Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczonki z kociołka na grillu
Dodaj do CookBook

Pieczonki z kociołka na grillu

(0)
1 godz 52 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... Chłopski garnek
300  ml
Woda
0.5  główka
Młoda kapusta biała
2.5 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
0.5 
Seler naciowy
3 
Ziemniaki
250  g
Boczek wędzony
225  g
Kiełbasa
0.5  pęczek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
57.3 g
Wartość energetyczna
885.2 kcal
Tłuszcze
58.2 g
Białko
35.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczonki z kociołka na grillu to absolutny hit, który niejednokrotnie przywoła Ci na myśl smak lata. Zobacz, jak stworzyć to jednogarnkowe i aromatyczne danie. Pieczone warzywa połączone z wędzonym boczkiem i kiełbasą śląską podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem świeżych kromek chleba. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to danie razem z nami!

Nie wiesz, jak zrobić pieczonki w kociołku? Już podpowiadamy! Najpierw pokrój wszystkie warzywa i mięso w kostkę, słupki lub talarki, a potem układaj je w naczyniu odpornym na wysokie temperatury. Gdy wszystkie składniki znajdą się w kociołku, umieść go na ogniu lub na grillu. Teraz pozostaje już tylko czekać. Przygotowanie tej potrawy wymaga nieco cierpliwości i czasu – danie powinno być gotowe po ok. 70-80 minutach. Po godzinie warto sprawdzić czy warzywa są już miękkie. Pieczonki z kociołka podawaj na gorąco, tuż po zdjęciu z ognia.

To danie to świetny sposób na gotowanie bez marnowania – możesz wykorzystać dowolne warzywa, mięso i przyprawy, które akurat masz w swojej kuchni. Dzięki temu za każdym razem możesz przygotować nieco inną wersję tego prostego dania.

Masz chęć ugotować coś nowego dla siebie i swoich bliskich? Wypróbuj nasz przepis na pieczonki z kociołka, które mogą zaskoczyć Twoich bliskich.

Przygotowanie

112 min
  • Krok 1

    20 min
    Kociołek lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy. Pietruszkę, seler i marchewkę kroimy w słupki bądź pomagamy sobie robotem kuchennym przy pomocy noży o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w plasterki. Boczek kroimy i kiełbasę w plasterki.
  • Krok 2

    10 min
    W saganku układamy warstwami kapustę, następnie warstwę marchew z selerem i pietruszką. Układamy warstwę ziemniaków (solimy i pieprzymy tę warstwę), następnie układamy warstwę zielonej pietruszki oraz kiełbasy i boczku. Warstwy powtarzamy, aż saganek będzie zapełniony.
  • Krok 3

    1 min
    Opakowanie Pomysłu Na…Chłopski Garnek WINIARY rozpuszczamy w 300ml wody. Następnie zalewamy nim wszystkie przygotowane warstwy w saganku/ naczyniu żaroodpornym.
  • Krok 4

    80 min
    Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i nakrywamy saganek przykrywką od niego. Trzymamy na średnim ogniu przez około 70-80 minut. Po około 60 minutach warto sprawdzić, czy warzywa już dochodzą.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy na gorąco tuż po ściągnięciu saganka z grilla.
Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 1 z 5

Kociołek lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy. Pietruszkę, seler i marchewkę kroimy w słupki bądź pomagamy sobie robotem kuchennym przy pomocy noży o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w plasterki. Boczek kroimy i kiełbasę w plasterki.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 2 z 5

W saganku układamy warstwami kapustę, następnie warstwę marchew z selerem i pietruszką. Układamy warstwę ziemniaków (solimy i pieprzymy tę warstwę), następnie układamy warstwę zielonej pietruszki oraz kiełbasy i boczku. Warstwy powtarzamy, aż saganek będzie zapełniony.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 3 z 5

Opakowanie Pomysłu Na…Chłopski Garnek WINIARY rozpuszczamy w 300ml wody. Następnie zalewamy nim wszystkie przygotowane warstwy w saganku/ naczyniu żaroodpornym.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 4 z 5

Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i nakrywamy saganek przykrywką od niego. Trzymamy na średnim ogniu przez około 70-80 minut. Po około 60 minutach warto sprawdzić, czy warzywa już dochodzą.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 5 z 5

Podajemy na gorąco tuż po ściągnięciu saganka z grilla.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczonki - przepis idealny

    Pieczonki - przepis idealny

    1 godz 46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu