Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika
Dodaj do CookBook

Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika

(0)
54 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Buraki (najlepiej ćwikłowe lub kolorowe)
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
2 
Marchewka
300  g
Młode ziemniaki
trochę
Kumin mielony
2  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Pestki słonecznika
0.5  pęczek
Cebula dymka lub gruby szczypior
20  g
Ser feta (opcjonalnie)
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.4 g
Wartość energetyczna
294.9 kcal
Tłuszcze
13.7 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz proste przepisy, które nie wymagają zbyt wiele pracy? Świetnie się składa, bo mamy pomysł w sam raz dla Ciebie. Co powiesz na pieczone buraki z marchewką i ziemniakami posypane prażonymi pestkami słonecznika? Taki wegetariański posiłek nie kosztuje wiele, a jego smak jest niebanalny! Takie danie możesz przygotować, wykorzystując też inne składniki, które akurat masz w swojej kuchni. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty i Twoi bliscy zjedzą smaczny, domowy obiad.


Jednogarnkowe danie z piekarnika

Do przygotowania tej potrawy nie potrzebujesz trudno dostępnych składników. Dobrze sprawdzą się warzywa, które masz pod ręką. U nas są to buraki, marchewki i ziemniaki, ale jeśli masz w lodówce np. kilka pieczarek, kawałek papryki czy cebulę – też możesz je dodać.

Zrobienie tego dania nie sprawi Ci kłopotu. Wystarczy pokroić warzywa w kostkę, dodać do nich oliwę i bulion warzywny WINIARY, a następnie całość zapiekać w piekarniku. Pod koniec pieczenia dodaj fetę i prażone pestki słonecznika. Tuż przed podaniem, warzywną zapiekankę możesz posypać posiekaną dymką lub innymi, ulubionymi ziołami. Smacznego!

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    8 min
    Warzywa pokrój na duże kawałki. Wymieszaj z bulionem warzywnym WINIARY i oliwą. Dopraw pieprzem i granulowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    45 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 45 min. Pod koniec pieczenia posyp pokruszoną fetą i prażonymi pestkami słonecznika.
  • Krok 3

    1 min
    Podawaj posypane świeżą, posiekaną dymką.
Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika

Krok 1 z 3

Warzywa pokrój na duże kawałki. Wymieszaj z bulionem warzywnym WINIARY i oliwą. Dopraw pieprzem i granulowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.

Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika

Krok 2 z 3

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 45 min. Pod koniec pieczenia posyp pokruszoną fetą i prażonymi pestkami słonecznika.

Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika

Krok 3 z 3

Podawaj posypane świeżą, posiekaną dymką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Pieczone warzywa korzeniowe

    Pieczone warzywa korzeniowe

    45 min Średni
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Pieczone rzodkiewki

    Pieczone rzodkiewki

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu