Lubisz placki ziemniaczane i szukasz przepisu na podobne danie? Jeśli tak, to co powiesz na rosti – szwajcarskie placki, które możesz podać z ulubionymi dodatkami? Taka potrawa to super sposób na wykorzystanie warzyw, które masz w kuchni oraz na włączenie do posiłku większej ilości zdrowych produktów.
Przepis na rosti z cukinii
Rosti to szwajcarskie danie, przez wielu uznawane nawet za danie narodowe. Dawniej rosti były podawane głównie na śniadanie, a dziś to pomysł na letni lub wiosenny obiad dla całej rodziny. Placuszki mogą być też dodatkiem do gulaszu, leczo lub podobnych dań jednogarnkowych.
Nasze placuszki rosti przygotujesz z marchewki, cukinii, jajek, mąki i Pomysłu na… WINIARY, który podkręci smak posiłku. To nasza wariacja na temat tego dania, bo nie dodajemy do niego ziemniaków. Jeśli chcesz, możesz też dodać ulubione zioła. Dokładnie wymieszaną masę smażymy na gorącym oleju, ale jeśli chcesz, możesz przygotować to danie w wersji fit – wtedy placuszki piecz w rozgrzanym piekarniku, aż będą rumiane.
Te rosti są tak pyszne, że nie będziesz mógł/mogła się oderwać. Rosti z cukinii świetnie smakują z rozmaitymi sosami, np. z dipem jogurtowym z fetą. Smacznego!
Komentarze 0