Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Twoi bliscy są fanami zup i szukasz przepisu, który urozmaici wasze codzienne posiłki? Mamy coś w sam raz dla was! Przygotowaliśmy przepis na zupę ziemniaczaną z maślanką i boczkiem. To zaskakujące, pełne smaku i jednocześnie dość delikatne danie, które może na stałe wpisać się w Twoje menu. Sprawdź, jak przygotować tę zupę krok po kroku.
Zupa ziemniaczana - przepis
Gotowanie zup kojarzy Ci się z trudnym i czasochłonnym zadaniem? Nic bardziej mylnego. Naszą zupę zrobisz w nieco pół godziny. Nie potrzebujesz też drogich czy trudnodostępnych składników. Wystarczą warzywa, które kupisz na bazarku lub w warzywniaku, do tego przyprawy i boczek lub kiełbaska (możesz wykorzystać to, co akurat masz w lodówce, żeby nic się nie zmarnowało). Całość zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym WINIARY oraz maślanką. Tuż przed podaniem dekorujemy pachnącym koperkiem.
Zupę ziemniaczaną z maślanką i boczkiem możesz przygotować o każdej porze roku – zimą i jesienią podawaj ją tuż po ugotowaniu. Latem i wiosną możesz chwilę poczekać i podać ją, gdy trochę ostygnie. Taka wersja sprawdzi się szczególnie w czasie ciepłych dni. Smacznego!
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Boczek pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i też pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w półtalarki, a cebulę - w kostkę.
Krok 2
5 min
W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć boczek z cebulą. Smaż, aż cebula zmięknie, a boczek lekko się zarumieni.
Krok 3
10 min
Dodaj marchewkę, majeranek, ziele angielskie i listek laurowy. Całość zalej 0,5 l wody. Dodaj kostkę bulionową WINIARY oraz ziemniaki. Zagotuj.
Krok 4
15 min
Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj maślankę i gotuj kolejne 10 min. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
Krok 1
z
4
Boczek pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i też pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w półtalarki, a cebulę - w kostkę.
Krok 2
z
4
W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć boczek z cebulą. Smaż, aż cebula zmięknie, a boczek lekko się zarumieni.
Krok 3
z
4
Dodaj marchewkę, majeranek, ziele angielskie i listek laurowy. Całość zalej 0,5 l wody. Dodaj kostkę bulionową WINIARY oraz ziemniaki. Zagotuj.
Krok 4
z
4
Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj maślankę i gotuj kolejne 10 min. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0