Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Briam to tradycyjne greckie danie, które jest rodzajem warzywnej zapiekanki. Przypomina nieco znane z francuskiej kuchni ratatouille. Briam bazuje na gotowanych lub pieczonych warzywach, które są zwykle przyprawiane oliwą z oliwek, czosnkiem, ziołami i serem feta. Sprawdź, jak zaskakująco pyszna może okazać się wegetariańska zapiekanka z nutą greckich smaków!
Grecki briam – prosty przepis na obiad dla całej rodziny
Głównymi składnikami, jakich potrzebujemy są oczywiście warzywa. Świetnie sprawdzą się np. bakłażany, cukinia, papryka, pomidory, ziemniaki, cebula. Warzywa wystarczy pokroić w kostkę, przyprawić i upiec w piekarniku. Żeby skrócić czas przygotowywania, ziemniaki do briam można wcześniej podgotować. Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów, oliwy z oliwek i bulionu warzywnego WINIARY.
Jak podawać grecki briam?
Briam jest często serwowany na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw greckich, takich jak souvlaki (mięsne szaszłyki) lub gyros (mięsne rolki w chlebie pita). To danie jest szczególnie popularne na wyspach, szczególnie latem, kiedy dostępne są pyszne, świeże warzywa. W niektórych regionach Grecji briam jest znane również jako "Briami" lub "Tourlou Tourlou". Jest to smaczna i zdrowa opcja dla wszystkich miłośników warzyw.
Obierz i pokrój ziemniaki w grubą kostkę. Ugotuj je do miękkości.
Pomidory drobno posiekaj i wraz z połową oregano wrzuć do blendera, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i bulion warzywny WINIARY. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Pozostałe składniki pokrój w grubą kostkę i rozłóż je w żaroodpornym naczyniu lub na blasze do pieczenia.
Na blachę lub do naczynia dodaj zmiksowane pomidory i ugotowane ziemniaki. Posyp pozostałym oregano i połową fety. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij całość z piekarnika i podawaj z pozostałą fetą, szczypiorkiem i oliwą z oliwek.