Kotleciki ziemniaczane wyglądem przypominają te mielone, jednak są całkowicie wegetariańskie. Ich przygotowanie nie jest trudne, sprawdzą sięjako pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatek domowego sosu Cezar wzbogaci smak kotletów i sprawi, że goście będą zachwyceni. Pycha! Jeżeli więc zastanawiasz się nad odmianą od tradycyjnych dań mięsnych – spróbuj właśnie tego. Nie potrzebujesz wielu składników, a większość z nich spokojnie znajdziesz w lodówce. Smak tkwi tu bowiem w prostocie.
Zacznij od ugotowania i zgniecenia odpowiedniej liczby ziemniaków. Najlepiej wykorzystaj te, które zostały Ci z poprzedniego obiadu i w innym wypadku mogłyby się zmarnować. Zmieszaj je z jajkiem, solą oraz mąką. Ugniataj tak, by powstała elastyczna masa. Uformuj z niej drobne kotleciki. Smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju, na średniej mocy kuchenki. Tak żeby obie strony były zarumienione. Czas przygotować domowy sos Cezar. Wykorzystaj składniki, które masz w lodówce: Majonez Dekoracyjny WINIARY, czosnek, musztardę, ocet winny, dowolny ser, opcjonalne filet z anchois lub sardynki. Całość dokładnie zblenduj na gładką masę. Usmażone kotleciki podawaj oblane sosem, z dużą ilością czarnego pieprzu oraz posiekanego szczypiorku.
Przepis na wege kotleciki możesz oczywiście wzbogacić o inne składniki, np. drobno pokrojoną cebulkę, pestki słonecznika albo wybraną przyprawę. Kombinuj i eksperymentuj, aż znajdziesz swoją ulubioną wersję.
Komentarze 0