Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grochówka to prawdopodobnie najbardziej treściwa z domowych zup. Znana i lubiana. Jest idealną propozycją na zimowe dni, bo rozgrzewa i syci na długo. Słowem: klasyka polskiej kuchni.
A gdyby tak, zderzyć naszą tradycję kulinarną z hiszpańskim smakiem i aromatem? Sceptyków zapewniamy: nie tylko da się, a również warto! Sprawdziliśmy.
Do przygotowania takiej wersji grochówki potrzebne będą dojrzałe kolorowe papryki, które upieczemy i parę plasterków pikantnego chorizo. Przyda się też garść przypraw, które dodadzą jej południowego charakteru.
Do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, najlepiej z poprzedniego obiadu, smażoną cebulkę i sporo natki pietruszki. Pożywna grochowa to proste, ale jednocześnie sycące danie. Warto sięgać po nią w chłodniejsze dni, gdy szybko chcemy zjeść coś pysznego i rozgrzewającego.
Monix