Briam to tradycyjne greckie danie, które jest rodzajem warzywnej zapiekanki. Przypomina nieco znane z francuskiej kuchni ratatouille. Briam bazuje na gotowanych lub pieczonych warzywach, które są zwykle przyprawiane oliwą z oliwek, czosnkiem, ziołami i serem feta. Sprawdź, jak zaskakująco pyszna może okazać się wegetariańska zapiekanka z nutą greckich smaków!
Grecki briam – prosty przepis na obiad dla całej rodziny
Głównymi składnikami, jakich potrzebujemy są oczywiście warzywa. Świetnie sprawdzą się np. bakłażany, cukinia, papryka, pomidory, ziemniaki, cebula. Warzywa wystarczy pokroić w kostkę, przyprawić i upiec w piekarniku. Żeby skrócić czas przygotowywania, ziemniaki do briam można wcześniej podgotować. Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów, oliwy z oliwek i bulionu warzywnego WINIARY.
Jak podawać grecki briam?
Briam jest często serwowany na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw greckich, takich jak souvlaki (mięsne szaszłyki) lub gyros (mięsne rolki w chlebie pita). To danie jest szczególnie popularne na wyspach, szczególnie latem, kiedy dostępne są pyszne, świeże warzywa. W niektórych regionach Grecji briam jest znane również jako "Briami" lub "Tourlou Tourlou". Jest to smaczna i zdrowa opcja dla wszystkich miłośników warzyw.
Komentarze 0