Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

0
3001 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60 dag
Golonka wieprzowa
4 łyżek
Sól peklowa
150 ml
Czerwone wino
2 łyżeczek
Miód
4 
Ziemniaki
1 łyżeczka
Olej
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
76.43 g
Wartość energetyczna
1027.67 kcal
Węglowodany
17.81 g
Białko
57.82 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

3001 min
Krok 1
5 min
Golonki wieprzowe myjemy i nacieramy solą peklową.
Krok 2
2880 min
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni.
Krok 3
5 min
Po upływie jednego dnia ponownie nacieramy peklosolą. Możemy również kupić gotowe peklowane golonki.
Krok 4
5 min
Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy miód i rozpuszczamy go w winie.
Krok 5
5 min
Wkładamy golonki i dokładnie je polewamy winną miksturą.
Krok 6
10 min
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem i solimy.
Krok 7
90 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 90 minut (czas może ulec zmianie w zależności do wielkości golonki). Podczas pieczenia dwa albo trzy razy golonki polewamy winną miksturą. Na ostatnie 30 minut pieczenia golonki wstawiamy je do piekarnika na najwyższej półce.
Krok 8
1 min
Golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami polane winno-miodowym sosem. Smacznego.
Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 1 z 8

Golonki wieprzowe myjemy i nacieramy solą peklową.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 2 z 8

Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 3 z 8

Po upływie jednego dnia ponownie nacieramy peklosolą. Możemy również kupić gotowe peklowane golonki.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 4 z 8

Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy miód i rozpuszczamy go w winie.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 5 z 8

Wkładamy golonki i dokładnie je polewamy winną miksturą.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 6 z 8

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem i solimy.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 7 z 8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 90 minut (czas może ulec zmianie w zależności do wielkości golonki). Podczas pieczenia dwa albo trzy razy golonki polewamy winną miksturą. Na ostatnie 30 minut pieczenia golonki wstawiamy je do piekarnika na najwyższej półce.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 8 z 8

Golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami polane winno-miodowym sosem. Smacznego.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze to przepis na tradycyjne mięsne danie. Golonki muszą poleżeć w lodówce przez dwa dni, więc ten posiłek musisz zaplanować z wyprzedzeniem. Jednak golonki po upieczeniu nie mają sobie równych w smaku. Podawaj je z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika