Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wareniki z kapustą
Dodaj do CookBook

Wareniki z kapustą

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajko Zobacz naszą wskazówkę
0.67  szklanka
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
500  g
Kapusta biała
500  g
Kapusta kiszona
1  łyżka
Bulion warzywny lub drobiowy WINIARY
2 
Cebula
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.1 g
Wartość energetyczna
135.7 kcal
Tłuszcze
2.7 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi wareniki są daniem pochodzącym z kuchni ukraińskiej. To właśnie stamtąd się wywodzą i tam są najbardziej popularne. Ale z pewnością posmakują wszystkim fanom pierogów i dań mącznych, których znaleźć można prawie we wszystkich krajach. Wareniki ukraińskie to propozycja na niedrogi, bezmięsny obiad, który przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Zobacz, jak zrobić varenyky z kapustą i zaskocz swoich bliskich ciekawym obiadem, który szybko zniknie z talerzy.

Na początek szczypta informacji czym właściwie są wareniki ukraińskie. Pierogi wareniki lub też inaczej varenyky to średniej wielkości pierogi (gotowane lub smażone na głębokim tłuszczu), które nadziewa się rozmaitymi farszami i podaje jako danie główne albo dodatek do zup. Zwykle serwuje się je np. do czystego barszczu czerwonego lub esencjonalnego bulionu. Ale mogą też być samodzielnym posiłkiem – wtedy podaje się je z okrasą z masła i cebulki lub boczku albo z dodatkiem kwaśnej śmietany. Wareniki z kapustą to bezmięsna wersja tych pierogów – w sam raz nie tylko dla wegetarian. Z apetytem zjedzą je także miłośnicy mięsnych potraw.

Wareniki ukraińskie (varenyky) przygotowuje się podobnie do znanych w Polsce pierogów, np. tych z kaszą, grzybami czy z mięsem. Pierwszym, bardzo ważnym elementem tej potrawy jest oczywiście ciasto. Zrobisz je z zaledwie z kilku składników: mąki, wody, jajka i odrobiny soli. Jeśli obawiasz się, że jajko sprawi, że ciasto będzie zbyt twarde i mało plastyczne, możesz z niego zrezygnować i dodać więcej wody. Dzięki temu cały przepis będzie nie tylko wegetariański, ale też wegański. W ten sposób z łatwością dopasujesz pierogi wareniki do swoich smaków i zrobisz danie, dokładnie takie, jak lubisz. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić jego smak, do farszu dodaj swoje ulubione zioła albo przyprawy albo podaj wareniki ukraińskie w zupełnie nowy sposób, np. z sosem czosnkowym lub gęstym, aromatycznym sosem grzybowym (w takim wydaniu mogą też zagościć na świątecznym stole).

Jeśli szukasz przepisu, który urozmaici Twoje codzienne menu, a także jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga używania wyszukanych składników, varenyky są w sam raz dla Ciebie! Zainspiruj się naszym pomysłem na wareniki z kapustą i ugotuj to danie dla siebie i swoich bliskich. Zapowiada się pyszny obiad!

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    20 min
    Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
  • Krok 2

    5 min
    Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj. Świeżą kapustę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.
  • Krok 3

    30 min
    Kapustę kiszoną umieść w garnku i dodaj wodę (aby tylko przykryła kapustę). Dodaj bulion WINIARY i gotuj, aż kapusta zmięknie (ok. 20-30 min).
  • Krok 4

    10 min
    Po tym czasie dodaj świeżą kapustę i duś całość ok. 10 min.
  • Krok 5

    2 min
    Po tym czasie kapustę odcedź z nadmiaru płynu. Dodaj usmażoną cebulę oraz dopraw całość solą i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.
  • Krok 6

    10 min
    Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
  • Krok 7

    5 min
    Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.
  • Krok 8

    1 min
    Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.
Wareniki z kapustą

Krok 1 z 8

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.

Wareniki z kapustą

Krok 2 z 8

Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj. Świeżą kapustę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.

Wareniki z kapustą

Krok 3 z 8

Kapustę kiszoną umieść w garnku i dodaj wodę (aby tylko przykryła kapustę). Dodaj bulion WINIARY i gotuj, aż kapusta zmięknie (ok. 20-30 min).

Wareniki z kapustą

Krok 4 z 8

Po tym czasie dodaj świeżą kapustę i duś całość ok. 10 min.

Wareniki z kapustą

Krok 5 z 8

Po tym czasie kapustę odcedź z nadmiaru płynu. Dodaj usmażoną cebulę oraz dopraw całość solą i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Wareniki z kapustą

Krok 6 z 8

Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.

Wareniki z kapustą

Krok 7 z 8

Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.

Wareniki z kapustą

Krok 8 z 8

Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wareniki z twarogiem i wiśniami

    Wareniki z twarogiem i wiśniami

    46 min Łatwy
  • Wareniki z mięsem i kapustą

    Wareniki z mięsem i kapustą

    1 godz 13 min Łatwy
  • Wareniki z ziemniakami

    Wareniki z ziemniakami

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu