Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wareniki z mięsem i kapustą
Dodaj do CookBook

Wareniki z mięsem i kapustą

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajka
0.67  szklanka
Woda ciepła
0.5  łyżeczka
Sól
500  g
Ugotowane mięso np. wołowina lub wieprzowina z rosołu
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
300  g
Kapusta kiszona
2 
Cebula duża
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.6 g
Wartość energetyczna
604.9 kcal
Tłuszcze
50.8 g
Białko
21.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Niemal każdy kraj ma swój własny przepis na pierogi. Różnią się one kształtem, wielkością, nadzieniem, ale zwykle bazą jest podobne – miękkie i elastyczne ciasto, którym otulony jest farsz. Pierogi wareniki wywodzą się z kuchni ukraińskiej i szybko zyskują sobie fanów w innych regionach, zwłaszcza w miejscach, gdzie potrawy mączne są znane i lubiane prawie przez każdego.

Wareniki z mięsem i kapustą to sycące, aromatyczne danie – w sam raz na obiad lub podwieczorek. Te średniej wielkości pierogi mogą być serwowane na wiele sposobów (gotowane lub smażone) i podawane z różnymi dodatkami. Pierogi wareniki, znane też jako varenyky to samodzielne danie lub dodatek do zup, np. do czystego barszczu albo wyrazistego w smaku bulionu – wtedy robi się je w nieco mniejszym rozmiarze, żeby łatwiej było je jeść. Ale to nie wszystko. Jako osobny posiłek podaje się je z dodatkiem masła, okrasy z cebulki lub boczku albo kwaśną śmietaną. Wareniki ukraińskie występują też w wersji na słodko - wtedy sprawdzą się też jako smaczny, domowy deser, zamiast ciasta czy sklepowych słodyczy. Wybierz swoją ulubioną wersję i zaskocz swoich bliskich tą smaczną potrawą, inspirowaną kuchnią naszych sąsiadów.

Pierogi wareniki przygotowuje się podobnie do znanych nam pierogów. Ciasto zrobisz z mąki, wody, jajka i odrobiny soli. Musi być ono miękkie, elastyczne i łatwe do formowania – wtedy nie rozpadnie się podczas nadziewania ani w czasie gotowania lub smażenia. Początkowo wareniki ukraińskie nadziewane były głównie ziemniakami, ziemniakami i serem lub samą kaszą. Dodawano do nich produkty, które były tanie i łatwo dostępne w niemal każdym domu. To sprawiało, że było to pożywne danie dla całej rodziny, które można przygotować w większej ilości, gdy ktoś miał ochotę na dokładkę. Teraz pomysłów na wareniki jest znacznie więcej. Dziś prezentujemy przepis na wytrawne wareniki z mięsem i kapustą. W ten prosty sposób przygotujesz posiłek w stylu zero waste i wykorzystasz gotowane mięso, które zostało z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Nadal dobrze jest przygotować to danie z większej ilości składników – z powodzeniem można je mrozić i mieć gotowy obiad, gdy nie będzie czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni.

Zainspiruj się naszym przepisem na wareniki z mięsem i kapustą i przygotuj to danie dla swoich bliskich. To będzie smaczny, rodzinny obiad, który szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jakie to proste!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    20 min
    Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
  • Krok 2

    30 min
    Kapustę kiszoną odciśnij lekko i posiekaj. Umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj, aż będzie miękka ok. 20-30 min. Po tym czasie odstaw do przestudzenia. Kapustę odcedź z nadmiaru płynu.
  • Krok 3

    2 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.
  • Krok 4

    5 min
    Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Dodaj usmażoną cebulę, kiszoną kapustę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw bulionem WINIARY, solą i solidną ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
  • Krok 6

    5 min
    Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.
  • Krok 7

    1 min
    Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.
Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 1 z 7

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 2 z 7

Kapustę kiszoną odciśnij lekko i posiekaj. Umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj, aż będzie miękka ok. 20-30 min. Po tym czasie odstaw do przestudzenia. Kapustę odcedź z nadmiaru płynu.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 3 z 7

Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 4 z 7

Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Dodaj usmażoną cebulę, kiszoną kapustę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw bulionem WINIARY, solą i solidną ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 5 z 7

Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 6 z 7

Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 7 z 7

Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wareniki z twarogiem i wiśniami

    Wareniki z twarogiem i wiśniami

    46 min Łatwy
  • Wareniki z kapustą

    Wareniki z kapustą

    1 godz 23 min Łatwy
  • Wareniki z ziemniakami

    Wareniki z ziemniakami

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu