Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczonki

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
0.5 kg
Kiełbasa Śląska
100 g
Boczek wędzony
3 
Marchewka
2 
Buraki
2 
Cebula
125 g
Margaryna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
115.39 g
Węglowodany
180.85 g
Tłuszcze
277.38 g
Wartość energetyczna
3643.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki kroimy na cztery części lub więcej w zależności od ich wielkości.
Krok 2
15 min
Kiełbasę, boczek, marchew i buraki kroimy w półplasterki lub plasterki, cebulę w piórka
Krok 3
5 min
Wszystkie składniki układamy warstwami w garnku zaczynając od plastrów boczku.
Krok 4
4 min
Układamy kolejno: ziemniaki, marchewkę, buraki, cebulkę i tak do wyczerpania składników. Każdą warstwę odrobinę przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
60 min
Na wierzch kładziemy margarynę w plastrach i wkładamy do ogniska. Możemy również zapiec w piekarniku w 150 stopniach w czasie ok 60 min
Krok 6
1 min
Pieczonki świetnie smakują z zimnym kefirem.
Pieczonki

Krok 1 z 6

Ziemniaki kroimy na cztery części lub więcej w zależności od ich wielkości.

Pieczonki

Krok 2 z 6

Kiełbasę, boczek, marchew i buraki kroimy w półplasterki lub plasterki, cebulę w piórka

Pieczonki

Krok 3 z 6

Wszystkie składniki układamy warstwami w garnku zaczynając od plastrów boczku.

Pieczonki

Krok 4 z 6

Układamy kolejno: ziemniaki, marchewkę, buraki, cebulkę i tak do wyczerpania składników. Każdą warstwę odrobinę przyprawiamy solą i pieprzem.

Pieczonki

Krok 5 z 6

Na wierzch kładziemy margarynę w plastrach i wkładamy do ogniska. Możemy również zapiec w piekarniku w 150 stopniach w czasie ok 60 min

Pieczonki

Krok 6 z 6

Pieczonki świetnie smakują z zimnym kefirem.

Pieczonki to potrawa z ziemniaków pokrojonych w kostkę lub talarki, kiełbasy, boczku i warzyw – najczęściej buraków i marchwi. Pieczonki tradycyjnie pochodzą ze Śląska, a najlepiej smakują, gdy potrawę przyrządzamy w ognisku w żeliwnym kociołku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika