Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wareniki z ziemniakami
Dodaj do CookBook

Wareniki z ziemniakami

(0)
46 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JOLA3
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajko Zobacz naszą wskazówkę
0.67  szklanka
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
1  kg
Ziemniaki ugotowane
2 
Cebula duża
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.4 g
Wartość energetyczna
244.5 kcal
Tłuszcze
2.6 g
Białko
7.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kuchnia ukraińska to skarbnica ciekawych przepisów i dań w sam raz na codzienny obiad. Poznajmy jeden z tamtejszych przepisów na tradycyjną potrawę, znaną niemal w każdym ukraińskim domu. Czas na varenyky z ziemniakami, czyli średniej wielkości pierogi nadziewane ugotowanymi ziemniakami i zrumienioną cebulką. W Ukrainie najczęściej przygotowuje się właśnie pierogi wareniki z farszem ziemniaczanym albo ziemniaczano-serowym. Odkryjmy je wspólnie – niech to będzie przygoda pełna smaku!

Wareniki ukraińskie znane też pod nazwą varenyky to pomysł na codzienny, pożywny obiad dla całej rodziny. Ale jeśli Twoi bliscy uwielbiają pierogi , varenyky z ziemniakami sprawdzą się też jako danie lub przekąska w czasie rodzinnej imprezy. Dobrze jest je wtedy podawać z różnymi dodatkami. To danie jest tak uniwersalne, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję i z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Pierogi wareniki można zrobić na wiele sposobów – można je gotować w wodzie, w bulionie lub na parze, a nawet smażyć w głębokim tłuszczu. Sprawdzą się jako dodatek do zup oraz jako danie główne. Wtedy dobrze smakują podane z podsmażoną na maśle cebulą lub boczkiem albo z dodatkiem kwaśnej śmietany i sporej ilości pieprzu. Ale wareniki ukraińskie to nie tylko potrawa dla mięsożerców. Z łatwością przygotujesz je w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Varenyky z ziemniakami to propozycja bezmięsna, ale nie tylko dla wegetarian. Miłośnicy mięs też ją polubią. A jeśli chcesz zrobić to danie dla wegan, wystarczy, że zamiast jajka dodasz więcej wody i zaserwujesz je z wegańską śmietaną lub cebulką podsmażoną na oliwie lub oleju.

Pierogi wareniki, jak każde pierogi, mają swoje sekrety. Pierwszym z nich jest ciasto, które powinno być elastyczne, miękkie i lekko klejące, żeby dało się zamknąć w nim farsz. Dobrze jest wyrabiać je delikatnie, bez pośpiechu (i bez podsypywania mąki) – powoli wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć i utworzyć jednolitą masę. Zbyt dużo mąki sprawi, że ciasto będzie się kruszyć.

Równie ważnym elementem tego dania jest farsz. W tym przepisie na wareniki ukraińskie nadzienie zrobisz z zaledwie kilku składników: zrumienionej na oliwie cebuli, ugotowanych ziemniaków (mogą być też te, które zostały Ci z wczorajszego obiadu) i sporej ilości pieprzu oraz odrobiny soli.

Zainspiruj się naszym przepisem na varenyky z ziemniakami i zrób to danie dla siebie i bliskich. Przekonaj się, że będzie pysznie!

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    20 min
    Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana. Dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem i utłucz porządnie. Farsz powinien być solidnie doprawiony pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  • Krok 3

    10 min
    Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
  • Krok 4

    5 min
    Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.
  • Krok 5

    1 min
    Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.
Wareniki z ziemniakami

Krok 1 z 5

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.

Wareniki z ziemniakami

Krok 2 z 5

Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana. Dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem i utłucz porządnie. Farsz powinien być solidnie doprawiony pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.

Wareniki z ziemniakami

Krok 3 z 5

Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.

Wareniki z ziemniakami

Krok 4 z 5

Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.

Wareniki z ziemniakami

Krok 5 z 5

Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wareniki z twarogiem i wiśniami

    Wareniki z twarogiem i wiśniami

    46 min Łatwy
  • Wareniki z kapustą

    Wareniki z kapustą

    1 godz 23 min Łatwy
  • Wareniki z mięsem i kapustą

    Wareniki z mięsem i kapustą

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu