Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (170°C z termoobiegiem powietrza).
Umyj i pokrój bakłażany. Posyp solą, żeby puściły wodę. Odstaw na ok. 10 minut, a następnie osusz.
Obierz i pokrój ziemniaki (w kostkę lub na cienkie plasterki). Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż ziemniaki przez 5 minut, wyjmij i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Smaż bakłażana na tłuszczu przez 10 minut. Połowę pasków papryki ułóż na ziemniakach, następnie pokrojone i podsmażone bakłażany. Przykryj pozostałymi paskami papryki.
Podgrzej wodę, rozprowadź w niej Pomysł na... Spaghetti Napoli, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 min. Zalej warzywa goracym sosem i posyp płatkami migdałów. Piecz w piekarniku przez ok. 25 minut. Gotowe danie dobrze smakuje np. z ryżem.