Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczonki - przepis idealny
Dodaj do CookBook

Pieczonki - przepis idealny

(1)
1 godz 46 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... Chłopski garnek
1  kg
Ziemniaki
0.5  kg
Kiełbasa Śląska
100  g
Boczek wędzony
3 
Marchewka
2 
Buraki
2 
Cebula
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.8 g
Wartość energetyczna
358.5 kcal
Tłuszcze
22.3 g
Białko
14.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczonki to atrakcyjna propozycja dla każdego miłośnika dań jednogarnkowych. Potrawa wywodzi się ze Śląska, stąd również popularna jest inna nazwa - "pieczonki śląskie". Podobnie jak inne przepisy z tego regionu charakteryzuje się prostym przygotowaniem. Kiedyś takie danie podawało się jako posiłek regeneracyjny po całym dniu pracy. Musiało więc był bardzo treściwe, żeby pomóc uzupełnić energię po całym dniu.

 

Do tradycyjnego przepisu potrzebny będzie kociołek, jednak w warunkach domowych wystarczy wysoki żeliwny garnek lub większa brytfanna. W jednym naczyniu miesza się składniki mięsne oraz warzywa, które układane warstwami, tworząc aromatyczną kompozycję. Potrawa nie tylko pozwoli każdemu najeść się do syta, ale jeszcze świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.

 

Obecnie przepis na pieczonki można znaleźć w wielu różnych wersjach. Być może to dlatego, że każda gospodyni domowa miała własną wizję co do właściwych proporcji oraz doboru składników. Te zresztą mogły się zmieniać w zależności od tego, co akurat było dostępne. Stałą bazę do tego dania stanowi boczek, kiełbasa oraz ziemniaki i cebula - jak w większości zapiekanek. Co jeszcze dodać? Proponujemy marchewkę i buraki. Wiadomo jednak, że istnieją także alternatywne pomysły z wykorzystaniem surowej kapusty lub kapusty kiszonej. Gdy przygotowujesz pieczonki w garnku, liście kapusty umieszcza się na dnie i po bokach naczynia wysmarowanego wcześniej smalcem. W wersji bez kapusty wkładanie składników do kociołka lub do garnka zaczyna się od plastrów boczku.

 

Żeby danie wyszło naprawdę smacznie, należy zadbać o odpowiednie zioła i przyprawy. Możesz stworzyć mieszankę wedle swojego uznania, jednak znacznie łatwiej będzie użyć gotowego produktu, jakim jest WINIARY POMYSŁ NA... Chłopski Garnek. W jednym opakowaniu znajduje się gotowa kompozycja suszonych warzyw, majeranku, pietruszki, tymianku, czosnku i bazylii. Polecamy to rozwiązanie, ponieważ wychodzi świetnie za każdym razem. Wystarczy obtoczyć składniki w tym miksie przypraw i o przyjemny, wyrazisty smak można być spokojnym.

 

Pieczonki to proste, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Kojarzy się z ogniskiem i wspólnym biesiadowaniem w przyjemnej, rodzinnej atmosferze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przygotować ten regionalny przepis dla jednej osoby. Zawsze można podzielić potrawę na porcje i zajadać przez kilka dni. Zarówno na świeżo, jak i po podgrzaniu w późniejszym czasie, smakuje równie dobrze. W tym drugim przypadku można dołożyć także na wierzch odrobinę startego żółtego sera. Wtedy dodatkowo potrawa będzie ciągnąca. Wiele osób radzi, by gotowe pieczonki podawać z kefirem - smakują wtedy wyjątkowo dobrze!

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki pokrój na cztery części lub więcej - w zależności od ich wielkości.
  • Krok 2

    10 min
    Kiełbasę, boczek, marchew i buraki pokrój w półplasterki lub plasterki, cebulę - w piórka.
  • Krok 3

    2 min
    Obtocz warzywa w mieszance Pomysł na… Chłopski Garnek WINIARY.
  • Krok 4

    4 min
    Wszystkie składniki ułóż warstwami w garnku, zaczynając od plastrów boczku.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie układaj kolejno: ziemniaki, marchewkę, buraki, kiełbasę, cebulkę i tak do wyczerpania składników.
  • Krok 6

    80 min
    Naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową bądź przykrywką i włóż do ogniska. Można również zapiec w naczyniu do zapiekania. W piekarniku pieczemy całość w 170 stopniach w czasie ok. 80-90 min.
Pieczonki - przepis idealny

Krok 1 z 6

Ziemniaki pokrój na cztery części lub więcej - w zależności od ich wielkości.

Pieczonki - przepis idealny

Krok 2 z 6

Kiełbasę, boczek, marchew i buraki pokrój w półplasterki lub plasterki, cebulę - w piórka.

Pieczonki - przepis idealny

Krok 3 z 6

Obtocz warzywa w mieszance Pomysł na… Chłopski Garnek WINIARY.

Pieczonki - przepis idealny

Krok 4 z 6

Wszystkie składniki ułóż warstwami w garnku, zaczynając od plastrów boczku.

Pieczonki - przepis idealny

Krok 5 z 6

Następnie układaj kolejno: ziemniaki, marchewkę, buraki, kiełbasę, cebulkę i tak do wyczerpania składników.

Pieczonki - przepis idealny

Krok 6 z 6

Naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową bądź przykrywką i włóż do ogniska. Można również zapiec w naczyniu do zapiekania. W piekarniku pieczemy całość w 170 stopniach w czasie ok. 80-90 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Ależ policzek i jednocześnie błąd w waszym wpisie!

Nie żadne pieczonki "śląskie"... Nie odrobiliście lekcji :( To jest danie z Zagłębia Dąbrowskiego (wsch. małopolski). W woj. śląskim to ma bardzo duże znaczenie.
MarcinnnnNNNnnNNx (niezweryfikowany) 04/05/2025-10:19 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczonki z kociołka na grillu

    Pieczonki z kociołka na grillu

    1 godz 52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu