Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos kurkowy

Sos kurkowy

(21)
35min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
250  g
Kurki
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
1  szklanka
Śmietanka 30%
trochę
Pieprz czarny
1  łyżka
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.63 g
Węglowodany
8.33 g
Tłuszcze
24.14 g
Wartość energetyczna
259.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na świeże, żółciutkie kurki to idealny moment, by przyrządzić wyborny sos kurkowy na maśle i słodkiej śmietance, z dodatkiem młodej, letniej cebulki (bez szczypiorku). To bardzo prosty sos, który potrzebuje tylko odrobinę przyprawy Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY oraz świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu, by zabłysnąć pełnią smaku i aromatu.

Doskonały z makaronem (spaghetti lub tagliattelle) oraz duszonymi polędwiczkami wieprzowymi. Do pochrupania - lodowa sałata, skropiona lekko sokiem z cytryny lub domowe ogórki małosolne. Makaron z sosem kurkowym i porcją mięsa to świetne danie na zwykły domowy obiad i na rodzinne przyjęcie.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    8 min
    Kurki dokładnie oczyść, umyj i odsącz z wody.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  • Krok 3

    5 min
    Do cebuli dodaj kurki i smaż razem z cebulą 5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę na małym ogniu.
  • Krok 5

    2 min
    Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Przed podaniem dodaj natkę pietruszki. Podaj do makaronu i polędwiczki duszonej.
Sos kurkowy

Krok 1 z 6

Kurki dokładnie oczyść, umyj i odsącz z wody.

Sos kurkowy

Krok 2 z 6

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Sos kurkowy

Krok 3 z 6

Do cebuli dodaj kurki i smaż razem z cebulą 5 minut.

Sos kurkowy

Krok 4 z 6

Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę na małym ogniu.

Sos kurkowy

Krok 5 z 6

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Sos kurkowy

Krok 6 z 6

Przed podaniem dodaj natkę pietruszki. Podaj do makaronu i polędwiczki duszonej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Adam

Brzmi świetnie a smakuje jeszcze lepiej, tylko kurek mało ...

Winiary
Expert

Adam, jeśli lubisz, możesz dodać więcej kurek. Zachęcamy do takich eksperymentów!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Halloween
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makaron z kurkami i kurczakiem

    Makaron z kurkami i kurczakiem

    35 min Łatwy
  • Cygański garnek

    Cygański garnek

    58 min Łatwy
  • Zupa z kurkami i serem

    Zupa z kurkami i serem

    18 min Łatwy
  • Bulion z kurkami

    Bulion z kurkami

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu