Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Maczanka krakowska z karkówką
Dodaj do CookBook

Maczanka krakowska z karkówką

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
375  g
Karkówka wieprzowa
1.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1.5 
Cebula
1 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
trochę
Olej do smażenia
3 
Ogórek kiszony lub konserwowy
3 
Bułka kajzerka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.2 g
Wartość energetyczna
394.3 kcal
Tłuszcze
12.9 g
Białko
29.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Maczanka krakowska jest jednym z najbardziej popularnych dań wywodzących się z Małopolski. Jest to bułka, najczęściej kajzerka, wypełniona długo pieczonym mięsem wieprzowym, gęstym sosem mięsnym oraz warzywnymi dodatkami. Mogą to być np. podsmażone pieczarki czy cebulka albo ogórki kiszone. Całość nieco przypomina doskonale nam znanego hamburgera z pulled pork (czyli z długo duszoną lub pieczoną szarpaną wieprzowiną). Chcesz zrobić to danie dla siebie i swoich bliskich? Sprawdź nasz przepis na maczankę krakowską z karkówką.


Historia maczanki krakowskiej

Maczanka krakowska to dawne, głównie studenckie jedzenie – proste i tanie, które serwowane było żakom, a także dorożkarzom. Przygotowywało się je z łatwo dostępnych składników, a przy tym było sycące. Skąd nazwa maczanka? Prawdopodobnie stąd, że w gęstym, aromatycznym sosie maczano bułkę i tak jedzono całe danie. Dla wielu osób jest to polska odpowiedź na popularne na całym świecie hamburgery, lecz w nieco prostszym wydaniu.


Maczanka krakowska – przepis

Przygotowanie maczanki krakowskiej nie jest skomplikowane. Sekretem tego dania jest czas potrzebny na przygotowanie mięsa – musi ono się udusić, aż do momentu, gdy będzie rozpadać się na kawałki. Pokrojoną karkówkę i cebulę podsmaż na oleju, a następnie zalej bulionem drobiowym WINIARY i gotuj przez ok. 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być gotowe. Karkówkę możesz podawać w przekrojonej na pół bułce lub nałożyć osobno mięso i bułkę na talerz. Świetnie pasują tu też ogórki kiszone lub konserwowe, które dodadzą ostrości i chrupkości. Smacznego!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    10 min
    Karkówkę pokrój w dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Cebulę pokrój w grube piórka. Na głębokiej patelni lub w niskim garnku, rozgrzej olej i obsmaż na nim karkówkę z każdej strony, aby była dobrze zarumieniona. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.
  • Krok 2

    60 min
    Karkówkę zalej wodą, aby przykryła mięso. Dodaj bulion WINIARY oraz przyprawy. Duś na średniej mocy ok. 60 min lub do momentu, kiedy mięso będzie bardzo miękkie.
  • Krok 3

    3 min
    Mięso podajemy w bułce kajzerce z dodatkiem cebuli i sosu z gotowania oraz pokrojonym ogórkiem.
Maczanka krakowska z karkówką

Krok 1 z 3

Karkówkę pokrój w dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Cebulę pokrój w grube piórka. Na głębokiej patelni lub w niskim garnku, rozgrzej olej i obsmaż na nim karkówkę z każdej strony, aby była dobrze zarumieniona. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.

Maczanka krakowska z karkówką

Krok 2 z 3

Karkówkę zalej wodą, aby przykryła mięso. Dodaj bulion WINIARY oraz przyprawy. Duś na średniej mocy ok. 60 min lub do momentu, kiedy mięso będzie bardzo miękkie.

Maczanka krakowska z karkówką

Krok 3 z 3

Mięso podajemy w bułce kajzerce z dodatkiem cebuli i sosu z gotowania oraz pokrojonym ogórkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu