Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczonki z kociołka na grillu

0
111 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75 główka
Młoda kapusta biała
5 
Młoda marchewka
2 
Korzeń pietruszki
1 
Seler naciowy
6 
Ziemniaki
50 dag
Boczek wędzony
45 dag
Kiełbasa Śląska
1 pęczek
Pietruszka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
28.13 g
Węglowodany
35.88 g
Tłuszcze
61.56 g
Wartość energetyczna
786.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

111 min
Krok 1
20 min
Kociołek wykładamy folią aluminiową. Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy. Pietruszkę, seler i marchewkę kroimy w słupki bądź pomagamy sobie robotem kuchennym przy pomocy noży o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w plasterki. Boczek kroimy i kiełbasę w plasterki.
Krok 2
10 min
W saganku układamy warstwami kapustę, następnie warstwę marchew z selerem i pietruszką. Układamy warstwę ziemniaków (solimy i pieprzymy tę warstwę), następnie układamy warstwę zielonej pietruszki oraz kiełbasy i boczku. Warstwy powtarzamy, aż saganek będzie zapełniony.
Krok 3
80 min
Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i nakrywamy saganek przykrywką od niego. Trzymamy na średnim ogniu przez około 70-80 minut. Po około 60 minutach warto sprawdzić, czy warzywa już dochodzą.
Krok 4
1 min
Podajemy na gorąco tuż po ściągnięciu saganka z grilla.
Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 1 z 4

Kociołek wykładamy folią aluminiową. Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy. Pietruszkę, seler i marchewkę kroimy w słupki bądź pomagamy sobie robotem kuchennym przy pomocy noży o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w plasterki. Boczek kroimy i kiełbasę w plasterki.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 2 z 4

W saganku układamy warstwami kapustę, następnie warstwę marchew z selerem i pietruszką. Układamy warstwę ziemniaków (solimy i pieprzymy tę warstwę), następnie układamy warstwę zielonej pietruszki oraz kiełbasy i boczku. Warstwy powtarzamy, aż saganek będzie zapełniony.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 3 z 4

Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i nakrywamy saganek przykrywką od niego. Trzymamy na średnim ogniu przez około 70-80 minut. Po około 60 minutach warto sprawdzić, czy warzywa już dochodzą.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 4 z 4

Podajemy na gorąco tuż po ściągnięciu saganka z grilla.

Pieczonki z kociołka na grillu to absolutny hit, który niejednokrotnie przywoła Ci na myśl smak lata. Zobacz, jak stworzyć to jednogarnkowe i aromatyczne danie. Pieczone warzywa połączone z wędzonym boczkiem i kiełbasą śląską podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem świeżych kromek chleba.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika