Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos kurkowy

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Kurki
1 
Cebula
2 łyżek
Masło
1 szklanka
Śmietanka 30%
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżka
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
24.14 g
Białko
2.63 g
Wartość energetyczna
259.15 kcal
Węglowodany
8.33 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
8 min
Kurki dokładnie oczyść, umyj i odsącz z wody.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Krok 3
5 min
Do cebuli dodaj kurki i smaż razem z cebulą 5 minut.
Krok 4
5 min
Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę na małym ogniu.
Krok 5
2 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 6
5 min
Przed podaniem dodaj natkę pietruszki. Podaj do makaronu i polędwiczki duszonej.
Sos kurkowy

Krok 1 z 6

Kurki dokładnie oczyść, umyj i odsącz z wody.

Sos kurkowy

Krok 2 z 6

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Sos kurkowy

Krok 3 z 6

Do cebuli dodaj kurki i smaż razem z cebulą 5 minut.

Sos kurkowy

Krok 4 z 6

Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę na małym ogniu.

Sos kurkowy

Krok 5 z 6

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Sos kurkowy

Krok 6 z 6

Przed podaniem dodaj natkę pietruszki. Podaj do makaronu i polędwiczki duszonej.

Sezon na świeże, żółciutkie kurki to idealny moment, by przyrządzić wyborny sos kurkowy na maśle i słodkiej śmietance, z dodatkiem młodej, letniej cebulki (bez szczypiorku). To bardzo prosty sos, który potrzebuje tylko odrobinę przyprawy Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY oraz świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu, by zabłysnąć pełnią smaku i aromatu.

Doskonały z makaronem (spaghetti lub tagliattelle) oraz duszonymi polędwiczkami wieprzowymi. Do pochrupania - lodowa sałata, skropiona lekko sokiem z cytryny lub domowe ogórki małosolne. Makaron z sosem kurkowym i porcją mięsa to świetne danie na zwykły domowy obiad i na rodzinne przyjęcie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika