Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Kluski śląskie szare
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
2.9g / 9%
Węglowodany
28.2g / 90%
Tłuszcze
0.2g / 1%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kluski śląskie szare

+

Kluski śląskie szare

Wróć

Kluski śląskie szare

(1)
35min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1.5  łyżek
Mąka ziemniaczana
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.9 g
Węglowodany
28.17 g
Tłuszcze
0.16 g
Wartość energetyczna
120.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szare kluski śląskie są uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Chętnie przyrządzamy je na obiad lub kolację, do tego dodając przykładowo mięso, warzywa, sos lub inne dodatki. Wiele zależy od tego, jakie smaki najbardziej lubimy. Faktem jest, że przepis na kluski szare z ziemniaków jest niezwykle łatwy i szybki. Nie trzeba posiadać specjalnych zdolności, aby przygotować takie danie w swoim domu. Plusem jest to, że przysmak ten jest doceniany nie tylko przez rdzennych Ślązaków. Sprawdź już teraz, jak zrobić idealne śląskie szare kluski!


Szare kluski śląskie - przepis

Jeśli chodzi o szare kluski śląskie, przepis nie jest skomplikowany. Czym cechuje się to danie? Przede wszystkim warto docenić to, że kluski śląskie są pożywne, syte oraz smaczne. Wraz z sosem stanowią jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Do przygotowania przydadzą się ziemniaki, które należy przygotować surowe oraz ugotować, z zachowaniem odpowiednich proporcji. Następnie naszym zadaniem jest przeciśnięcie ich przez praskę lub przemielenie w maszynce. Pamiętajmy o tym, że surowe ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy z wody i łączymy z ugotowanymi ziemniakami. Spore znaczenie ma także dodanie mąki ziemniaczanej i skrobi z odciśniętych ziemniaków.

Tak przygotowane ciasto ziemniaczane wymaga uformowania kuleczek, które powinny mieć wielkość włoskich orzechów. Na środku trzeba zrobić dziurkę małym palcem. Ostatnim etapem jest ugotowanie klusek śląskich, a następnie ich odcedzenie i wyłożenie na talerze. Śląskie szare kluski są gotowe do spożycia.


Z czym podawać szare kluski śląskie?

Przepis na kluski szare z ziemniaków to doskonała propozycja na obiady i kolacje. Co pasuje do klusek śląskich? Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie mięsa, które bardzo dobrze komponuje się z kluskami śląskimi. Poza tym połączmy je z sosem, mięsami duszonymi w sosie własnym i różnorodnymi gulaszami. Szczególnie polecane są mięsa wieprzowe i wołowe.

Strzałem w dziesiątkę jest przygotowanie do klusek śląskich pysznego sosu grzybowego. Najłatwiej jest postawić na pieczarki, które znajdziemy w każdym markecie. Na uwagę zasługuje przykładowo sos kurkowy, pieczarkowy, borowikowy, czy też z podgrzybków - tak smaczne i aromatyczne sosy z pewnością spełnią oczekiwania każdego smakosza. Można dać szansę także boczniakom, które cudownie smakują w połączeniu z szarymi kluskami śląskimi.

Jak widać, szare kluski śląskie to danie lubiane i cenione w każdym regionie Polski. W połączeniu z sosem, warzywami i mięsem uzyskujemy zbilansowany obiad.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    20 min
    Ugotować 60 dag ziemniaków.
  • Krok 2

    10 min
    Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
  • Krok 3

    15 min
    Surowe, obrane ziemniaki (40 dag) zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z gotowanymi ziemniakami. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać skrobię z odciśniętych ziemniaków, wymieszać.
  • Krok 4

    10 min
    Z ciasta ziemniaczanego rękami utoczyć kluseczki wielkości orzecha włoskiego, małym palcem na środku zrobić dziurkę.
  • Krok 5

    10 min
    Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć z wody łyżką cedzakową, włożyć na talerze.
Kluski śląskie szare

Krok 1 z 5

Ugotować 60 dag ziemniaków.

Kluski śląskie szare

Krok 2 z 5

Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.

Kluski śląskie szare

Krok 3 z 5

Surowe, obrane ziemniaki (40 dag) zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z gotowanymi ziemniakami. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać skrobię z odciśniętych ziemniaków, wymieszać.

Kluski śląskie szare

Krok 4 z 5

Z ciasta ziemniaczanego rękami utoczyć kluseczki wielkości orzecha włoskiego, małym palcem na środku zrobić dziurkę.

Kluski śląskie szare

Krok 5 z 5

Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć z wody łyżką cedzakową, włożyć na talerze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Obiad
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi leniwe z ziemniakami

    Pierogi leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Knedle z jabłkami i cynamonem

    Knedle z jabłkami i cynamonem

    45 min Łatwy
  • Kopytka z makiem

    Kopytka z makiem

    1 godz Łatwy
  • Bawarskie knedle ziemniaczane

    Bawarskie knedle ziemniaczane

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu