Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze
Dodaj do CookBook

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

(0)
25 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Golonka wieprzowa
4  łyżek
Sól peklowa
150  ml
Czerwone wino
2  łyżeczek
Miód
4 
Ziemniaki
1  łyżeczka
Olej
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.8 g
Wartość energetyczna
1027.7 kcal
Tłuszcze
76.4 g
Białko
57.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze to przepis na tradycyjne mięsne danie. Golonki muszą poleżeć w lodówce przez dwa dni, więc ten posiłek musisz zaplanować z wyprzedzeniem. Jednak golonki po upieczeniu nie mają sobie równych w smaku. Podawaj je z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Przygotowanie

1555 min
  • Krok 1

    1440 min
    Golonki wieprzowe myjemy i nacieramy solą peklową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni. Po upływie jednego dnia ponownie nacieramy peklosolą. Możemy również kupić gotowe peklowane golonki.
  • Krok 2

    10 min
    Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy miód i rozpuszczamy go w winie.
  • Krok 3

    4 min
    Wkładamy golonki i dokładnie je polewamy winną miksturą.
  • Krok 4

    10 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem i solimy.
  • Krok 5

    90 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 90 minut (czas może ulec zmianie w zależności do wielkości golonki). Podczas pieczenia dwa albo trzy razy golonki polewamy winną miksturą. Na ostatnie 30 minut pieczenia golonki wstawiamy je do piekarnika na najwyższej półce.
  • Krok 6

    1 min
    Golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami polane winno-miodowym sosem. Smacznego.
Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 1 z 6

Golonki wieprzowe myjemy i nacieramy solą peklową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni. Po upływie jednego dnia ponownie nacieramy peklosolą. Możemy również kupić gotowe peklowane golonki.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 2 z 6

Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy miód i rozpuszczamy go w winie.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 3 z 6

Wkładamy golonki i dokładnie je polewamy winną miksturą.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 4 z 6

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem i solimy.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 5 z 6

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 90 minut (czas może ulec zmianie w zależności do wielkości golonki). Podczas pieczenia dwa albo trzy razy golonki polewamy winną miksturą. Na ostatnie 30 minut pieczenia golonki wstawiamy je do piekarnika na najwyższej półce.

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Krok 6 z 6

Golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami polane winno-miodowym sosem. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Golonka po bawarsku

    Golonka po bawarsku

    2 godz 35 min Łatwy
  • Golonka pieczona

    Golonka pieczona

    2 godz 56 min Trudny
  • Pieczona golonka w szybkiej marynacie

    Pieczona golonka w szybkiej marynacie

    52 min Łatwy
  • Golonka z kapustą z torebki

    Golonka z kapustą z torebki

    2 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu