podkręca dodatek Pasty do dań z patelni WINIARY, która nadaje głęboki, grzybowy smak. Jeśli lubisz śmietanowe sosy, możesz dodać śmietankę – dzięki niej sos będzie kremowy i nieco delikatniejszy. Masz chęć na wersję mięsną? Wystarczy, że posypiesz danie chrupiącymi skwarkami. Z łatwością dopasujesz ten przepis do tego, co Ty i Twoi bliscy najbardziej lubicie. Sprawdź, jakie to proste!

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito lub gazę, a następnie dokładnie odciskamy, starając się pozbyć nadmiaru wody. Powstały płyn wylewamy, a na dnie powinna się osadzić skrobia ziemniaczana, którą zostawiamy.
  • Krok 2

    3 min
    Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą skrobię, jajko i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Krok 3

    3 min
    W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przy pomocy zwilżonej łyżki nabieramy odrobinę ciasta i przekładamy do wody. Gotujemy ok. 3 min. Po tym czasie kluski powinny wypłynąć na powierzchnię.
  • Krok 4

    5 min
    Oczyszczone kurki wrzucamy na patelnię razem z masłem i odrobiną oliwy. Smażymy, aż grzyby lekko stracą objętość i zyskają rumiany kolor. Natkę pietruszki siekamy drobno.
  • Krok 5

    2 min
    Na patelnię dodajemy pastę WINIARY i śmietankę (jeśli używamy) i całość smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy natkę pietruszki.
Szare kluski z kurkami

Krok 1 z 5

Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito lub gazę, a następnie dokładnie odciskamy, starając się pozbyć nadmiaru wody. Powstały płyn wylewamy, a na dnie powinna się osadzić skrobia ziemniaczana, którą zostawiamy.

Szare kluski z kurkami

Krok 2 z 5

Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą skrobię, jajko i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Szare kluski z kurkami

Krok 3 z 5

W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przy pomocy zwilżonej łyżki nabieramy odrobinę ciasta i przekładamy do wody. Gotujemy ok. 3 min. Po tym czasie kluski powinny wypłynąć na powierzchnię.

Szare kluski z kurkami

Krok 4 z 5

Oczyszczone kurki wrzucamy na patelnię razem z masłem i odrobiną oliwy. Smażymy, aż grzyby lekko stracą objętość i zyskają rumiany kolor. Natkę pietruszki siekamy drobno.

Szare kluski z kurkami

Krok 5 z 5

Na patelnię dodajemy pastę WINIARY i śmietankę (jeśli używamy) i całość smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy natkę pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • środek do polerowania kuchni

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie szare

    Kluski śląskie szare

    35 min Łatwy
  • Szare kluski

    Szare kluski

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu