Placki ziemniaczane lubią wszyscy, a nasz przepis uszczęśliwi małych i dużych. Czy to podawane na słodko z musem jabłkowym albo dżemem, czy na słono z wędzonym łososiem, są po prostu smakołykiem, który szybko znika ze stołu.
Rosti ziemniaczane – tani i smaczny obiad
Placuszki rosti to pomysł na smaczny i niedrogi obiad, który zrobisz z zaledwie kilku składników. Bazą są surowe, starte na tarce ziemniaki doprawione jedynie solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki smażymy na klarowanym maśle, aż placuszki będą rumiane i chrupiące. W tym przepisie nie dodajemy mąki, ale warto sprawdzić czy ziemniaki nie są zbyt wodniste. Jeśli będą miały w sobie zbyt wiele wody, mogą rozpadać się na patelni. Wtedy warto dać im czas i odsączyć nadmiar płynu na sitku.
Prosty przepis na ziemniaczane rosti
Placuszki rosti polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. W prostu sposób możesz dopasować to danie do tego, co lubią Twoi bliscy. Wystarczy, że przygotujesz różne dodatki – słodkie lub wytrawne. W wersji na słodko możesz serować ziemniaczane rosti np. z dżemem, konfiturą lub po prostu z cukrem. A na wytrawnie – z sosami – grzybowym, pieczeniowym lub czosnkowym albo z gulaszem czy kwaśną śmietaną. Smacznego!
Komentarze 0