Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

(0)
17min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa Grochowa WINIARY
1  kawałek
Kiełbasa chorizo
1 
Cebula
1 
Papryka w dowolnym kolorze, może być bardzo dojrzała
1 
Ziemniaki (mogą być ugotowane lub podsmażone z obiadu z poprzedniego dnia)
0.5  łyżeczka
Kolendra mielona
0.5  łyżeczka
Kumin mielony
trochę
Olej lub oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.85 g
Węglowodany
6.53 g
Tłuszcze
15.76 g
Wartość energetyczna
254.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Grochówka to prawdopodobnie najbardziej treściwa z domowych zup. Znana i lubiana. Jest idealną propozycją na zimowe dni, bo rozgrzewa i syci na długo. Słowem: klasyka polskiej kuchni.

A gdyby tak, zderzyć naszą tradycję kulinarną z hiszpańskim smakiem i aromatem? Sceptyków zapewniamy: nie tylko da się, a również warto! Sprawdziliśmy.

Do przygotowania takiej wersji grochówki potrzebne będą dojrzałe kolorowe papryki, które upieczemy i parę plasterków pikantnego chorizo. Przyda się też garść przypraw, które dodadzą jej południowego charakteru.

Do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, najlepiej z poprzedniego obiadu, smażoną cebulkę i sporo natki pietruszki. Pożywna grochowa to proste, ale jednocześnie sycące danie. Warto sięgać po nią w chłodniejsze dni, gdy szybko chcemy zjeść coś pysznego i rozgrzewającego.

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    10 min
    Paprykę pokrój na ćwiartki i ułóż na blaszce skórą do góry. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika z funkcją grilla. Piecz, aż papryka się zarumieni. Następnie przekręć na drugą stronę i piecz, aż również się zarumieni. Kiedy papryka lekko przestygnie, pokrój ją w kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj kiełbaskę i cebulę - smaż, aż składniki zaczną się rumienić. Dorzuć pokrojoną paprykę oraz przyprawy i smaż ok. 1 min. Dodaj 750 ml wody i całość zagotuj.
  • Krok 3

    3 min
    Zawartość opakowania zupy grochowej WINIARY wymieszaj z odrobiną zimnej wody, a następnie dodaj do pozostałych składników, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i dopraw wg uznania.
  • Krok 4

    1 min
    Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj zupy. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.
Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

Krok 1 z 4

Paprykę pokrój na ćwiartki i ułóż na blaszce skórą do góry. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika z funkcją grilla. Piecz, aż papryka się zarumieni. Następnie przekręć na drugą stronę i piecz, aż również się zarumieni. Kiedy papryka lekko przestygnie, pokrój ją w kostkę.

Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

Krok 2 z 4

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj kiełbaskę i cebulę - smaż, aż składniki zaczną się rumienić. Dorzuć pokrojoną paprykę oraz przyprawy i smaż ok. 1 min. Dodaj 750 ml wody i całość zagotuj.

Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

Krok 3 z 4

Zawartość opakowania zupy grochowej WINIARY wymieszaj z odrobiną zimnej wody, a następnie dodaj do pozostałych składników, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i dopraw wg uznania.

Zupa grochowa z pieczoną papryką i chorizo

Krok 4 z 4

Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj zupy. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    20 min Łatwy
  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Krupnik na podrobach

    Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu