Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pieczonki z kociołka na grillu
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
35.7g / 16%
Węglowodany
57.3g / 25%
Tłuszcze
58.2g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczonki z kociołka na grillu

+

Pieczonki z kociołka na grillu

Wróć

Pieczonki z kociołka na grillu

(0)
1 godz 52 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... Chłopski garnek
300  ml
Woda
0.5  główka
Młoda kapusta biała
2.5 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
0.5 
Seler naciowy
3 
Ziemniaki
250  g
Boczek wędzony
225  g
Kiełbasa
0.5  pęczek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.69 g
Węglowodany
57.28 g
Tłuszcze
58.23 g
Wartość energetyczna
885.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczonki z kociołka na grillu to absolutny hit, który niejednokrotnie przywoła Ci na myśl smak lata. Zobacz, jak stworzyć to jednogarnkowe i aromatyczne danie. Pieczone warzywa połączone z wędzonym boczkiem i kiełbasą śląską podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem świeżych kromek chleba. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to danie razem z nami!

Nie wiesz, jak zrobić pieczonki w kociołku? Już podpowiadamy! Najpierw pokrój wszystkie warzywa i mięso w kostkę, słupki lub talarki, a potem układaj je w naczyniu odpornym na wysokie temperatury. Gdy wszystkie składniki znajdą się w kociołku, umieść go na ogniu lub na grillu. Teraz pozostaje już tylko czekać. Przygotowanie tej potrawy wymaga nieco cierpliwości i czasu – danie powinno być gotowe po ok. 70-80 minutach. Po godzinie warto sprawdzić czy warzywa są już miękkie. Pieczonki z kociołka podawaj na gorąco, tuż po zdjęciu z ognia.

To danie to świetny sposób na gotowanie bez marnowania – możesz wykorzystać dowolne warzywa, mięso i przyprawy, które akurat masz w swojej kuchni. Dzięki temu za każdym razem możesz przygotować nieco inną wersję tego prostego dania.

Masz chęć ugotować coś nowego dla siebie i swoich bliskich? Wypróbuj nasz przepis na pieczonki z kociołka, które mogą zaskoczyć Twoich bliskich.

Przygotowanie

112 min
  • Krok 1

    20 min
    Kociołek lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy. Pietruszkę, seler i marchewkę kroimy w słupki bądź pomagamy sobie robotem kuchennym przy pomocy noży o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w plasterki. Boczek kroimy i kiełbasę w plasterki.
  • Krok 2

    10 min
    W saganku układamy warstwami kapustę, następnie warstwę marchew z selerem i pietruszką. Układamy warstwę ziemniaków (solimy i pieprzymy tę warstwę), następnie układamy warstwę zielonej pietruszki oraz kiełbasy i boczku. Warstwy powtarzamy, aż saganek będzie zapełniony.
  • Krok 3

    1 min
    Opakowanie Pomysłu Na…Chłopski Garnek WINIARY rozpuszczamy w 300ml wody. Następnie zalewamy nim wszystkie przygotowane warstwy w saganku/ naczyniu żaroodpornym.
  • Krok 4

    80 min
    Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i nakrywamy saganek przykrywką od niego. Trzymamy na średnim ogniu przez około 70-80 minut. Po około 60 minutach warto sprawdzić, czy warzywa już dochodzą.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy na gorąco tuż po ściągnięciu saganka z grilla.
Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 1 z 5

Kociołek lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy. Pietruszkę, seler i marchewkę kroimy w słupki bądź pomagamy sobie robotem kuchennym przy pomocy noży o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w plasterki. Boczek kroimy i kiełbasę w plasterki.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 2 z 5

W saganku układamy warstwami kapustę, następnie warstwę marchew z selerem i pietruszką. Układamy warstwę ziemniaków (solimy i pieprzymy tę warstwę), następnie układamy warstwę zielonej pietruszki oraz kiełbasy i boczku. Warstwy powtarzamy, aż saganek będzie zapełniony.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 3 z 5

Opakowanie Pomysłu Na…Chłopski Garnek WINIARY rozpuszczamy w 300ml wody. Następnie zalewamy nim wszystkie przygotowane warstwy w saganku/ naczyniu żaroodpornym.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 4 z 5

Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i nakrywamy saganek przykrywką od niego. Trzymamy na średnim ogniu przez około 70-80 minut. Po około 60 minutach warto sprawdzić, czy warzywa już dochodzą.

Pieczonki z kociołka na grillu

Krok 5 z 5

Podajemy na gorąco tuż po ściągnięciu saganka z grilla.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i jajkiem

    Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i jajkiem

    1 godz 30 min Łatwy
  • Deser z jajek z mascarpone

    Deser z jajek z mascarpone

    23 min Łatwy
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

    Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pieczonki

    Pieczonki

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu