Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Maczanka krakowska z karkówką
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
30.8g / 27%
Węglowodany
49.7g / 45%
Tłuszcze
13.5g / 27%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Maczanka krakowska z karkówką

+

Maczanka krakowska z karkówką

Wróć

Maczanka krakowska z karkówką

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
375  g
Karkówka wieprzowa
1.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1.5 
Cebula
1 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
trochę
Olej do smażenia
4 
Ogórek kiszony lub konserwowy
4 
Bułka kajzerka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.81 g
Węglowodany
49.69 g
Tłuszcze
13.52 g
Wartość energetyczna
453.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Maczanka krakowska jest jednym z najbardziej popularnych dań wywodzących się z Małopolski. Jest to bułka, najczęściej kajzerka, wypełniona długo pieczonym mięsem wieprzowym, gęstym sosem mięsnym oraz warzywnymi dodatkami. Mogą to być np. podsmażone pieczarki czy cebulka albo ogórki kiszone. Całość nieco przypomina doskonale nam znanego hamburgera z pulled pork (czyli z długo duszoną lub pieczoną szarpaną wieprzowiną). Chcesz zrobić to danie dla siebie i swoich bliskich? Sprawdź nasz przepis na maczankę krakowską z karkówką.


Historia maczanki krakowskiej

Maczanka krakowska to dawne, głównie studenckie jedzenie – proste i tanie, które serwowane było żakom, a także dorożkarzom. Przygotowywało się je z łatwo dostępnych składników, a przy tym było sycące. Skąd nazwa maczanka? Prawdopodobnie stąd, że w gęstym, aromatycznym sosie maczano bułkę i tak jedzono całe danie. Dla wielu osób jest to polska odpowiedź na popularne na całym świecie hamburgery, lecz w nieco prostszym wydaniu.


Maczanka krakowska – przepis

Przygotowanie maczanki krakowskiej nie jest skomplikowane. Sekretem tego dania jest czas potrzebny na przygotowanie mięsa – musi ono się udusić, aż do momentu, gdy będzie rozpadać się na kawałki. Pokrojoną karkówkę i cebulę podsmaż na oleju, a następnie zalej bulionem drobiowym WINIARY i gotuj przez ok. 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być gotowe. Karkówkę możesz podawać w przekrojonej na pół bułce lub nałożyć osobno mięso i bułkę na talerz. Świetnie pasują tu też ogórki kiszone lub konserwowe, które dodadzą ostrości i chrupkości. Smacznego!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    10 min
    Karkówkę pokrój w dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Cebulę pokrój w grube piórka. Na głębokiej patelni lub w niskim garnku, rozgrzej olej i obsmaż na nim karkówkę z każdej strony, aby była dobrze zarumieniona. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.
  • Krok 2

    60 min
    Karkówkę zalej wodą, aby przykryła mięso. Dodaj bulion WINIARY oraz przyprawy. Duś na średniej mocy ok. 60 min lub do momentu, kiedy mięso będzie bardzo miękkie.
  • Krok 3

    3 min
    Mięso podajemy w bułce kajzerce z dodatkiem cebuli i sosu z gotowania oraz pokrojonym ogórkiem.
Maczanka krakowska z karkówką

Krok 1 z 3

Karkówkę pokrój w dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Cebulę pokrój w grube piórka. Na głębokiej patelni lub w niskim garnku, rozgrzej olej i obsmaż na nim karkówkę z każdej strony, aby była dobrze zarumieniona. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.

Maczanka krakowska z karkówką

Krok 2 z 3

Karkówkę zalej wodą, aby przykryła mięso. Dodaj bulion WINIARY oraz przyprawy. Duś na średniej mocy ok. 60 min lub do momentu, kiedy mięso będzie bardzo miękkie.

Maczanka krakowska z karkówką

Krok 3 z 3

Mięso podajemy w bułce kajzerce z dodatkiem cebuli i sosu z gotowania oraz pokrojonym ogórkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni

Polecane przepisy

  • Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

    Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

    41 min Łatwy
  • Zupa paprykowa z ziemniakami

    Zupa paprykowa z ziemniakami

    55 min Łatwy
  • Wiosenna sałatka

    Wiosenna sałatka

    8 min Łatwy
  • Kaczka pieczona (z piekarnika)

    Kaczka pieczona (z piekarnika)

    16 godz 20 min Średni

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu