Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wareniki z kapustą
95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
6.1g / 16%
Węglowodany
24.1g / 67%
Tłuszcze
2.7g / 16%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wareniki z kapustą

+

Wareniki z kapustą

Wróć

Wareniki z kapustą

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Ukraiński

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajko Zobacz naszą wskazówkę
0.67  szklanka
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
500  g
Kapusta biała
500  g
Kapusta kiszona
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
2 
Cebula
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.07 g
Węglowodany
24.14 g
Tłuszcze
2.68 g
Wartość energetyczna
135.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi wareniki są daniem pochodzącym z kuchni ukraińskiej. To właśnie stamtąd się wywodzą i tam są najbardziej popularne. Ale z pewnością posmakują wszystkim fanom pierogów i dań mącznych, których znaleźć można prawie we wszystkich krajach. Wareniki ukraińskie to propozycja na niedrogi, bezmięsny obiad, który przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Zobacz, jak zrobić varenyky z kapustą i zaskocz swoich bliskich ciekawym obiadem, który szybko zniknie z talerzy.

Na początek szczypta informacji czym właściwie są wareniki ukraińskie. Pierogi wareniki lub też inaczej varenyky to średniej wielkości pierogi (gotowane lub smażone na głębokim tłuszczu), które nadziewa się rozmaitymi farszami i podaje jako danie główne albo dodatek do zup. Zwykle serwuje się je np. do czystego barszczu czerwonego lub esencjonalnego bulionu. Ale mogą też być samodzielnym posiłkiem – wtedy podaje się je z okrasą z masła i cebulki lub boczku albo z dodatkiem kwaśnej śmietany. Wareniki z kapustą to bezmięsna wersja tych pierogów – w sam raz nie tylko dla wegetarian. Z apetytem zjedzą je także miłośnicy mięsnych potraw.

Wareniki ukraińskie (varenyky) przygotowuje się podobnie do znanych w Polsce pierogów, np. tych z kaszą, grzybami czy z mięsem. Pierwszym, bardzo ważnym elementem tej potrawy jest oczywiście ciasto. Zrobisz je z zaledwie z kilku składników: mąki, wody, jajka i odrobiny soli. Jeśli obawiasz się, że jajko sprawi, że ciasto będzie zbyt twarde i mało plastyczne, możesz z niego zrezygnować i dodać więcej wody. Dzięki temu cały przepis będzie nie tylko wegetariański, ale też wegański. W ten sposób z łatwością dopasujesz pierogi wareniki do swoich smaków i zrobisz danie, dokładnie takie, jak lubisz. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić jego smak, do farszu dodaj swoje ulubione zioła albo przyprawy albo podaj wareniki ukraińskie w zupełnie nowy sposób, np. z sosem czosnkowym lub gęstym, aromatycznym sosem grzybowym (w takim wydaniu mogą też zagościć na świątecznym stole).

Jeśli szukasz przepisu, który urozmaici Twoje codzienne menu, a także jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga używania wyszukanych składników, varenyky są w sam raz dla Ciebie! Zainspiruj się naszym pomysłem na wareniki z kapustą i ugotuj to danie dla siebie i swoich bliskich. Zapowiada się pyszny obiad!

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    20 min
    Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
  • Krok 2

    5 min
    Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj. Świeżą kapustę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.
  • Krok 3

    30 min
    Kapustę kiszoną umieść w garnku i dodaj wodę (aby tylko przykryła kapustę). Dodaj bulion WINIARY i gotuj, aż kapusta zmięknie (ok. 20-30 min).
  • Krok 4

    10 min
    Po tym czasie dodaj świeżą kapustę i duś całość ok. 10 min.
  • Krok 5

    2 min
    Po tym czasie kapustę odcedź z nadmiaru płynu. Dodaj usmażoną cebulę oraz dopraw całość solą i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.
  • Krok 6

    10 min
    Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
  • Krok 7

    5 min
    Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.
  • Krok 8

    1 min
    Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.
Wareniki z kapustą

Krok 1 z 8

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.

Wareniki z kapustą

Krok 2 z 8

Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj. Świeżą kapustę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.

Wareniki z kapustą

Krok 3 z 8

Kapustę kiszoną umieść w garnku i dodaj wodę (aby tylko przykryła kapustę). Dodaj bulion WINIARY i gotuj, aż kapusta zmięknie (ok. 20-30 min).

Wareniki z kapustą

Krok 4 z 8

Po tym czasie dodaj świeżą kapustę i duś całość ok. 10 min.

Wareniki z kapustą

Krok 5 z 8

Po tym czasie kapustę odcedź z nadmiaru płynu. Dodaj usmażoną cebulę oraz dopraw całość solą i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Wareniki z kapustą

Krok 6 z 8

Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.

Wareniki z kapustą

Krok 7 z 8

Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.

Wareniki z kapustą

Krok 8 z 8

Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wareniki z twarogiem i wiśniami

    Wareniki z twarogiem i wiśniami

    46 min Łatwy
  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy
  • Szybka pizza z patelni

    Szybka pizza z patelni

    26 min Łatwy
  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu