Pieczonki to atrakcyjna propozycja dla każdego miłośnika dań jednogarnkowych. Potrawa wywodzi się ze Śląska, stąd również popularna jest inna nazwa - "pieczonki śląskie". Podobnie jak inne przepisy z tego regionu charakteryzuje się prostym przygotowaniem. Kiedyś takie danie podawało się jako posiłek regeneracyjny po całym dniu pracy. Musiało więc był bardzo treściwe, żeby pomóc uzupełnić energię po całym dniu.
Do tradycyjnego przepisu potrzebny będzie kociołek, jednak w warunkach domowych wystarczy wysoki żeliwny garnek lub większa brytfanna. W jednym naczyniu miesza się składniki mięsne oraz warzywa, które układane warstwami, tworząc aromatyczną kompozycję. Potrawa nie tylko pozwoli każdemu najeść się do syta, ale jeszcze świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Obecnie przepis na pieczonki można znaleźć w wielu różnych wersjach. Być może to dlatego, że każda gospodyni domowa miała własną wizję co do właściwych proporcji oraz doboru składników. Te zresztą mogły się zmieniać w zależności od tego, co akurat było dostępne. Stałą bazę do tego dania stanowi boczek, kiełbasa oraz ziemniaki i cebula - jak w większości zapiekanek. Co jeszcze dodać? Proponujemy marchewkę i buraki. Wiadomo jednak, że istnieją także alternatywne pomysły z wykorzystaniem surowej kapusty lub kapusty kiszonej. Gdy przygotowujesz pieczonki w garnku, liście kapusty umieszcza się na dnie i po bokach naczynia wysmarowanego wcześniej smalcem. W wersji bez kapusty wkładanie składników do kociołka lub do garnka zaczyna się od plastrów boczku.
Żeby danie wyszło naprawdę smacznie, należy zadbać o odpowiednie zioła i przyprawy. Możesz stworzyć mieszankę wedle swojego uznania, jednak znacznie łatwiej będzie użyć gotowego produktu, jakim jest WINIARY POMYSŁ NA... Chłopski Garnek. W jednym opakowaniu znajduje się gotowa kompozycja suszonych warzyw, majeranku, pietruszki, tymianku, czosnku i bazylii. Polecamy to rozwiązanie, ponieważ wychodzi świetnie za każdym razem. Wystarczy obtoczyć składniki w tym miksie przypraw i o przyjemny, wyrazisty smak można być spokojnym.
Pieczonki to proste, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Kojarzy się z ogniskiem i wspólnym biesiadowaniem w przyjemnej, rodzinnej atmosferze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przygotować ten regionalny przepis dla jednej osoby. Zawsze można podzielić potrawę na porcje i zajadać przez kilka dni. Zarówno na świeżo, jak i po podgrzaniu w późniejszym czasie, smakuje równie dobrze. W tym drugim przypadku można dołożyć także na wierzch odrobinę startego żółtego sera. Wtedy dodatkowo potrawa będzie ciągnąca. Wiele osób radzi, by gotowe pieczonki podawać z kefirem - smakują wtedy wyjątkowo dobrze!