Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Briam
Dodaj do CookBook

Briam

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
1 
Duża cukinia
0.5 
Papryka czerwona
0.5 
Papryka zielona
1 
Bakłażan
500  g
Ziemniaki
4  gałązek
Oregano świeże
4  łyżek
Oliwa z oliwek
2 
Pomidory
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Pomidorki koktajlowe
2  pęczków
Szczypior z dymki
150  g
Ser feta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40.4 g
Wartość energetyczna
327.9 kcal
Tłuszcze
17.2 g
Białko
7.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Briam to tradycyjne greckie danie, które jest rodzajem warzywnej zapiekanki. Przypomina nieco znane z francuskiej kuchni ratatouille. Briam bazuje na gotowanych lub pieczonych warzywach, które są zwykle przyprawiane oliwą z oliwek, czosnkiem, ziołami i serem feta. Sprawdź, jak zaskakująco pyszna może okazać się wegetariańska zapiekanka z nutą greckich smaków!


Grecki briam – prosty przepis na obiad dla całej rodziny

Głównymi składnikami, jakich potrzebujemy są oczywiście warzywa. Świetnie sprawdzą się np. bakłażany, cukinia, papryka, pomidory, ziemniaki, cebula. Warzywa wystarczy pokroić w kostkę, przyprawić i upiec w piekarniku. Żeby skrócić czas przygotowywania, ziemniaki do briam można wcześniej podgotować. Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów, oliwy z oliwek i bulionu warzywnego WINIARY.


Jak podawać grecki briam?

Briam jest często serwowany na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw greckich, takich jak souvlaki (mięsne szaszłyki) lub gyros (mięsne rolki w chlebie pita). To danie jest szczególnie popularne na wyspach, szczególnie latem, kiedy dostępne są pyszne, świeże warzywa. W niektórych regionach Grecji briam jest znane również jako "Briami" lub "Tourlou Tourlou". Jest to smaczna i zdrowa opcja dla wszystkich miłośników warzyw.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    15 min
    Obierz i pokrój ziemniaki w grubą kostkę. Ugotuj je do miękkości.
  • Krok 2

    10 min
    Pomidory drobno posiekaj i wraz z połową oregano wrzuć do blendera, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i bulion warzywny WINIARY. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Pozostałe składniki pokrój w grubą kostkę i rozłóż je w żaroodpornym naczyniu lub na blasze do pieczenia.
  • Krok 3

    35 min
    Na blachę lub do naczynia dodaj zmiksowane pomidory i ugotowane ziemniaki. Posyp pozostałym oregano i połową fety. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij całość z piekarnika i podawaj z pozostałą fetą, szczypiorkiem i oliwą z oliwek.
Briam

Krok 1 z 3

Obierz i pokrój ziemniaki w grubą kostkę. Ugotuj je do miękkości.

Briam

Krok 2 z 3

Pomidory drobno posiekaj i wraz z połową oregano wrzuć do blendera, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i bulion warzywny WINIARY. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Pozostałe składniki pokrój w grubą kostkę i rozłóż je w żaroodpornym naczyniu lub na blasze do pieczenia.

Briam

Krok 3 z 3

Na blachę lub do naczynia dodaj zmiksowane pomidory i ugotowane ziemniaki. Posyp pozostałym oregano i połową fety. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij całość z piekarnika i podawaj z pozostałą fetą, szczypiorkiem i oliwą z oliwek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia grecka
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu