Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wareniki z ziemniakami
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
7.2g / 12%
Węglowodany
50.4g / 79%
Tłuszcze
2.6g / 9%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wareniki z ziemniakami

+

Wareniki z ziemniakami

Wróć

Wareniki z ziemniakami

(0)
46min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Ukraiński

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajko Zobacz naszą wskazówkę
0.67  szklanka
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
1  kg
Ziemniaki ugotowane
2 
Cebula duża
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.19 g
Węglowodany
50.36 g
Tłuszcze
2.58 g
Wartość energetyczna
244.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kuchnia ukraińska to skarbnica ciekawych przepisów i dań w sam raz na codzienny obiad. Poznajmy jeden z tamtejszych przepisów na tradycyjną potrawę, znaną niemal w każdym ukraińskim domu. Czas na varenyky z ziemniakami, czyli średniej wielkości pierogi nadziewane ugotowanymi ziemniakami i zrumienioną cebulką. W Ukrainie najczęściej przygotowuje się właśnie pierogi wareniki z farszem ziemniaczanym albo ziemniaczano-serowym. Odkryjmy je wspólnie – niech to będzie przygoda pełna smaku!

Wareniki ukraińskie znane też pod nazwą varenyky to pomysł na codzienny, pożywny obiad dla całej rodziny. Ale jeśli Twoi bliscy uwielbiają pierogi , varenyky z ziemniakami sprawdzą się też jako danie lub przekąska w czasie rodzinnej imprezy. Dobrze jest je wtedy podawać z różnymi dodatkami. To danie jest tak uniwersalne, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję i z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Pierogi wareniki można zrobić na wiele sposobów – można je gotować w wodzie, w bulionie lub na parze, a nawet smażyć w głębokim tłuszczu. Sprawdzą się jako dodatek do zup oraz jako danie główne. Wtedy dobrze smakują podane z podsmażoną na maśle cebulą lub boczkiem albo z dodatkiem kwaśnej śmietany i sporej ilości pieprzu. Ale wareniki ukraińskie to nie tylko potrawa dla mięsożerców. Z łatwością przygotujesz je w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Varenyky z ziemniakami to propozycja bezmięsna, ale nie tylko dla wegetarian. Miłośnicy mięs też ją polubią. A jeśli chcesz zrobić to danie dla wegan, wystarczy, że zamiast jajka dodasz więcej wody i zaserwujesz je z wegańską śmietaną lub cebulką podsmażoną na oliwie lub oleju.

Pierogi wareniki, jak każde pierogi, mają swoje sekrety. Pierwszym z nich jest ciasto, które powinno być elastyczne, miękkie i lekko klejące, żeby dało się zamknąć w nim farsz. Dobrze jest wyrabiać je delikatnie, bez pośpiechu (i bez podsypywania mąki) – powoli wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć i utworzyć jednolitą masę. Zbyt dużo mąki sprawi, że ciasto będzie się kruszyć.

Równie ważnym elementem tego dania jest farsz. W tym przepisie na wareniki ukraińskie nadzienie zrobisz z zaledwie kilku składników: zrumienionej na oliwie cebuli, ugotowanych ziemniaków (mogą być też te, które zostały Ci z wczorajszego obiadu) i sporej ilości pieprzu oraz odrobiny soli.

Zainspiruj się naszym przepisem na varenyky z ziemniakami i zrób to danie dla siebie i bliskich. Przekonaj się, że będzie pysznie!

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    20 min
    Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana. Dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem i utłucz porządnie. Farsz powinien być solidnie doprawiony pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  • Krok 3

    10 min
    Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
  • Krok 4

    5 min
    Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.
  • Krok 5

    1 min
    Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.
Wareniki z ziemniakami

Krok 1 z 5

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.

Wareniki z ziemniakami

Krok 2 z 5

Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana. Dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem i utłucz porządnie. Farsz powinien być solidnie doprawiony pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.

Wareniki z ziemniakami

Krok 3 z 5

Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.

Wareniki z ziemniakami

Krok 4 z 5

Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.

Wareniki z ziemniakami

Krok 5 z 5

Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wareniki z twarogiem i wiśniami

    Wareniki z twarogiem i wiśniami

    46 min Łatwy
  • Pierogi wegetariańskie

    Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi zero waste z mięsem

    Pierogi zero waste z mięsem

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu