Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wareniki z mięsem i kapustą
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
21.7g / 14%
Węglowodany
14.6g / 9%
Tłuszcze
50.8g / 76%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wareniki z mięsem i kapustą

+

Wareniki z mięsem i kapustą

Wróć

Wareniki z mięsem i kapustą

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajka
0.67  szklanka
Woda ciepła
0.5  łyżeczka
Sól
500  g
Ugotowane mięso np. wołowina lub wieprzowina z rosołu
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
300  g
Kapusta kiszona
2 
Cebula duża
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.7 g
Węglowodany
14.61 g
Tłuszcze
50.77 g
Wartość energetyczna
604.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Niemal każdy kraj ma swój własny przepis na pierogi. Różnią się one kształtem, wielkością, nadzieniem, ale zwykle bazą jest podobne – miękkie i elastyczne ciasto, którym otulony jest farsz. Pierogi wareniki wywodzą się z kuchni ukraińskiej i szybko zyskują sobie fanów w innych regionach, zwłaszcza w miejscach, gdzie potrawy mączne są znane i lubiane prawie przez każdego.

Wareniki z mięsem i kapustą to sycące, aromatyczne danie – w sam raz na obiad lub podwieczorek. Te średniej wielkości pierogi mogą być serwowane na wiele sposobów (gotowane lub smażone) i podawane z różnymi dodatkami. Pierogi wareniki, znane też jako varenyky to samodzielne danie lub dodatek do zup, np. do czystego barszczu albo wyrazistego w smaku bulionu – wtedy robi się je w nieco mniejszym rozmiarze, żeby łatwiej było je jeść. Ale to nie wszystko. Jako osobny posiłek podaje się je z dodatkiem masła, okrasy z cebulki lub boczku albo kwaśną śmietaną. Wareniki ukraińskie występują też w wersji na słodko - wtedy sprawdzą się też jako smaczny, domowy deser, zamiast ciasta czy sklepowych słodyczy. Wybierz swoją ulubioną wersję i zaskocz swoich bliskich tą smaczną potrawą, inspirowaną kuchnią naszych sąsiadów.

Pierogi wareniki przygotowuje się podobnie do znanych nam pierogów. Ciasto zrobisz z mąki, wody, jajka i odrobiny soli. Musi być ono miękkie, elastyczne i łatwe do formowania – wtedy nie rozpadnie się podczas nadziewania ani w czasie gotowania lub smażenia. Początkowo wareniki ukraińskie nadziewane były głównie ziemniakami, ziemniakami i serem lub samą kaszą. Dodawano do nich produkty, które były tanie i łatwo dostępne w niemal każdym domu. To sprawiało, że było to pożywne danie dla całej rodziny, które można przygotować w większej ilości, gdy ktoś miał ochotę na dokładkę. Teraz pomysłów na wareniki jest znacznie więcej. Dziś prezentujemy przepis na wytrawne wareniki z mięsem i kapustą. W ten prosty sposób przygotujesz posiłek w stylu zero waste i wykorzystasz gotowane mięso, które zostało z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Nadal dobrze jest przygotować to danie z większej ilości składników – z powodzeniem można je mrozić i mieć gotowy obiad, gdy nie będzie czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni.

Zainspiruj się naszym przepisem na wareniki z mięsem i kapustą i przygotuj to danie dla swoich bliskich. To będzie smaczny, rodzinny obiad, który szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jakie to proste!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    20 min
    Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
  • Krok 2

    30 min
    Kapustę kiszoną odciśnij lekko i posiekaj. Umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj, aż będzie miękka ok. 20-30 min. Po tym czasie odstaw do przestudzenia. Kapustę odcedź z nadmiaru płynu.
  • Krok 3

    2 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.
  • Krok 4

    5 min
    Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Dodaj usmażoną cebulę, kiszoną kapustę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw bulionem WINIARY, solą i solidną ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
  • Krok 6

    5 min
    Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.
  • Krok 7

    1 min
    Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.
Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 1 z 7

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 2 z 7

Kapustę kiszoną odciśnij lekko i posiekaj. Umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj, aż będzie miękka ok. 20-30 min. Po tym czasie odstaw do przestudzenia. Kapustę odcedź z nadmiaru płynu.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 3 z 7

Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 4 z 7

Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Dodaj usmażoną cebulę, kiszoną kapustę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw bulionem WINIARY, solą i solidną ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 5 z 7

Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 6 z 7

Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 7 z 7

Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wareniki z twarogiem i wiśniami

    Wareniki z twarogiem i wiśniami

    46 min Łatwy
  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi wegetariańskie

    Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Pierogi zero waste z mięsem

    Pierogi zero waste z mięsem

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu