Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Crostini z bazyliowym kremem
Dodaj do CookBook

Crostini z bazyliowym kremem

(0)
31 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest demar
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
125  g
Soczewica czerwona
280  ml
Woda
5  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  ząbek
Czosnek
0.5  pęczek
Bazylia
8  łyżek
Olej rzepakowy
1 
Limonka
40  g
Czerwona cebula
2  łyżek
Biały ocet balsamiczny
1  łyżeczka
Miód
1 
Bagietka
trochę
Pieprz czarny
400  g
Melon kantalupa
50  g
Rukola
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.8 g
Wartość energetyczna
252.4 kcal
Tłuszcze
14.6 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bruschetta w nowej odsłonie to pomysł na smaczną przekąskę, śniadanie lub kolację dla wszystkich fanów włoskiej kuchni. Dodatkiem do crostini grzanek z podpieczonego pieczywa jest aromatyczna, bogata w smaku pasta z soczewicy z dodatkiem bulionu warzywnego WINIARY, czosnku, soku z limonki i ziół. To będzie zaskakujący, pyszny posiłek. Sprawdź, jak go przygotować.


Crostini a bruschetta

Zacznijmy od tego, jaka jest różnica między crostini a bruschettą. Bruschettę przygotowuje się z opieczonych dużych kromek pieczywa (najlepiej sprawdza się chleb wiejski lub taki na zakwasie). Crostini to grzanki z mniejszego, okrągłego pieczywa, które bardziej przypomina bagietkę. Tak przygotowaną, chrupiącą przekąskę można serwować na wiele sposobów z ulubionymi dodatkami.


Crostini – przepis na małe co nieco

Jeśli masz ochotę zrobić crostini grzanki z naszego przepisu wystarczy, że podpieczesz pieczywo, posmarujesz je bazyliowym kremem z soczewicy, a na wierzchu ułożysz chrupiącą, lekko pikantną rukolę i kawałki słodkiego, soczystego melona. Smacznego!

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    10 min
    W garnku zagotuj soczewicę z 250 ml wody. Rozpuść w nim 3 łyżeczki bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj całość ok. 10 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odstaw, żeby soczewica wystygła.
  • Krok 2

    6 min
    Obierz i zmiażdż ząbek czosnku. Bazylię umyj, oderwij listki i drobno je pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Zimną soczewicę zmiksuj z 5 łyżkami oleju rzepakowego sokiem z limonki i czosnkiem. Po zmiksowaniu dodaj bazylię.
  • Krok 3

    5 min
    Melona obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i też pokrój w bardzo drobną kostkę. Rukolę umyj i osusz.
  • Krok 4

    5 min
    Winegret: Rozpuść 2 łyżeczki bulionu warzywnego WINIARY w 2 łyżkach wrzącej wody. Wymieszaj je z octem balsamicznym, miodem i pieprzem. Dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Sos połącz z kawałkami melona, cebulą i rukolą.
  • Krok 5

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C grzałka góra/dół (lub do 200°C z termoobiegiem). Bagietkę pokrój na kilka kromek i piecz je przez ok. 4 - 5 minut na złoty kolor. Upieczone pieczywo posmaruj bazyliowym kremem z soczewicy. Na wierzch rozłóż mieszankę melona i rukoli.
Crostini z bazyliowym kremem

Krok 1 z 5

W garnku zagotuj soczewicę z 250 ml wody. Rozpuść w nim 3 łyżeczki bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj całość ok. 10 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odstaw, żeby soczewica wystygła.

Crostini z bazyliowym kremem

Krok 2 z 5

Obierz i zmiażdż ząbek czosnku. Bazylię umyj, oderwij listki i drobno je pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Zimną soczewicę zmiksuj z 5 łyżkami oleju rzepakowego sokiem z limonki i czosnkiem. Po zmiksowaniu dodaj bazylię.

Crostini z bazyliowym kremem

Krok 3 z 5

Melona obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i też pokrój w bardzo drobną kostkę. Rukolę umyj i osusz.

Crostini z bazyliowym kremem

Krok 4 z 5

Winegret: Rozpuść 2 łyżeczki bulionu warzywnego WINIARY w 2 łyżkach wrzącej wody. Wymieszaj je z octem balsamicznym, miodem i pieprzem. Dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Sos połącz z kawałkami melona, cebulą i rukolą.

Crostini z bazyliowym kremem

Krok 5 z 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C grzałka góra/dół (lub do 200°C z termoobiegiem). Bagietkę pokrój na kilka kromek i piecz je przez ok. 4 - 5 minut na złoty kolor. Upieczone pieczywo posmaruj bazyliowym kremem z soczewicy. Na wierzch rozłóż mieszankę melona i rukoli.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Z piekarnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu