Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grochówka to prawdopodobnie najbardziej treściwa z domowych zup. Znana i lubiana. Jest idealną propozycją na zimowe dni, bo rozgrzewa i syci na długo. Słowem: klasyka polskiej kuchni.
A gdyby tak, zderzyć naszą tradycję kulinarną z hiszpańskim smakiem i aromatem? Sceptyków zapewniamy: nie tylko da się, a również warto! Sprawdziliśmy.
Do przygotowania takiej wersji grochówki potrzebne będą dojrzałe kolorowe papryki, które upieczemy i parę plasterków pikantnego chorizo. Przyda się też garść przypraw, które dodadzą jej południowego charakteru.
Do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, najlepiej z poprzedniego obiadu, smażoną cebulkę i sporo natki pietruszki. Pożywna grochowa to proste, ale jednocześnie sycące danie. Warto sięgać po nią w chłodniejsze dni, gdy szybko chcemy zjeść coś pysznego i rozgrzewającego.
Przygotowanie
17 min
Krok 1
10 min
Paprykę pokrój na ćwiartki i ułóż na blaszce skórą do góry. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika z funkcją grilla. Piecz, aż papryka się zarumieni. Następnie przekręć na drugą stronę i piecz, aż również się zarumieni. Kiedy papryka lekko przestygnie, pokrój ją w kostkę.
Krok 2
3 min
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj kiełbaskę i cebulę - smaż, aż składniki zaczną się rumienić. Dorzuć pokrojoną paprykę oraz przyprawy i smaż ok. 1 min. Dodaj 750 ml wody i całość zagotuj.
Krok 3
3 min
Zawartość opakowania zupy grochowej WINIARY wymieszaj z odrobiną zimnej wody, a następnie dodaj do pozostałych składników, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i dopraw wg uznania.
Krok 4
1 min
Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj zupy. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.
Krok 1
z
4
Paprykę pokrój na ćwiartki i ułóż na blaszce skórą do góry. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika z funkcją grilla. Piecz, aż papryka się zarumieni. Następnie przekręć na drugą stronę i piecz, aż również się zarumieni. Kiedy papryka lekko przestygnie, pokrój ją w kostkę.
Krok 2
z
4
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj kiełbaskę i cebulę - smaż, aż składniki zaczną się rumienić. Dorzuć pokrojoną paprykę oraz przyprawy i smaż ok. 1 min. Dodaj 750 ml wody i całość zagotuj.
Krok 3
z
4
Zawartość opakowania zupy grochowej WINIARY wymieszaj z odrobiną zimnej wody, a następnie dodaj do pozostałych składników, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i dopraw wg uznania.
Krok 4
z
4
Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj zupy. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Monix
ta zupa bardzo smakowała mojemu narzeczonemu. Teraz robię ją co jakiś czas i jeszcze nam się nie znudziła
Winiary
Expert
Monix, ale super wiadomość! Cieszymy się, że ten przepis tak Ci się spodobał. Zachęcamy do wypróbowania jeszcze innych pomysłów na zupy i nie tylko. Miłego dnia 😊
Komentarze 1