Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Muffinki z borówkami to prosty deser pełen sezonowych owoców. Słodka przekąska w sam raz na lato. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych imprez lub spotkań ze znajomymi na świeżym powietrzu. Plusem tych babeczek jest to, że możesz dodać do nich swoje ulubione owoce lub te, które akurat masz pod ręką (mogą to być jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki i wiele innych). Babeczki długo zachowują świeżość – są miękkie i wilgotne, dzięki czemu możesz przygotować je dzień wcześniej. A później zaserwować bliskim, albo zabrać ze sobą na lunch do pracy czy na wycieczkę.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
3 min
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia WINIARY, cukier wanilinowy WINIARY oraz sól. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie pozostałe „mokre” składniki, poza owocami, tj. jajka, mleko i Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Krok 2
1 min
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Krok 3
1 min
Przelej masę do mąki i wymieszaj KRÓTKO łyżką, tak aby składniki się połączyły – uwaga nie należy mieszać zbyt dokładnie, aby babeczki po upieczeniu nie były twarde.
Krok 4
1 min
Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
4 min
Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami. Do każdej nałóż 1,5 łyżki ciasta (pomocna przy tym jest łyżka do nakładania lodów). Ciasto powinno wypełniać maksymalnie ¾ foremek/papilotek. Tak przygotowane muffinki możesz dodatkowo posypać cukrem po wierzchu.
Krok 6
20 min
Blachę z babeczkami wstaw do piekarnika i piecz ok. 15-20 min lub aż patyczek wbity w środek babeczki będzie suchy.
Krok 1
z
6
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia WINIARY, cukier wanilinowy WINIARY oraz sól. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie pozostałe „mokre” składniki, poza owocami, tj. jajka, mleko i Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Krok 2
z
6
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Krok 3
z
6
Przelej masę do mąki i wymieszaj KRÓTKO łyżką, tak aby składniki się połączyły – uwaga nie należy mieszać zbyt dokładnie, aby babeczki po upieczeniu nie były twarde.
Krok 4
z
6
Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
z
6
Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami. Do każdej nałóż 1,5 łyżki ciasta (pomocna przy tym jest łyżka do nakładania lodów). Ciasto powinno wypełniać maksymalnie ¾ foremek/papilotek. Tak przygotowane muffinki możesz dodatkowo posypać cukrem po wierzchu.
Krok 6
z
6
Blachę z babeczkami wstaw do piekarnika i piecz ok. 15-20 min lub aż patyczek wbity w środek babeczki będzie suchy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
H
Hanna
Babeczki wyśmienite natomiast robiłam je godzinę a nie półgodziny
M
Majonez
Majonez do babeczek?
Winiary
Expert
Dokładnie tak. Majonez sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste, a dodatkowo ten składnik podbija słodki smak wypieków 😊
Komentarze 2