Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski śląskie szare

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
7 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 dag
Ziemniaki
3 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
4.41 g
Węglowodany
26.68 g
Tłuszcze
0.18 g
Wartość energetyczna
121.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
20 min
Ugotować 60 dag ziemniaków.
Krok 2
10 min
Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
Krok 3
15 min
Surowe, obrane ziemniaki (40 dag) zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z gotowanymi ziemniakami. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać skrobię z odciśniętych ziemniaków, wymieszać.
Krok 4
10 min
Z ciasta ziemniaczanego rękami utoczyć kluseczki wielkości orzecha włoskiego, małym palcem na środku zrobić dziurkę.
Krok 5
10 min
Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć z wody łyżką cedzakową, włożyć na talerze.
Kluski śląskie szare

Krok 1 z 5

Ugotować 60 dag ziemniaków.

Kluski śląskie szare

Krok 2 z 5

Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.

Kluski śląskie szare

Krok 3 z 5

Surowe, obrane ziemniaki (40 dag) zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z gotowanymi ziemniakami. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać skrobię z odciśniętych ziemniaków, wymieszać.

Kluski śląskie szare

Krok 4 z 5

Z ciasta ziemniaczanego rękami utoczyć kluseczki wielkości orzecha włoskiego, małym palcem na środku zrobić dziurkę.

Kluski śląskie szare

Krok 5 z 5

Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć z wody łyżką cedzakową, włożyć na talerze.

Klasyczne kluski śląskie to przysmak, którym zajadają się nie tylko rdzenni Ślązacy. Są pyszne, pożywne i niezwykle syte. Z dodatkiem sosu, znajdą się w czołówce polskich dań obiadowych. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika